Nejlepší klubovky podzimu (IV.)

Vydáno 03.12.2015 | autor: Ondřej Bambas

Poslední díl našich koncertních tipů pro tento rok je tady. Ačkoliv je před námi poslední měsíc a lidé více než koncerty řeší, jaké dárky koupit svým blízkým, program je stále bohatý. A kromě tradičních vánočních vystoupení Monkey Business nebo Vypsané fixy nás čekají Danger či Editors.

Nejlepší klubovky podzimu (IV.) Editors vystoupí v Praze 9. prosince

EVERYTHING EVERYTHING

kdy: 3. prosince – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 490 Kč
proč: Možná si někdo vzpomene na jejich předskakování na koncertu Muse. To už jsou ale dlouhé tři roky a Everything Everything od té doby rozhodně nespali. Letos jim vyšlo velice povedené album Get To Heaven, z něhož již představili singly jako Distant Past nebo No Reptiles. Od deníku The Daily Telegraph dostalo album plný počet bodů a o moc méně nebyla skromnější ani jiná média, což dává albu na serveru Metacritic souhrné hodnocení 80/100. Jen o procento méně má předešlé album Arc a skupina tak dokazuje, že nepatří mezi ty, jejichž debut zůstává nepřekonán. Navíc se kapela dokáže předvést v celé kráse i živě, což je s hlasem zpěváka Jonathana Higgse pozoruhodný zážitek. Pokud máte rádi chytlavý indie rock využívající kytar stejně jako synťáků, neměli byste si koncert nechat ujít.

Nejlepší klubovky podzimu (III.)

KINGS OF CONVENIENCE

kdy: 3. prosince – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Norské duo Erland Øye a Eirik Glambek Bøe už existuje přes patnáct let, do České republiky přesto zatím společně nezavítali. Erland v Praze představil svůj tanečnější projekt The Whitest Boy Alive, ale poté, co oznámil jeho konec, fanoušci napjatě čekali, zda nepřijede zahrát alespoň nšco ze své sólové desky, která vyšla loni. O co větší překvapení způsobilo jedinečné vystoupení představující debutovou desku Kings Of Convenience Quiet Is The New Loud. Zájem o limitovaný počet vstupenek ovšem předčil očekávání a pořadatelé museli přidat odpolední vystoupení, na nějž zmizela před nedávnem rovněž poslední vstupenka. Podobné popularitě se těší dvojice i na Slovensku, kde hlásí bratislavský Ateliér Babylon o dva dny později také plno. Na tento zážitek budou příznivci moderního folku ještě dlouho vzpomínat.

A$AP NAST

kdy: 3. prosince – Roxy, Praha
cena vstupenky: 435 Kč, 1400 Kč (V.I.P.)
proč: Úderku A$AP Mob znají alespoň podle jména dnes i posluchači mimo hiphopový žánr. K nám nyní přijíždí další z členů, Nasty Baby. Přestože má Nast teprve pětadvacet let, patří k respektovaným raperům. Na debutujícím mixtapeu A$AP Mob předvedl svoje dovednosti hned na čtyřech tracích, svůj první oficiální singl Trillmatic vydal ale až o rok později. Na plnohodnotnu nahrávku se nicméně stále čeká, a i když už známe pojmenování L.O.R.D., další informace nejsou známy. Nyní tedy můžete vidět budoucí hvězdu ještě předtím, než o Nastovi budou vědět všichni. V programu večera doplní Američana Haha Crew, Gleb nebo Radical. O hudbu zpoza DJ pultu se postará Nobodylisten nebo Dalyb.

TOP 27 velkých koncertů podzimu (II.)

SOLOMUN

kdy: 4. prosince – Roxy, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Klub Roxy už nějakou dobu mění svou podobu. Další položku si bude moci odškrtnout po tomto večeru, kdy bude premiérově představeno nové ozvučení. To bude moci jako první ozkoušet jeden z nejpovolanějších - současný top houseový producent Solomun. Ten se z Balkánu přestěhoval do Německa, aby odsud mohl vést label Diynamic. Nyní téměř po deset let úspěšně buduje kariéru producenta a DJ, za což byl již nespočetněkrát oceněn v nejrůznějších soutěžích. Na Ibize je dokonce residentem dvou klubů a oblíbenosti se těší i v dalších evropských klubech té nejvyšší kvality. Je vidět, že o kvalitách Solomuna ví i tuzemští milovníci deep houseových tónů, protože vystoupení je již dlouhou dobu beznadějně vyprodáno.

DANGER

kdy: 5. prosince – Roxy, Praha
cena vstupenky: od 440 Kč, 490 Kč na místě
proč: Tento Francouz si získal diváky na druhém největším pódiu letošního ročníku festivalu Colours Of Ostrava. Proto se jej organizátoři rozhodli pozvat ještě jednou na samostatné vystoupení do klubu Roxy. Danger využívá ve své hudbě všech elementů typických pro francouzskou elektroniku známou například od Daft Punk nebo kolegů z vydavatelství Ed Banger. Ve své tvorbě se ale také nechává inspirovat filmovou hudbou a videohrami populárními zejména v osmdesátých letech. Lehce zvrácená zábava parazitující na digitálním zvuku "nedokonalé" estetiky je právě tou nejlepší možností, jak si zatancovat a zároveň trochu zavzpomínat na hodiny strávené před televizí s videohrami a přetáčenými videokazetami. Jelikož Colours ctí kvalitu hudby, program doplňují o talentovaného DJe Aid Kida, deep house a nu disco předvede v klubu zase Felix! Nebo Golden Cat.

SYNAPSE: DEMDIKE STARE + LINDSTRØM

kdy: 10. a 11. prosince – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: čtvrtek: zdarma, pátek 190 Kč v předprodeji, 250 Kč na místě po půlnoci
proč: V rámci projektu Synapse, který organizuje Insomnia Festival v Tromsø v Norsku společně s MeetFactory, se promění smíchovský kulturní prostor po dva dny na základnu severské nálady. Představí se jak norští umělci, tak domácí interpreti vyznávající fjordy a sauny. Mezi největší hvězdy patří jistě Lindstrøm, který u nás vystoupí vůbec poprvé. Producent patří vedle Todda Terjeho a Prinse Thomase k největším exportérům norského disca, které se od časů sousedů z ABBA značně proměnilo. O den dříve se naopak o největší show postarají britští Paranoid London, kteří se vyznačují láskou k vinylům a analogu, nebo Demdike Stare, jejichž sound má poslední dobou značně tvrdší ráz. Komplení program naleznete na stránkách klubu. www.meetfactory.cz.

DUCKTAILS

kdy: 8. prosince – 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč
proč: St. Catherine je název poslední desky snílků Ducktails. Ti patří vedle Real Estate k hlavním projektům kytaristy Matta Mondanilea. Zatímco se známější formací se u nás představil naposledy v roce 2010, s Ducktails se k nám vrací po třech letech. Od té doby vydal Matt nové album jak s Real Estate, tak v úvodu zmiňovanou novinku. A těžko říct, která nahrávka je lepší, každá má něco do sebe. St. Catherine ale rozhodně nepatří k podprůměrným počinům a do Prahy dokáže i tentokrát, na pokraji zimy, vnést trochu slunečných letních paprsků. Na koncertě si na své přijdou jistě všichni staromilci, kteří vyrůstali na kytarovkách svých otců žijících v myšlenkách na americký sen. Pokud se toho tedy nebojíte, přitáhněte s sebou na Strahov gril, plavky a rozjeďte před klubem párty, jak kdyby nechumelilo.

EDITORS
kdy: 9. prosince – Roxy, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Editors se letos vrátili po krátké době s deskou In Dream. A vracejí se také do Prahy, kde už dvakrát vystupovali. Nedávno tu hrála jedna z předkapel, kterou k nám přivezli z Belgie – Balthazar, teď si s sebou vzali na pomoc Public Service Broadcasting, kteří u nás hráli premiérově letos v květnu. Editors v čele s Tomem Smithem mají ale kromě dobrého výběru předkapel také velkou šanci opětovně nadchnout své české fanoušky. S novým materiálem, kde se nacházejí skladby jako dělané pro živý přednes, by to mělo jít jako po másle. Kdo už měl možnost vidět Smithův procítěný projev, ví, že emoce a energie bude nakonec možná větší nepřítel než zaplněný klub. Roxy se totiž podařilo před pár dny vyprodat. Snad nezůstane váš poslech pouze při snění.

TOP 7 videoklipů týdne (63.)

MOSAIC PARTY vol. 2 
kdy: 11. prosince - RADOST FX, Praha
cena vstupenky: 100 Kč
proč: Po velmi vydařeném prvním dílu party Mosaic zve Radost FX na díl další (Vol.2) tohoto housového večírku se skvělými DJˇs a nabitým programem se super zvukem Funktion One po celou noc. Nebudou chybět také skvělí tanečníci, světelná show a speciální mosaic efekty pod taktovkou VJ Queer Karmy! Dále se můžete těšit na vokálový doprovod od MC Mandy, který ve spolupraci dohromady s DJs už také není žádným nováčkem. 

BONDAX

kdy: 12. prosince – Roxy, Praha (přesunuto z listopadu)
cena vstupenky: od 214 Kč
proč: Britská taneční hudba byla vždycky jiná. Více tam frčel garage styl a elektronika volně proplouvající do mainstreamových vod. Toho si byli vědomi i dva mladíci Adam Kaye a George Townsend, když začali produkovat vlastní hudbu. Pod vlivem indie a klubové scény z Manchesteru se ještě jako nezletilí dokázali propracovat do vysílání BBC a získat milióny fanoušků. Na svém kontě mají několik úspěšných singlů, na debutové album ale stále čekáme. Jak by nové skladby mohly znít, předvede dvojice s největší pravděpodobností i v Roxy, kde v novém termínu po zrušení listopadového vystoupení zahrají. Na scéně je během druhé prosincové soboty doplní Felix!, Lumiere a Ark, na druhé stagei bude hrát Animal Print.



LA LOCA QUIZ NIGHT

kdy: 21. prosince - La Loca, Praha
cena vstupenky: 50 Kč
proč: Ani koncem roku zábava v pražském klubu La Loca neustává. Otestujte svoje znalosti v La Loca QUIZ night! Přiveďte kamarády a užijte si večer se zábavnými otázkami.Víc hlav víc ví, pokud ale nejste vícehlavá saň, klidně dorazte sami a dejte se s někým dohromady až na místě! Odměna pro vítězný tým je více než lákavá: 1. cena: XXXL drink, 2. cena: Runda panáků pro tým (vybrané nápoje), 3. cena: Piva pro celý tým. Začíná se ve 20 hodin, kvíz probíhá v anglickém jazyce.

Ondřej Bambas, tz, jm

zavřít