Nemůžete jim přijít na jméno? České pseudonymy aneb Jak se kdo vlastně jmenuje

Vydáno 21.06.2016 | autor: Hana Bukáčková

Některým muzikantům by jejich rodná jména a příjmení moc slávy nepřinesla, protože zní úplně nehvězdně. A nebo se jim jednoduše nelíbí. Proto si zvolili umělecký pseudonym neboli krycí jméno. Jak se tedy vlastně kdo jmenuje? Podívali jsme se na zoubek českým stálicím, mladší generaci a třeba i rapperům. A jestli si myslíte, že máte o jménech českých hudebníků jasno, určitě vás vyvedeme z omylu. 

Nemůžete jim přijít na jméno? České pseudonymy aneb Jak se kdo vlastně jmenuje Víte, jak se doopravdy jmenuje Anna K.?

KDO JE MIREK SLODIČÁK A IVAN VARGA?

Mezi nejznámější pseudonymy u nás patří Michal David, jehož vlastní jméno je Vladimír Štancl. Hanu Zaňákovou známe spíš jako několikanásobnou slavici Lucii Bílou. Petra Janů si otočila svoje původní jméno, které znělo Jana Petrů. Jenže v té době už jedna Jana Petrů zpívala, a tak ji nezbylo nic jiného, než změnit pořadí. Hana Hegerová měla v občanském průkazu původně Carmen Farkašová. Anna K. nemá ve skutečnosti tak krátké jméno, nejbližší ji znají jako Luciannu Krecarovou. Svalovec Martin Maxa se narodil jako Ivan Varga. Pod ryze obyčejným jménem František Moravec se skrývá frontman skupiny Tři sestry Fanánek. Pseudonym sestavil podle svých idolů, tedy jmen Lou (Reed) a Hagen (Nina). Málokdo ví, že Heidi není rozená Janků, ale Hantlová.

Zabodovat se dá i s handicapem: Dokázali to The Tap Tap, Fanánek a další

Ze současných muzikantů se pod pseudonymy skrývají například Michal MalátnýChinaski, který se ve ve skutečnosti jmenoval Novotný, jenže když pracoval s dalšími jmenovci, chtěl se odlišit. Marek Ztracený je původně ne moc slavně znějící Mirek Slodičák. Zpěvák Niceland se jmenuje Michal MotyčkaVojta Dyk sice pseudonym není, ale kdyby přijal Vojtěch příjmení po svém otci, byl by Pytlík. Olga Lounová se narodila jako Pytlounová, ale pro svou kariéru příjmení zkrátila.

K RAPPERŮM PSEUDONYMY PATŘÍ

Mezi hiphopovými hvězdami nenajdete moc těch, kteří by vystupovali pod svým občanským jménem. Psedonym je v žánru součástí image. Pod značkou Rytmus se skrývá Patrik Vrbovský, jméno Majk Spirit si vybral Michal Dušička, Vladimír Brož je známý jako Vladimír 518, coby Orion vystupuje Michal Opletal. Tomáš Pechlák stojí za DJ pultem jako DJ Wich a Michal Řepka vystupuje jako Mike Trafik. Hugo Toxxx přišel na svět jako Jan Daněk. Adam Svatoš alias Kato je vůdčí osobností Prago Union, dříve v Chaozzu si říkal Deph.

vložte odkaz, text nemažte

JMÉNA SI MĚNÍ I MLADÍ

Mezi mladými nadějemi jsou Petr Štolba alias Pekař, Deborah Kahlová známá jako Debbi, Jonáš Červinka alias Lipo nebo Lenka Filipová mladší jako Lenny. Ondřeji Ládkovi neřeknete jinak než Xindl X a Sebastian má v občance příjmení Navrátil. Václav Lebeda si vybral umělecké jméno Voxel a jeho parťák Jan Pokorný si nechává říkat Pokáč. Eliška Mrázová se prosadila jako Elis, Sandra Bell se jmenuje Lojkásková. Marka Rybin ze Skyline vznikla z jména Markéta Rybinová a zpěvák projektu Smrtislav - Tuzex - je ve skutečnosti Pavel Litvaj.

A tak bychom mohli pokračovat. Máte ještě pocit, že víte, kdo se u nás jak jmenuje?

Témata: Lucie Bílá, Tři sestry, Anna K., Marek Ztracený, Michal Malátný, Rytmus, Majk Spirit, DJ Wich, Lipo, Mike Trafik, Debbi, Lenny, Pekař, Xindl X, Sebastian, Voxel, pseudonymy

zavřít