Nominační tipy Žebříku (I.): Marek Ztracený a Barbora Poláková obhajují prvenství, vyhrát mohou i Tomáš Klus nebo Ewa Farna

Vydáno 06.02.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Anketa Žebřík se blíží do finále. Pro své oblíbené interprety můžete ve finálovém kole hlasovat až do konce února, 13. března pak proběhne v plzeňském DEPO2015 slavnostní vyhlášení výsledků. Zahrají třeba Mňága a Žďorp nebo Marpo a jeho TroubleGang. V kategoriích Zpěvák a Zpěvačka letos obhajují vítězství Marek Ztracený a Barbora Poláková, šanci uspět však mají také Ewa Farna, Aneta Langerová, Tomáš Klus nebo Vladimír Mišík.

Nominační tipy Žebříku (I.): Marek Ztracený a Barbora Poláková obhajují prvenství, vyhrát mohou i Tomáš Klus nebo Ewa Farna Nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky mohou uspět Marek Ztracený nebo Vladimír Mišík, Anna K. a Ewa Farna bojují o prvenství v kategorii Zpěvačka roku


ZPĚVAČKA


Aneta Langerová

Stejně jako v minulých letech si nominaci v ženské kategorii vysloužila Aneta Langerová. Ta měla loni opravdu napilno. Na jaře vyrazila na turné, v létě jezdila po festivalech a v závěru roku se opět vypravila na šňůru se smyčcovým triem. Kromě toho si v květnu v Supraphonu vyzvedla Zlatou desku za audioknihu Pane Bůh, tady Anna natočenou s Bárou Hrzánovou a v červnu si hned dvakrát zazpívala s Janáčkovou filharmonií. Letos na jaře vydá společné EP s Korben Dallas, s nimiž ji čeká také turné.

Aneta Langerová zaplnila brněnské Sono. Kromě kapely ji doprovodilo i smyčcové trio

 


Anna K
.

Anna K. má za sebou náročné období. Zdá se však, že po dvouletém boji s rakovinou je znovu v plné síle, o čemž svědčí i její chuť zpívat. V létě odehrála více než padesát koncertů, v listopadu pak odstartovala své akustické turné, na kterém se svou kapelou představila ty největší hity i písně z nejnovějšího alba Světlo. Pilně také pracuje na další desce.

 


Barbora Poláková

Loňské vítězství bude obhajovat Barbora Poláková. Ta má za sebou největší koncert ve své kariéře, který loni odehrála ve Foru Karlín. Na něm vystoupila i snowboardistka a olympijská vítězka Eva Samková, která si s ní zahrála v klipu Poď si. Úspěch měl i klip Kdyby, který je plný metafor a létání.

Dojatá Barbora Poláková si splnila sen: Ve Foru Karlín se prolétla nad hlavami diváku

 


Ewa Farna

Pro Ewu Farnou nebyl minulý rok úspěšný jen po hudební stránce, ale také v osobním životě. V červnu se totiž stala poprvé maminkou. I během těhotenství vytrvale koncertovala a na Málo se známe Tour poznávala své fanoušky. A jelikož byla divadelní šňůra úspěšná, rozhodla se ji na podzim prodloužit. Rok zakončila koncertem s Karlovarským symfonickým orchestrem v O2 universu.

Ewa Farna v O2 universu dojímala i rozesmívala, za zády měla Karlovarský symfonický orchestr

 


Žofie Dařbujánová

Pětici nominovaných v kategorii Zpěvačka roku uzavírá Žofie Dařbujánová, frontwoman skupiny Mydy Rabycad, dnes už vystupující jen pod názvem Mydy. Na přelomu let 2018 a 2019 překvapila Žofie fanoušky sólovým EP se šesti písněmi, vydaným pod pseudonymem Zofie Dares. S kapelou loni stihla vystoupit například na třech festivalech v Koreji a představit se také na Majálesech nebo Hradech CZ. Na podzim vyšlo nové album Numbers, které skupina pokřtila ve Foru Karlín.

 


ZPĚVÁK


Honza Křížek

Před dvěma lety obsadil třetí místo v kategorii Objev roku, tentokrát je nominovaný mezi zpěváky. Honza Křížek proslul za mikforonem skupiny Blue Effect, se kterou zpíval od roku 2004, o třináct let později vydal své debutové sólové album. Loni své písně představil na podzimním turné a jako hudební supervizor se podílel na tvorbě muzikálu We Will Rock You.

 


Marek Ztracený

Marek Ztracený bude na Žebříku obhajovat loňské vítězství. Rodák ze Železné Rudy měl v poslední době plné ruce práce s přípravou dvou koncertů v O2 areně, které ho čekají už 22. a 23 února. Mezitím stihl vydat hned několik videoklipů, z nichž především ten k písni Naše cesty slavil velký úspěch. Ztracený si v něm sice nezahrál, příběh lidí mířících navzdory velkému riziku za svobodou je však velice silný.

Marek Ztracený i do třetice vyprodal křest alba Vlastní svět, tentokrát obsadil Brno

 


Tomáš Klus

I Tomáš Klus měl plodný rok. Na jaře vyrazil na další část svého turné Spolu, posléze vydal třetí díl zpěvníku Já, písničkář a ani ve druhém pololetí nezahálel. S Janáčkovou filharmonií Ostrava totiž vyslal do světa album Klusymfonie. Následně vyjel s tímto tělesem i na turné a ukázal se fanouškům v trochu jiné podobě, než na jakou jsou zvyklí. Úspěch měl také duet My, který nahrál se svou ženou a je nominovaný v kategorii Videoklip roku.

LIVE: Tomáš Klus v doprovodu Janáčkovy filharmonie oslnil Prahu. Došlo i na křest desky

 


Vladimír Mišík

Vladimír Mišík uchvátil posluchače albem Jednou tě potkám, které mnozí kritici řadí k nejlepším loňským deskám. Pro zpěváka jde o jakousi životní zpověď. Jsou na něm prý nejosobnější písně, jaké kdy napsal. Patří k nim například skladba Brothers, v níž zpívá o nalezení svých amerických sourozenců. Mimo úspěchu v Žebříku obdržel také šest nominací na Ceny Anděl. 


Vojta Dyk

Vojta Dyk byl v loňském roce opravdu zaneprázdněný. Stal se porotcem další řady The Voice a vydal sólovou desku D.Y.K., kterou nahrával v New Yorku s americkými muzikanty a pod dohledem držitele Grammy Ondřeje Pivce. V říjnu obdržel Cenu Thálie za titulní roli v muzikálu Legenda Jménem Holmes. Dařilo se mu také v osobním životě, oženil se totiž s herečkou Tatianou Vilhelmovou.

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Aneta Langerová, Anna K., Barbora Poláková, Ewa Farna, Žofie Dařbujánová, Honza Křížek, Marek Ztracený, Tomáš Klus, Vladimír Mišík, Vojta Dyk

zavřít