Nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky a zpěvačkami mají šanci Tomáš Klus, Aneta Langerová i Ewa Farna

Vydáno 05.02.2017 | autor: Josef Martínek

Vítěze hudebních cen Žebřík poznáme 10. března na vyhlášení v DEPO2015 v Plzni, mezitím mohou fanoušci až do konce února podpořit své favority. V kategoriích zpěváků a zpěvaček obhajují vítězství Tomáš Klus a Aneta Langerová, konkurence je však silná. Pojďme si představit jednotlivé nominované. 

Nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky a zpěvačkami mají šanci Tomáš Klus, Aneta Langerová i Ewa Farna Ewa Farna má letos hned tři nominace. Foto: Petr Tibi


ZPĚVAČKA

Aneta Langerová

Jednoznačnou stálicí kategorie zpěvaček je Aneta Langerová, obhájkyně vítězství, která se od roku 2004 pravidelně umisťuje v první trojici - a většinou je první. Také loni těžila z ceněného alba Na Radosti z roku 2014. Kromě jarního a podzimního turné ho v létě živě představila Pod širou oblohou a na prosinec si nachystala speciální tři koncerty v Praze, Brně a Ostravě, kam vedle kapely a smyčcového tria přizvala i dechovou sekci. Zazněla také zbrusu nová píseň Hvězda.

LIVE: Radost v podání Anety Langerové má nekonečně mnoho podob

Barbora Poláková

Euforii z "nafrněného" roku 2015 si Barbora Poláková přenesla i do loňska. Kromě toho, že odjela své první samostatné turné, přišla i se zajímavým klipovým projektem Generace. Mimo hlavního videa k singlu totiž vydala pět dalších klipů - každý zpracoval režisér z jiné generace. Diváci tak mohou porovnávat pohled na jedno téma optikou různých generací - od dvacátníků až po sedmdesátníky. Před rokem vyhrála Poláková na Žebříku hlavní cenu v kategorii Videoklip roku, letos může na tento úspěch navázat mezi zpěvačkami.

NOMINACE HUDEBNÍCH CEN ŽEBŘÍK: HLASUJTE PRO SVÉHO OBLÍBENCE

Ewa Farna

Úspěšný rok, během kterého slavila deset let na naší scéně, završila Ewa Farna v listopadu velkým koncertem ve Foru Karlín. Šlo o zatím její největší koncertní projekt, který si navíc sama produkovala, protože v létě ukončila spolupráci se svým letitým manažerem Leškem Wronkou. Forum se jí povedlo vyprodat, možná i díky popularitě hitu Na ostří nože. Jeho videoklip, ve kterém si zahrál kromě řady kolegů z branže i Jaromír Jágr, má na YouTube už skoro šest milionů zhlédnutí. V Žebříku je tento hit nominován na nejlepší klip i píseň, Farna mezi zpěvačkami obhajuje 2. místo z loňska.

Ewa Farna interview: Učím se zjišťovat, co vlastně chci

Lenny

Přestože debutovou desku vydala Lenny teprve loni, za tři roky od svých dvou EPček se Lenny stala již zavedeným pojmem v českém popu. Poté, co v Anglii úspěšně vystudovala písničkářství, se jí povedlo s producentem Ondřejem Fiedlerem nahrát silný autorský materiál, který překvapil svou rozmanitostí. V čele s rádiovým hitem Hell.o, který v současnosti dobývá hitparády i v Itálii, si podmanila česká rádia i prodejny. Album Hearts navíc iREPORT v redakčním žebříčku vyhlásil domácí deskou roku.

vložte odkaz, text nemažte



Žofie Dařbujánová

Loni přebírala cenu pro 2. místo v kategorii Objev roku spolu se svou kapelou Mydy Rabycad, letos bude o přízeň fanoušků usilovat sama za sebe. A to i přesto, že největší úspěchy slavila právě s Mydy Rabycad - vždyť to dotáhli až na slavný britský festival Glastonbury! Hráli ale také v Jižní Koreji, Turecku a řadě dalších zemí, koncem roku navíc nahrávali v proslulých berlínských Red Bull Studios. Výsledek brzy uslyšíme, skupina totiž chystá svou třetí desku.

ZPĚVÁK

Dan Bárta

Pravidelně nominovaný Dan Bárta ani tentokrát v Top 5 zpěváků nechybí. Loni se mimo jiné vrátil v čase zpátky, když po letech vyjel na turné se skupinou Alice, která slavila velké úspěchy v 90. letech. A právě tato legenda českého bigbítu bude jedním z koncertních hostů letošního Žebříku. Kromě toho Bárta loni pracoval na novém albu J.A.R., které pod názvem Eskalace dobra vyjde během několika týdnů. Stejnojmenné turné se ale uskutečnilo už na podzim.

J.A.R. s funkovou jízdou ovládli Lucernu. Dorazil i Vladimír Mišík

Michal Hrůza

Zatím poslední album Den vydal Michal Hrůza už před třemi lety, přesto i loni zabodoval v éteru, Napsal totiž písničku Pro Emu, která se stala ústřední skladbou romantické filmové komedie Pohádky pro Emu. Pro Hrůzu to byla již několikátá hitovka k filmům či seriálům, A hlasujícím do Žebříku se líbila tak, že kromě nominace v konkurenci zpěváků zajistila Hrůzovi také příležitost v kategorii Skladba roku. Na letošek plánuje Michal Hrůza nové album, vyjít by mělo už na jaře.

Ondřej Ruml

Někdejší finalista X Factoru je důkazem, že k úspěšné kariéře nemusí interpret dojít cestou kompromisů. Ani jeho nová deska totiž neobsahuje žádné rádiové hitovky, naopak ji Ruml nahrál velmi netradičně - doslova Nahubu. Všechny použité zvuky totiž vydal jeho hlas, čímž napodobil například svůj vzor Bobbyho McFerrina. Hlasující v Žebříku tento projekt nenechali bez povšimnutí a posunuli Rumla mezi pět nejlepších zpěváků roku. Letos bude místo nahrávání bavit televizní diváky show Tvoje tvář má známý hlas, stal se totiž soutěžícím ve třetí sérii.

Richard Krajčo

Frontman skupiny Kryštof navázal na loňské 2. místo a také letos se kromě kapelních nominací dočkal i želízka v ohni mezi zpěváky. Pomohlo tomu jistě pokračování Srdcebeat tour, kdy "klubové" turné zahrnovalo i koncerty pro několik tisíc lidí. V létě Kryštof navázali druhým ročníkem svých Kempů, tentokrát v pirátském stylu. Velké plány má kapela i pro rok 2017 - po vyprodání stadionu na Strahově přidala druhý koncert na témže místě. K pětadvaceti letům na scéně vyjde i best of, kde se objeví také čtyři nové písně.

Tomáš Klus

Kromě toho, že Tomáš Klus obhajuje mezi zpěváky prvenství, bude mít na letošním Žebříku ještě jednu úlohu: odehraje koncert, kterým zahájí jarní část své Recyklus tour. S tímto projektem se na podzim po roční pauze vrátil na pódia a slavil velké úspěchy. Nápad propojit hudbu s ekologickým myšlením ho prý napadl při dovolené na Bali. Fanoušky po zmíněné přestávce potěšil i novým singlem Dobré ráno, se kterým má šanci vyhrát kategorii Skladba roku. A protože nominováno je i zmíněné turné Recyklus, Klus si může z Plzně odvézt hned tři ceny.

VIDEOROZHOVOR - Tomáš Klus: Hudba má být autentická, vadí mi, když potkám punkera, co je spíš podnikatel

Témata: Žebřík, Aneta Langerová, Barbora Poláková, Ewa Farna, Lenny, Žofie Dařbujánová, Dan Bárta, Michal Hrůza, Ondřej Ruml, Richard Krajčo, Tomáš Klus

zavřít