Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství mezi zpěváky a zpěvačkami obhajují Tomáš Klus a Aneta Langerová

Vydáno 07.02.2016 | autor: Josef Martínek

O vítězích hudebních ankety Žebřík za rok 2015 mohou hlasující rozhodovat až do 29. února. Komu mohou dát hlas v kategoriích Zpěvák a Zpěvačka roku? Loňská vítězství budou obhajovat Tomáš Klus a Aneta Langerová, konkurence v nominovaných pěticích je ale nabitá. Výsledky budou vyhlášeny 11. března v Plzni.

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství mezi zpěváky a zpěvačkami obhajují Tomáš Klus a Aneta Langerová Aneta Langerová je tradiční favoritkou kategorie zpěvaček

ZPĚVÁK ROKU

Dan Bárta

Jméno Dana Bárty je s historií Žebříku neodmyslitelně spjato, vždyť během své bohaté kariéry už mu hlasující udělili tolik cen, že se mu snad ani nevejdou do vitríny. K favoritům bude patřit i letos. Jeho poslední album s Illustratospehere vyšlo pod názvem Maratonika sice už v roce 2013, ale i letos Bárta odehrál řadu skvělých koncertů a podílel se třeba na ceněném projektu Planety. Na něm ztvárnil pod dohledem pianisty Mateje Benka jednu z planet sluneční soustavy.

KOMPLETNÍ NOMINACE ANKETY ŽEBŘÍK 2015

David Koller
ČeskosLOVEnsko Davida Kollera patří v Česku k nejchválenějším albům roku 2015. Všimli si toho i čtenáři a hlasující do ankety Žebřík, kteří jej poslali nejen do Top 5 v kategorii Album roku, ale vynesli mezi nominované i samotného Kollera. Ten se v roce 2016 znovu vrátí za mikrofon Lucie, aby s kultovní skupinou objel několik velkých open air koncertů. Natočil tak povedené písně, aby to na stačilo na konkurenci mezi zpěváky? Jasno bude 11. března.

Hudební ceny Žebřík: nominacím vévodí Kryštof, Chinaski, Slza a Barbora Poláková, uspěli i Tata Bojs, David Koller či Aneta Langerová

Michal Malátný
Chinaski jsou stálicí Žebříku, mimo jiné obhajují loňský triumf mezi kapelami. Letos může cenu získat i zpěvák Michal Malátný. A je určitě za co - turné k albu Rockfield sklidilo velký úspěch. V Praze se skupině dokonce povedlo hned třikrát naplnit Forum Karlín. A protože i z rádií stále vyhrávaly hity v čele s písní Každý ráno, nominovanou na Skladbu roku, jsou celkové 4 nominace pro Malátného a spol. logické. Dokáže coby frontman kapely uspět i mezi sólisty?

Richard Krajčo
Skupina Kryštof posbírala hned čtyři nominace, a navrch má ještě její frontman šanci zabodovat mezi zpěváky. Krajčo se svou kapelou zažil, jak sám přiznává, rok snů - jejich nahrávka Srdcebeat byla před pár dny oceněna čtyřnásobnou platinou, ale reálný prodej se prý blíží už dokonce sedmé platinové desce. Na podzimním turné přilákali do hal na 90 tisíc fanoušků, přičemž hned dvakrát padla 17titisícová O2 arena. Prodány už jsou i všechny lístky na vystoupení v tomto roce - jarní klubové turné i letní Kryštof Kempy tak budou znovu plné.

TOP 10 nejlepších domácích alb roku 2015 podle redakce iREPORTu

Tomáš Klus
Loni Tomáš Klus přemožitele v kategorii zpěváků nenašel, letos bude o prvenství usilovat znovu. Pomoci by mu k tomu mohla deska Anat život není, na které Klus upozorňuje na neduhy války. Přestože kritika oblíbeného písničkáře moc nešetřila, fanouškům se deska líbila - jinak by ho přeci neposlali do první pětice v prestižní anketě. Majitel několika cen Žebříku z minulých ročníků se v současnosti věnuje spíš herectví a od hudby se rozhodl na rok odpočinout. Zatím poslední koncert odehrál loni na festivalu Mezi ploty.



ZPĚVAČKA ROKU

Aneta Langerová
Mezi zpěvačkami neexistuje větší stálice než Aneta Langerová. Od roku 2004, kdy vyhrála talentovou soutěž SuperStar, ani jednou nechyběla v první trojici oceněných. Na 1. místo ji hlasující poslali i loni za výtečné album Na Radosti. To v roce 2015 připomínala na koncertním turné - na jaře i na podzim koncertovala, seč jí síly stačily. V Žebříku je letos kromě kategorie zpěvaček nominována i na Videoklip roku za snímek Tragédie u nás na vsi.

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2015 podle redakce iREPORTu

Ewa Farna
Rovněž Ewa Farna se v nominačním výběru objevuje pravidelně. Loni si vyzkoušela atmosféru akustických koncertů - a fanoušků se tato poloha zalíbila, protože Ewa v ní potvrzuje své pěvecké kvality a víc vynikne síla jejího krásného hlasu. Písničku Víno je grunt si s Ewou zpívají diváci televizního seriálu Vinaři. A virálním hitem se stala její coververze hitu Meghan Trainor, v podání Farne známá jako Mám boky jako skříň. Na YouTube má už miliony zhlédnutí, a to není ani nahrána na zpěvaččině oficiálním kanále.

Klára Vytisková
Úspěšný rok Kláry Vytisková, mimo jiné v současnosti vytížené rolí maminky, zakončilo vydání sólového debutu Home. Na něm je třeba stejnojmenný rádiový hit s její sestrou Ednou Green a další povedené songy. Ocenila je třeba porota cen Apollo, která projekt KLARA. nominovala na album roku, a také čtenáři iReportu. Ti Vytiskovou vybrali mezi 5 nejlepších zpěvaček. Kromě zpívání se frontwoman Toxique loni věnovala i aktivitě porotkyně SuperStar.

Klára Vytisková: Je důležitý ubránit Emmu Drobnou od lidí, kteří z ní budou chtít vyždímat prachy

Lenka Dusilová
Respektovaná umělkyně Lenka Dusilová loni nemusela vydat nové album, aby si ji fanoušci všimli. Její předloňská nahrávka V hodině smrti se totiž podle názorů většiny kritiků jen tak neohraje. Dusilová z ní v roce 2015 představila propracované videoklipy Tětiva a Indiánky a samozřejmě její atmosféru připomněla i na živých koncertech. Loni se v hlasování dostala až na 2. místo, bude na ta stupně vítězů stačit i tentokrát?

Tonya Graves
Energická Tonya Graves nevyniká jen za mikrofonem Monkey Business, s nimiž v uplynulém roce vydala novinku Sex and Sport? Never!, ale i coby sólová zpěvačka. Její novinka Back To Blues, na níž se vrací ke svým kořenům, posadila na zadek nejednoho hudebního kritika. Tonye to na ní výborně zpívá a právem se za to prosadila mezi nominovanou pětici dam. Jestli to bude stačit na stupně vítězů, rozhodnete svými hlasy jen a pouze vy.

text: Josef Martínek, foto: Petr Tibi

zavřít