Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby a videoklipy natočili Tomáš Klus, Slza, Barbora Poláková nebo Marpo

Vydáno 22.02.2018 | autor: Josef Martínek

V přehledu nominovaných na letošní Žebřík se dostáváme do třetí části. V ní se podíváme, jaké skladby a videoklipy poslali hlasující do finálové pětice. Dva hity se fanouškům líbily natolik, že je prohlasovali do obou těchto kategorií. Vítěze ankety poznáme 9. března v DEPO2015 v Plzni, moderátory slavnostního udílení budou Tomáš Hanák a Jitka Schneiderová

Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby a videoklipy natočili Tomáš Klus, Slza, Barbora Poláková nebo Marpo Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby a videoklipy natočili Tomáš Klus, Slza, Barbora Poláková nebo Marpo

 


SKLADBA ROKU

A pak - Tomáš Klus feat. Tamara Klusová

Ke společné písni prý Tomáš Klus svou manželku přemlouval několik let. "Odolávala dlouho, ale dnes jsem rád, že to přišlo až teď. Snažím se lidem předávat i nějaký pohled na svět a věřím, že dnes už jsou mí posluchači na takovou formu vyjádření připraveni," řekl nám loni v rozhovoru. Klip, ve kterém letos pětkrát nominovaný Klus čelí svým nejčernějším obavám, už na YouTube nasbíral před dva miliony zhlédnutí.

Tomáš Klus interview: Rodinu a kariéru neodděluji, jsem jen jeden člověk a nechci žít ve více světech

Dobré ráno, milá - David Stypka feat. Ewa Farna

Spojení písničkáře Davida Stypky, jehož tvorba je povětšinou spíš pochmurná a vážná, s Ewou Farnou některé fanoušky překvapilo. Duet Dobré ráno, milá se brzy dostal mezi nejhranější písně domácího rádiového éteru a klip režiséra Jonáše Červinky má už víc než dva miliony zobrazení. "Davida jsem předtím neznala, ačkoliv jsme ze stejného kraje. Tudíž bez jakýchkoli předsudků jsem si píseň pustila. Má nádherný text, a když mi zněla v hlavě týden v kuse, ozvala jsem se, že se jí nemůžu zbavit a jdu do toho," vzpomíná Ewa, úřadující Zpěvačka roku Žebříku.

Anketa Žebřík: Pět nominací má Tomáš Klus, po třech získali Ewa Farna, David Stypka, Divokej Bill a Mydy Rabycad

Holomráz - Slza

Loňskou desku Holomráz doprovodila Slza vydáním stejnojmenné písničky. U fanoušků měla úspěch i díky tomu, že její klip pojali Lukáš Bundil a Petr Lexa humorně. Hlavní hrdina v něm totiž spěchá na důležitou schůzku, konkrétně oslavu výročí, jenže všechno hraje proti němu. Režie se ujal Radim Věžník a výsledkem je video, které má k dnešnímu dni už víc než čtyři a půl milionu přehrání na YouTube.

Movin' On - Support Lesbiens

Písní Movin' On představili Support Lesbiens nového zpěváka Marca, který je zároveň spoluautorem skladby. "Příběh klipu se přímo opírá o text a skutečnou událost, kterou byla tahle písnička inspirována. Byla to docela tvrdá lekce, kterou mi život nadělil, ale zároveň mě naučila respektu k sobě samému," říká Marco, který za mikrofonem nahradil Czendu Urbánka. Momentálně pracuje skupina na nové desce, kterou by chtěla vydat v druhé polovině roku.

Nominační tipy Žebříku (I.): Prvenství obhajují Tomáš Klus a Ewa Farna, šanci mají i Lenny, Anna K., Michal Hrůza a další

Tsunami - Divokej Bill

Skladba Tsunami reprezentuje stejnojmenné album, které úvalští rockeři vydali po čtyřech letech. "Písničky jsme jako vždy sbírali delší dobu, některé vznikly v mezidobí od poslední desky zbrusu nově, jiné byly rozpracované již řadu let a čekaly na ztvárnění," prozradila formace. Ta loni absolvovala úspěšné open air turné a na příští rok chystá svůj dosud největší koncert. V O2 areně zahraje 24. ledna.

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se můžou stát Kryštof, Dymytry nebo Mydy Rabycad

VIDEOKLIP ROKU

A pak - Tomáš Klus feat. Tamara Klusová
(viz výše)

Holomráz - Slza
(viz výše)

Kruh - Marpo feat. Lenny

Song Kruhy najdou fanoušci na Marpově nové desce Dead Man Walking, která vyjde 5. března. Hostuje v něm charismatická Lenny. "Je to vlastně úplně poprvé, co mám feat s nějakou zpěvačkou," říká rapper. Nějakou dobu ji sice musel přemlouvat, ale nakonec souhlasila. Klip, stejně jako píseň, pojednává o nástrahách partnerského soužití. Kromě vydání desky v současnosti Marpo chystá velkou show v pražské O2 areně. Se svým Troublegangem v ní vystoupí 19. května.

Polárka - Michal Hrůza

K písni Polárka z alba Sám se sebou natáčel Michal Hrůza klip za polárním kruhem. Režisér Michal Budinský v něm zachytil výjimečné obrazy norských Špicberk a města Tromso, včetně magické polární záře. Ženskou roli ztvárnila herečka Jana Plodková. "Být více než tisíc kilometrů za polárním kruhem, procházet se mezi divokými soby a mít nad hlavou polární zář a všechno to zaznamenat kamerou je asi nejsilnější zážitek, jaký jsem kdy zažil při natáčení videoklipu," tvrdí Hrůza, jenž vystoupí 9. března na Žebříku jako jeden z koncertních hostů. Kromě toho ho čeká jarní turné.

Po válce - Barbora Poláková

Válka je v klipu Barbory Polákové metaforou pro těžký rozchod. Pozornost si videoklip zaslouží například tím, že si v něm zpěvačka a herečka stříhá vlasy pozpátku. Režie se ujali Jakub Machala a Jan Bártek a dosud jejich práce přinesla přes milion a půl zhlédnutí na YouTube. Už 9. března vydá Poláková nové album Ze.mě, ke kterému na jaře vyjede na turné. Křest proběhne 22. a 23. dubna v pražském Lucerna Music Baru.

text: Josef Martínek, foto: archiv

Témata: Žebřík, Tomáš Klus, David Stypka, Ewa Farna, Slza, Support Lesbiens, Divokej Bill, Marpo, Lenny, Michal Hrůza, Barbora Poláková

zavřít