Nominační tipy Žebříku (IV.): Na Album roku aspirují Jelen, Thom Artway i Skyline, Akce roku bude soubojem festivalů a Tomáše Kluse

Vydáno 26.02.2017 | autor: Josef Martínek

Vítěze hudebních cen Žebřík poznáme 10. března na vyhlášení v DEPO2015 v Plzni, mezitím mohou fanoušci až do konce února podpořit své favority. Šanci na Album roku mají Jelen, Thom Artway nebo David Koller se svými friends, Akcí roku se mohou stát velké festivaly jako Rock for People, Colours Of Ostrava, ale třeba i turné Tomáše Kluse

Nominační tipy Žebříku (IV.): Na Album roku aspirují Jelen, Thom Artway i Skyline, Akce roku bude soubojem festivalů a Tomáše Kluse Skyline patří k adeptům na cenu v kategorii Album roku


ALBUM ROKU

Emotikon - UDG

UDG získali v letošním ročníku hned dvě nominace, kromě alba Emotikon může uspět i klip Atomy. V něm skupině hostuje Jakub Děkan. Na album Emotikon se UDG prezentují syrovějším zvukem, jaký patří k živému hraní. Protože v minulosti už kapela v Žebříku zabodovala, k favoritům patří také letos. Nyní objíždí republiku se svým turné, spolu s nimi cestuje také Ovoce.

Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby a klipy natočili Tomáš Klus, UDG nebo Jelen

David Koller & Friends

Nezvyklý projekt představuje písně Davida Kollera nejen v nových podobách, ale i v interpretaci jiných interpretů. Svůj hlas Kollerovým skladbám propůjčili třeba Hentai Corporation, Kato, Katarzia, Mucha a řada dalších. Na podzim proběhlo také doprovodné turné, na každé zastávce vždy vystoupil někdo z hostů alba. Hentai Corporation získali dokonce za své provedení písně Až ti řeknu nominaci na Skladbu roku.

NOMINACE ŽEBŘÍKU: HLASUJ VE DRUHÉM KOLE PRO SVÉHO FAVORITA

Hedgehog - Thom Artway

Inspiraci k albu Hedgehog hledal Tomáš Maček například na cestách po Austrálii a Novém Zélandu, kam se vydal, když se ve svém životě toulal. V textech se odráží tradiční témata mezilidských vztahů a hledání životní cesty. Už v roce 2015 uspěl Artway v rádiích s hitem I Have No Inspiration, loni se také díky tomuto singlu stal v Žebříku Objevem roku. Letos už může písničkář, kterému na debutu hostují Markéta Irglová a Maella, zabodovat v kategorii alb.

vložte odkaz, text nemažte

Jungle - Skyline

Sedmé řadové album pražských Skyline, kteří jsou již stálicí české scény, vyšlo tři roky po úspěšné předchozí desce Fairytapes. Jungle na ni navázalo pokračujícím tanečním elektronickým stylem. Na novince pracovala skupina dva a půl roku, odráží několik různých, ale zároveň velmi podobných tanečních žánrů. Křest proběhl v červnu v Cargo Gallery, poté následovalo úspěšné klubové turné.

Vlčí srdce - Jelen

Jak se za dva roky ze začínající party muzikantů vypracovat na "velkou" kapelu? Vyprávět by o tom mohl Jelen. První deska Světlo ve tmě vyšla v roce 2014 v tichosti, zato s tou druhou Vlčí srdce už vyprodávali velké sály, včetně pražské Lucerny. Jelen znovu hrají přímočaré písničky, v nichž cítíte lidové motivy a které jsou zpěvné, chytnou vás hned na první dobrou. Loni se umístili v první trojici objevů, letos můžou uspět hned dvakrát - kromě alba i s klipem Klidná jako voda.

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku může být Kryštof, Slza i Hentai Corporation, na Objev aspirují Sebastian, Pekař nebo Pokáč

AKCE ROKU

Colours Of Ostrava

Jubilejní 15. ročník ostravských Colours byl opět ve znamení světového line-upu. V Dolní oblasti Vítkovice zahráli třeba Underworld, Passenger, Tane Impala, Of Monsters And Men, Thievery Corporation, Kodaline nebo Anohni. Nyní už je v plném proudu předprodej lístků na ročník 2017. Letos diváci uvidí jména jako Jamiroquai, Birdy, LP, Imagine Dragons, Moderat a celou řadu dalších mezinárodních i domácích umělců.

Nominační tipy Žebříku (I.): Mezi zpěváky a zpěvačkami mají šanci Tomáš Klus, Aneta Langerová i Ewa Farna

Hrady CZ

Populární putovní festival po českých a moravských hradech obhajuje loňské prvenství. Specialitou uplynulého ročníku bylo rozšíření na Slovensko a také unikátní festivalová šňůra skupiny Kabát. Ta byla hlavní hvězdou programu všech domácích zastávek. V roce 2017 uvidí návštěvníci například spojení Arakainu a Lucie Bílé, dále Tomáše Kluse, Annu K. nebo Rybičky 48.

Kryštof Kemp

Na pódiích loni Kryštof bavili fanoušky s pokračováním Srdcebeat tour, kdy "klubové" turné zahrnovalo i koncerty pro několik tisíc lidí. V létě navázali druhým ročníkem svých Kempů, tentokrát v pirátském stylu. Všech sedm amfiteátrů bylo opět beznadějně vyprodáno. Velké plány má kapela i pro rok 2017 - po vyprodání stadionu na Strahově přidala druhý koncert na témže místě. K pětadvaceti letům na scéně vyjde i best of, kde se objeví také čtyři nové písně.

Recyklus Tour

Hudbu s ekologií propojil Tomáš Klus, který se vrátil po roce na pódia. Celý projekt odstartoval v září koncertem na skládce, v duchu ekologie se nese i úprava pódia. Kromě nominace na Akci roku je Klus mezi pěticí nejlepších také v soutěži zpěváků, uspěl i jeho singl Dobré ráno, potenciální Skladba roku. Třikrát nominovaný zpěvák navíc 10. března živě vystoupí na předávání cen v Plzni.

Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat

Rock for People

Tradiční rockový festival v Hradci Králové nemůže ani tentokrát chybět v nominaci. Loni se po předchozím ročníku, kdy proběhly hned dva hlavní festivaly Rock for People, pořadatelé vrátili k modelu jediného vrcholu rockové sezóny. V Hradci vystoupili Offspring, The 1975, Enter Shikari, Royal Republic a mnoho dalších. Také ročník 2017 bude nabitý: Evanescence, Marmozets, Slaves a Cage The Elephant patří k prvním oznámeným headlinerům.

Témata: Žebřík, UDG, David Koller, Thom Artway, Skyline, Jelen, Colours Of Ostrava, Tomáš Klus, Recyklus, Kryštof, Rock For People, Hrady CZ

zavřít