NOVOROČNÍ ANKETA (I.): Co přejí do roku 2018 Ewa Farna, Marek Ztracený, Wohnout, Jelen a další

Vydáno 31.12.2017 | autor: redakce

S koncem roku jsme oslovili domácí hudebníky a zeptali se jich, na který zážitek s letopočtem 2017 jen tak nezapomenou. Prozradili také, co od nich máme čekat v roce 2018 a co do něj přejí naší hudební scéně. První várku odpovědí najdete níže, tu druhou vám přineseme na Nový rok.

NOVOROČNÍ ANKETA (I.): Co přejí do roku 2018 Ewa Farna, Marek Ztracený, Wohnout, Jelen a další NOVOROČNÍ ANKETA (I.): Co přejí do roku 2018 Ewa Farna, Marek Ztracený, Wohnout, Jelen a další

1) Jaký moment z roku 2017 vám nejvíc utkvěl v paměti?
2) Co chystáte do roku 2018?
3) Co byste do roku 2018 popřáli domácí hudební scéně?

Matěj Homola (Wohnout)

1) Na bizarní momenty byl rok 2017 bohatej. Napadá mě třeba česká hymna v podání SPD. Takovou bandu falešnejch nevkusáků by vyhodili i z hvězdný pěchoty.
2) Na jaro máme domluveno několik akustických koncertů, pak se zavíráme do studia a natáčíme naší devátou desku. Vyjde na léto a na podzim k ní pojedeme šňůru.
3) Přejeme krásnej zvuk a hodně nápadů.

Matěj Homola (Wohnout) interview: S bráchou jsme jak dva kohouti na jednom smetišti

Marek Ztracený

1) Jednoznačně konec našeho koncertu ve Foru Karlín. Jsou to velké emoce, když vám tleská vyprodaná hala.
2) Mám jediné předsevzetí. Vydat desku a aby to byla moje zásadní deska. Zbytek roku si budu jen užívat na pódiích, nic neřešit a bavit se hudbou. Rok 2018 bude úžasný, cítit to. 
3) Nedávno jsem na Spotify poslouchal spoustu české hudby a uvědomil si, kolik skvělý muziky v Česku vzniká. Takže bych jí přál, aby nestagnovala a ubylo těch "bojů" a soutěžení mezi kapelami a interprety. A aby místo toho přibývalo co nejvíc skvělých písní.

LIVE: Srdcař Marek Ztracený přivedl Forum Karlín do transu

Petr Fiala (Mňága a Žďorp)

1) Letošní rok byl pro Mňágu úžasný, takže těch momentů bylo mraky. Začalo to v lednu ve studiu Sono při nahrávání Třínohého psa a skončilo v prosinci ve Foru Karlín. V podstatě celej rok jsme po sobě s úsměvem čuměli, jestli je to vůbec možný, že se nám tak daří. Hráli jsme v Černobylu i v Londýně, za rok jsme odehráli 99 koncertů. Drobná příhoda, která to odstartovala: Třetího ledna jsme nakráčeli do studia Sono a po hodině pobytu říká slovutný producent Cimfáč, kterého jsme do té doby skoro neznali: "Kluci, teda to vám řeknu, už dlouho jsme tu neměli kapelu, která by tu byla hodinu a já měl v sobě dva panáky a v jedný ruce pivo a v druhý jointa."
2) Odehrajeme opět kolem stovky koncertů. Mezitím budeme připravovat písničky na novou desku. Demáčů je hromada a my se těšíme, že se nám podaří vybrat ty nejlepší a hezky si je vymazlit. Taky bychom rádi vydali na vinylu živé dvojalbum z Karlína, ale musíme si nejdřív poslechnout, jak jsme tam vůbec hráli. 
3) Hudební scéně bych popřál hodně odvahy a pokory. Dělejte si co chcete, ono se to vrátí. A nebojte se ničeho a nikoho, kurvadrát!

Ewa Farna

1) Den, kdy jsem poprvé viděla svůj hotový dokument na soukromé projekci v kině. Dělali jsme na něm dva roky, a když vidíte výsledek, jste přešťastní, že se to povedlo. Kromě toho dne, kdy si uvědomíte, že máte další velký projekt ukončen, byla pro mě samozřejmě stěžejní svatba.
2) V příštím roce se z "jiných" projektů zatím připravuju na březnový koncert v Ostravě s filharmonií. Na to se teď koncentrujeme, jinak chci dělat poctivě dobrý pop. 
3) Nových interpretů má teď hodně, snad jako nikdy předtím. Přála bych jim vřelé přijetí českým publikem, vytrvalost, nápaditost a taky hlavně otevřenost vůči kolegům z jiných žánrů. V zahraničí je totiž třeba propojování umělců z různých žánrů naprosto běžné a činí to tu scénu barevnější, u nás bych tomu dala více prostoru. 

RECENZE: Dokument Ewa Farna 10: Neznámá známá je víc než jen hezký medailonek

Zrní

1) Z našeho kapelního života je to určitě koncert ve Foru Karlín. To, jak jsme ho chystali, jak jsme do toho šli, ikdyž to bylo velký riziko, a to, jak se to nakonec fakt povedlo, vyprodalo se to a my jsme si tam užili skvělej koncert a tim se nám splnil jeden z klukovskejch snů. Nezapomenutelnej pro nás bude ale i koncert, kterej jsme odehráli nedávno v Centru sociálních služeb Tloskov, pro lidi s mentálním postižením. To, jakým způsobem si hudbu užívali, jak se jí odevzdávali... to byl nadpozemskej zážitek. Vesmírnej trip.
2) Na jaro chystáme šňůru koncertů při svíčkách, v pěkných menších prostorech a kavárnách. Bez pódia, bez světel a bez elektroniky. Chceme si totiž užít hraní v komorní atmosféře, bejt mezi lidma a nechat to celý víc na tom, co na místě vznikne.  
3) No to je otázka. Cheche. Asi takový nějaký zdravý sebevědomí. Odvahu jít vlastní cestou a k tomu potřebnou vytrvalost. A pak taky, ať chodí lidi na koncerty.

LIVE: Zrní zajiskřili ve Foru Karlín, předvedli strhující koncert

Michael Foret

1) Těch momentů bylo víc a těžko vybrat jediný. Snad první narozeniny mé dcery. Ale všechny chvíle například s rodinou byly nezapomenutelný.
2) Chystám spoustu zásadních novinek. Novou hudbu, nové CD, nějaké nové pracovní výzvy a nápady, které mě budou naplňovat. Taky se chystám obrazit pár koncertů, na které se moc těším. Například na únorovou Fever Ray nebo dubnového Rogera Waterse.
3) Aby nepřestávala objevovat mladé talenty a nebála se do nich investovat čas, peníze a prostor (v rádiích, televizích, festivalech apod). Aby čerpala z hudebně velkých zemí, jako je Švédsko, Norsko nebo Británie. A aby už konečně zmizely ty staré české a přebytečné hudební návyky - např. v podobě fádních hudebních anket.

Kuba Ryba (Rybičky 48)

1) Nejvíc pro mě byl letos náš závěr turné k patnácti letům kapely. 4 000 lidé ve Foru Karlín, navíc vyprodáno dva měsíce dopředu.  Měl jsem trému jako prase, ale od první sekundy koncertu to pro mě byl jeden zážitek za druhým... ta energie. Nic lepšího jsem na pódiu ještě nezažil. 
2) Hned od začátek roku jsme oznámili volno na 4 a půl měsíce, je to první takhle dlouhá pauza po patnácti letech a zasloužíme si ji... Neznamená to ale, že bychom zaháleli. Budeme natáčet s klukama nějaký songy v Kalifornii a točit dva klipy. Na léto se vrátime s ještě větší show než loni, už je vše vymyšlené a momentálně se na tom pracuje. Na podzim vydáme desku Best (Fuck) Of 2014 - 2018 kde budou všechny hity z posledních čtyř let a další nový songy. Je toho hodně, určitě jsem na půlku zapomněl.
3) Hudební scéně přeju vnímavé a inteligentní fanoušky, který se umějí bavit. To myslím v ČR ale už máme, zbytek už je na kapelách, jak si s tím poradí. 

Honza Křížek

1) Jednoznačně narození mého druhého syna Antonína.
2) 12. března křtíme v Paláci Akropolis mé první sólové album Honza Křížek. Bude to první koncert s mou novou doprovodnou kapelou a celý rok hodláme v koncertování pokračovat.
3) Všem bych rád popřál veletok štěstí, moře lásky a oceán zdraví.

Lipo

1) Nebyl jeden takový, který by mi vyvstanul na mysli. Mimo malých radostí v podobě režie vidoklipů pro Jeleny, Davida Stypku s Ewou Farnou a realizace mého singlu Vidíš, co jiní nevidí asi chvíle, kdy jsme seděl v Krkonoších na kopci a sledoval na mobilu sčítání volebních hlasů. Radostnej pocit to ale nebyl.
2) Chystám hlavně novou desku. Je to již dlouho, co vyšla má poslední deska O duši. Rád bych tedy, aby zkraje jara byla už na světě.
3) Čím jsem starší, tím víc mě opouští nějaké snahy o hlubokomyslné proslovy. Takže umělcům asi hlavně silné písně a osobitý projev, který si pořád někde jen něco nepůjčuje. Když v těch písních bude ještě přítomen silný názor nebo postoj, pak o to líp.

Jiří Burian

1) Těžko bych hledal jeden, tak zmíním tři. Zásadní pro tento rok bylo asi album Bez klobouku Boss od Dema a vše kolem něj a úspěch klipu Trendsetter, kvůli kterýmu dostávám denně reakce a videa od lidí, od kterých bych to nikdy nečekal. Díky za to! Druhá velká věc je moje studio Alpha. Prostor, který jsem si v těchto dnech pořídil a zařídil a budou se tam dít velké věci. A do třetice je to moje osobní transformace, jejíž hlavní součastí je i totální abstinence - Čistá hlava a duše.
2) Příští rok se chci hlavně soustředit na desky, které vyjdou, a to bude Viah - Gian Tears. Je to album, na kterém jsme pracovali skoro dva roky a na který jsem moc pyšný. Potom deska, kterou připravujeme s Lénou Brauner - pro mě hodně speciální, osobní a unikátní projekt. A třetí deska bude velké překvapení a velká srdcovka. Jinak se budu víc soustředit na svoje studio a produkci, PR a další věci, které nechci zatim prozradit. Nejdůležitější ale bude stále držet balanc mezi prací a rodinou. Rodina je pro mě vším.
3) Největší progres a úspěch zažívá trapová scéna. Hip hop se mění a vyvíjí a je nejdál. Tam se děje ten progres. Důkazem toho byl třeba Addict v Malé sportovní hale a celý ten boom okolo labelu Milion +. Co mi ale dělá starosti, je indie scéna, kvalitní kytarové kapely, na které chodí v klubech čím dál tím méně a méně lidí. Této scéně bych přál, aby se probrala a kvetla tak, jako tomu bylo cca před deseti lety.

Martin Harich

1) Napadají mě hned tři věci: Vystoupení v Ázerbájdžánu, busking na Lago di Garda v Itálii a moment, kdy jsme po devíti měsících nahrávání držel v rukou mé album Mapy. 
2) Trávit o něco víc času se svou rodinou. Tento rok byl opravdu šílená - a cítím jistý deficit. Chtěl bych i hodně cestovat - hlavně kvůli inspiraci. A neusnout na vavřínech. Také chystám nějaké další nahrávky, které bych chtěl dát postupně dohromady. 
3) Hlavně hodně srdce. Aby bylo slyšet. 

Martin Harich interview: Nejkrásnější místa jsou ta, kde se ještě nestojí fronty na vstup

Jindra Polák (Jelen)

1) Těch skvělých momentů byla spousta, ale nejvíc mi asi v hlavě zůstane ta chvíle, když jsme vyběhli na pódium vyprodaného Fora Karlín a přivítaly nás skoro čtyři tisíce lidí jásotem a rukama nad hlavou. Na to asi nikdy nezapomenu a jsem za to ohromně vděčný.
2) Na jaře vyrazíme s Jelenem na pokračování našeho vánočního turné a podíváme se do míst, kam jsme se na podzim nedostali. Kalendář na letní festivalovou sezónu už máme taky hezky zaplněný, zájem organizátorů nám dělá ohromnou radost. Taky bychom rádi strávili nějaký čas ve studiu a pracovali na nových písních, máme spoustu nápadů a chtěli bychom jim dát nějaký pevnější tvar.
3) Hodně nových talentů, zástupy spokojených fanoušků, hezké počasí na fesťáky a hlavně spoustu dobré muziky!

Radek Škarohlíd (Hentai Corporation)

1) Nemůžu se rozhodnout, zda to bylo věšení se ve slipech na Red Bull Tour Busu nebo gobliní apokalypsa v Dačicích.
2) Změny v kapelním line-upu, já budu hrát na bicí nově a na cajon.
3) Ať se tolik neposírá z Anglosasů a US sviní.

text: Hana Bukáčková, Josef Martínek

Témata: Wohnout, Mňága a Žďorp, Marek Ztracený, Ewa Farna, Zrní, Michael Foret, Rybičky 48, Honza Křížek, Lipo, Jiří Burian, Jelen, Martin Harich, Hentai Corporation.

zavřít