Ohlédnutí za festivaly (I.): Co letos pořadatelé podcenili a z čeho se naopak poučili?

Vydáno 06.09.2018 | autor: Dominik Pavliš

Letošní festivalová sezona je úspěšně za námi. Pořadatelé nám v létě do Česka přivezli spoustu světových hudebních jmen a nabídli i rozmanitý doprovodný program. Ne vše se však povedlo tak, jak mělo. 

Ohlédnutí za festivaly (I.): Co letos pořadatelé podcenili a z čeho se naopak poučili? Ohlédnutí za festivaly (I.): Co letos pořadatelé podcenili a z čeho se naopak poučili?

Aerodrome Festival
28. - 30. 6. 2018

Mezi první festivaly, které odstartovaly letní sezónu vícedenních open air akcí byl Aerodrome Festival konaný v Panenském Týnci. Návštěvníkům nabídl velice našláplý lineup na dvou hlavních stagích, na kterých byl i povětšinou skvělý zvuk. Vystoupili například Lana Del Rey, Macklemore, Limp Bizkit nebo Nine Inch Nails. Výhodou bylo, že se kapely nekryly a tudíž bylo možno stihnout vše, co jste zrovna chtěli. Z produkce Aerodromu se jednalo o první festival třídenního formátu a nejspíše právě tato skutečnost přinesla i své stinné stránky - zpočátku nefungoval cashless systém, slibovaná autobusová doprava byla zoufale nedomyšlena a jen cesta z areálu do stanového městečka a zpět zabrala přibližně půl hodiny. Založit festival pouze na velkých jménech není vše a fanoušci mohou doufat, že příští ročník Aerodromu bude již dotažený po všech stránkách.

BLOG: Aerodrome festival přinesl nejen vytoužené hvězdy, ale i problémy s placením a kyvadlovou dopravou

Rock for People
4. - 6 .7. 2018

Hradecký festival Rock for People si letos odbyl svůj již 22. ročník. Návštěvnost se pohybovala kolem 12 000 lidí, což není mnoho a proto se fanoušek na festivalu cítil pohodlněji – nemusely se čekat fronty na jídlo a pití a ani se mačkat před pódiem při setu své oblíbené kapely. Areál festivalu je velice příjemný, jelikož nabízí dobrý poměr mezi asfaltem a zelení. Koncerty zde probíhají také v „hangáru“, což má své kouzlo. Rozhodně se tento rok nejednalo o jeden z nejsilnějších lineupů, nicméně festivalu jako takovému to nijak neublížilo. Zahráli The Prodigy, Enter Shikari, Skillet nebo Volbeat. Mezi největší klady jistě patří, že je na RfP cítit správná domácí atmosféra, festival „dýchá“ a je znát, že je dělán opravdu s láskou. A samozřejmě taky bazén!

TOP 6 Rock for People: Originální kostýmy, přátelské kapely nebo skvělí The Prodigy či Skillet

Mighty Sounds
13. - 15. 7. 2018

Festival Mighty Sounds, již nekolik let konán na letišti Čápův Dvůr u Tábora, je zajímavý tím, že se jedná o žánrový festival. Najdeme zde například i něco málo z hiphopové scény, primárně je ale zaměřen na žánry rock’n’roll, ska, punk, hardcore a jim příbuzné. Na tento festival nejezdí mainstreamový typ lidí, ale opravdoví fanoušci zejména výše zmíněných žánrů. Také je zde k vidění největší koncentrace potetových festivalových návštěvníků. Poslední ročník nabídl v rámci žánrů to nejlepší. Přijeli například Inner Circle se svou notoricky známou skladbou Sweat (A La La Long), punkrockoví Anti-Flag, kteří celý 14. ročník zakončovali či Dub FX. V posledních letech si festivaly dávají záležet na gastronomii a pro Mighty Sounds to platí dvojnásob. Spousta skvělých food trucků či netradiční pokrmy byly na každém rohu.

LIVE: Mighty Sounds - Čápův dvůr v Táboře opanovali Royal Republic, Anti-Flag nebo The Rumjacks

Colours of Ostrava
18. -21. 7. 2018

Ostravský festival Colours of Ostrava se řadí mezi nejlepší festivaly Evropy. Skvělou atmosféru zde dotváří industriální areál oblasti Dolních Vítkovic, který je opravdu jedinečný a každý hudební nadšenec by měl alespoň jednou na Colours of Ostrava zavítat. Minulý ročník pořadatelé podcenili odhad počtu návštěnívků a první den došlo k frontám u vstupu, což zapříčinilo nekonečné čekání na vpuštění do areálu, když už mnohé kapely dávno hrály. Tento rok se ovšem poučili a vše klapalo jak mělo. Je potřeba zmínit i to, že právě Colours of Ostrava nabízí jeden z nejlepších doprovodných festivalových programů, kterému se nevyrovná žádná konkurenční akce. Snad jen zklamání, že na poslední chvíli díky nemoci nedorazili London Grammar. Headlinery letošního ročníku byli N.E.R.D., George Ezra, Aurora, Jessie J nebo Kensington.

LIVE: První den Colours Of Ostrava - George Ezra zaujal pop-folkem, Pharrell Williams s N.E.R.D. bavili tanečky

text: Dominik Pavliš

Témata: Aerodrome Festival, Rock for People, Mighty Sounds, Colours of Ostrava

zavřít