Ozzy Osbourne: Tři nejbláznivější koncertní eskapády Prince temnot

Vydáno 10.06.2018 | autor: Matěj Chalupa

Ozzy Osbourne kraluje světovým pódiím už téměř padesát let. Za tu dobu samozřejmě odehrál spoustu skvělých koncertů, současně se však stalo i pár méně či více známých excesů - ať už přímo jeho vinou, nebo zneužitím jeho jména. Připomeňme si tři nejzajímavější. Už 13. června vystoupí Ozzy na letišti v pražských Letňanech. 

Ozzy Osbourne: Tři nejbláznivější koncertní eskapády Prince temnot Ozzy Osbourne: Tři nejbláznivější koncertní eskapády Prince temnot


S kbelíky vody na hluché

Ozzy se netají tím, že pokud vidí, jak někdo na jeho koncertě netančí, nebaví se nebo se nedejbože nudí, neváhá zakročit. Tyto návštěvníci jsou čas od času svlaženi dávkou čerstvé vody, kterou po nich zpěvák s oblibou lije. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone se však přiznal k omylu, kdy se mu podobné chování poněkud vymklo z rukou. "Na jednom koncertě jsem viděl skupinku lidí, kteří se vůbec nehýbali, prostě necítili ten rock'n'roll. A když se někdo v publiku nehýbe a nic nedělá, já udělám tu show pro něj a začnu na něj lít kbelíky s vodou. Pak mi ale někdo řekl, že důvod, proč se ta skupinka nehýbe a neprožívá koncert, je ten, že jsou všichni hluší. Cítil jsem se pak jako naprostý idiot." S omluvami pak zároveň přiznává, že sice nechápe, proč hluchý člověk chodí na rockový koncert, ale že ho na druhou stranu velmi fascinuje, že i hluchý cítí rytmus a vibrace z hudby a koncert si může užít "po svém".

Ozzy Osbourne ohlásil poslední turné, v Praze zahraje v červnu. Vystoupí i superkapela Hollywood Vampires

Ozzy jako návnada pro nenapravitelné

S tímto kouskem nemá sám Ozzy nic společného, až na to, že se celá operace skrývala za jeho jméno. Americký šerif Paul D. Laney totiž dostal brilantní nápad, jak dopadnout dlouhodobě nepolapitelné kriminálníky - neplatiče alimentů, pokut a další podobné živly. Na základě vlastní dedukce si vyvodil, že Osbourneova hudba láká hlavně kriminálníky. Pár dní před jeho koncertem v Severní Dakotě uspořádal pod falešným jménem společnosti skrytou předkoncertní party s Ozzym, kam dostali speciální VIP pozvánku právě ti, které se šerif snažil dopadnout. Kromě toho jim v e-mailu nabídl i dvě vstupenky na následný koncert, aby si pojistil, že se na party skutečně dostaví. Tak se následně i stalo, k jejich překvapení na ně však nečekal Ozzy Osbourne s kapelou, ale šerif s připravenými pouty, aby si je odvedl.

TOP 5 největších bizárů na pódiu: Ozzy Osbourne ukousl hlavu netopýra, z Rammstein se stali mistři nechutností

Není divu, že podobná událost Ozzyho poněkud pobouřila a k šerifově následné tiskové konferenci ohledně celé akce se vyjádřil slovy: "Namísto toho, aby uspořádal tiskovou konferenci a plácal sám sebe po zádech, by se mi měl omlouvat za použití mého jména k těmto zatčením. Uráží to mě i moje publikum a ukazuje to, jak je šerif líný ve vykonávání svojí práce. Šerif Laney se domníval, že nějak přitahuji zločince, což určitě není pravda. Mé publikum jsou dobří, pracující lidé, kteří mě obrovsky podporují už téměř čtyři desetiletí. Rovněž velmi podporovali charitu mojí manželky Sharon tím, že vybrali více než milion dolarů (především zakoupením VIP balíčků). Pro mě je zřejmé, že tento šerif se jen snaží zviditelnit své jméno na mých zádech."

Netopýří hlava k večeři

Tato příhoda se stala evergreenem. Mezi Ozzyho fanoušky snad není jediný, který by o ní nevěděl, a i napříč širokou veřejností by se "neznalých" našlo asi jen pomálu. Na koncertě v Des Moines v Iowě v roce 1982 celému incidentu přihlíželo něco kolem pěti tisíc návštěvníků.

Mladší bratr tehdy sedmnáctiletého Marka Neala přinesl netopýra domů živého asi čtrnáct dní před koncertem. Netopýr se však neosvědčil jako vhodný domácí mazlíček a ani péče jeho chovatelů nebyla prvotřídní, takže moc dlouho nepřežil. Marka pak jeho kamarádi přesvědčili, aby se jeho těla nezbavoval, schoval jej a propašoval pod bundou právě na Osbourneův koncert. Tam nehybné tělo hodil ke zpěvákovi na pódium. Ozzy se ho samozřejmě ani trochu neštítil a v domnění, že se jedná o gumovou hračku, ho vzal do rukou. Ve chvíli, kdy ho vložil do úst a začal předvádět ukousnutí hlavy, už na něj ze strany pódia pokřikovali členové jeho týmu, aby toho ihned nechal, že se možná jedná o netopýra pravého, a ne o gumovou hračku. To však Ozzy v koncertním zápalu neslyšel a nevnímal, a tak celá etuda vyeskalovala zpěvákovým odvozem do nemocnice a injekcí proti vzteklině.

Pražský koncert se už pravděpodobně odehraje bez podobných zpestření, pravdou ale zůstává, že u umělců, jako je Ozzy Osbourne, člověk nikdy neví, co ho čeká. 

text: Matěj Chalupa

Témata: Ozzy Osbourne, Letňany, rock'n'roll

zavřít