Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS

Vydáno 29.11.2018 | autor: redakce

Film a skutečnost se od sebe zákonitě liší. Platí to i u aktuálního trháku kin Bohemian Rhapsody. Snímek o kapele Queen je určen co nejširšímu publiku, proto tvůrci některé události ze života Freddieho Mercuryho buď zamlčeli, zjednodušili, časově posunuli, vymysleli, nebo zkrátka podle potřeby poupravili. V článku, který obsahuje i spoilery, předkládáme nejzásadnější faktické chyby. 

Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS


Vznik hitu We Will Rock You

Vznik stadionové hymny spadá ještě do sedmdesátých let, konkrétně se tento megahit objevil na desce News Of The World (1977) společně s neméně slavnou We Are The Champions. Ve filmové scéně, která znázorňuje okolnosti vzniku We Will Rock You, má Mercury už narostlý knír. Ten si však začal pěstovat až od roku 1980.

TOP 10 životopisných filmů o hudebnících: Amadeus, Bohemian Rhapsody a další

Nikdy se nerozpadli

Deska Mr. Bad Guy (1985) nezapříčinila rozpad skupiny. Britská formace se totiž nikdy nerozpadla. Vystoupení na Live Aid ani nepředcházela žádná koncertní pauza, jak snímek tvrdí. Nepokoje mezi členy ovšem pochopitelně vznikaly. Velmi napjatá situace byla například začátkem osmdesátých let, kdy skupině vyšlo nejpopovější album Hot Space. Se sólovými projekty ovšem nezačal Mercury, ale kytarista Brian May se Star Fleet Project (1983) a ještě před ním bubeník Roger Taylor s alby Fun In Space (1981) a Stranger Frontier (1984). 

RECENZE: Bohemian Rhapsody - Strhující zmrtvýchvstání rockové legendy jménem Freddie Mercury

Freddie Mercury ve výsledku nahrál dvě sólová alba. První nahrávkou byl Mr. Bad Guy, který svého času propadl, avšak některé kousky (Made In Heaven, I Was Born To Love You) lze slyšet v upravené verzi na posmrtném albu Made In Heaven (1995). Druhým projektem byla vysoce ceněná Barcelona se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé, která během letošního října ve svých úctyhodných pětaosmdesáti letech zemřela.

Životní partner Jim Hutton

Jim Hutton nebyl profesí číšník, nýbrž kadeřník. Jejich skutečné seznámení s Mercurym tak probíhalo zákonitě jinak, než jak podal životopisný snímek. Potkali se v polovině osmdesátých let, ale trvalo nějaký čas, než se z nich stali partneři. I přes Freddieho diagnózu udržoval Jim Hutton se zpěvákem vztah a dožil s ním až do konce. Roku 1994 vydal knihu Mercury And Me, která odhaluje jejich společné soukromí.

TOP 10 písní Freddieho Mercuryho: Fenomenální zpěvák ovládal rock, pop, operu i sportovní hymnu

Diagnóza AIDS

Biopic Bohemian Rhapsody končí zachycením Queen na charitativním koncertě Live Aid v roce 1985. Ještě před vystoupením zpěvák zjišťuje smrtelnou diagnózu, o kterou se následně podělí s ostatními členy seskupení. Tyto události byly ve filmu úmyslně předsunuty. Britský hudebník se informaci o svém kritickém zdravotním stavu dozvěděl až roku 1987.



Před každým koncertním turné se navíc muzikanti podrobovali zdravotním prohlídkám, kterými museli projít. Freddieho komorník Peter Freestone se nechal slyšet, že s diagnózou HIV/AIDS by bylo vyloučené, aby zpěvák odehrál veleúspěšné poslední Magic Tour.

Společné autorství skupiny

Nepokoje ve skupině vznikaly i kvůli autorství jednotlivých skladeb, zejména hitů. Jako autoři se nejvíce činili kytarista Brian May a Freddie Mercury. Bubeník Roger Taylor a baskytarista John Deacon zůstávali upozadění, byť oba si ve finále na své konto několik velkých hitů připsali.

Smír týkající se autorství také nenastal před akcí Live Aid, jak tvrdí film, ale až u předposledního alba The Miracle (1989), tedy v období, kdy už skupina věděla, že Mercuryho stav se zhoršuje. Zemřel 24. listopadu 1991, den poté, co svou diagnózu oznámil světu. 

text: Jana Kloučková

Témata: Bohemian Rhapsody, Freddie Mercury, Queen

zavřít