Plzeňský Majáles: TOP 6 momentů - Jiří Macháček tančil v dešti, Petr Lexa ze Slzy poslal mobil do publika

Vydáno 25.04.2016 | autor: Jana Braunová

Plzeňský Majáles se po roční pauze vrátil zpět na Lochotín, do areálu největšího přírodního amfiteátru ve střední Evropě. V Plzni se letos konal již 27. ročník. Připomeňme si v krátkém shrnutí a na fotografiích TOP okamžiky odpoledního a podvečerního programu. 

Plzeňský Majáles: TOP 6 momentů - Jiří Macháček tančil v dešti, Petr Lexa ze Slzy poslal mobil do publika Jiří Macháček si zatančil i v dešti

Ačkoliv si pořadatelé dali s přípravou Plzeňského Majálesu opět velkou práci, přírodě bohužel nedovedli poručit. Prakticky od začátku programu se nad amfiteátrem začalo zatahovat. Teplota byla kolem 10 stupňů a postupně začalo poprchávat. Optimisté doufali, že se nad areálem přežene jen malá a krátká přeháňka, chvílemi to tak i vypadlo, poprchávalo, chvílemi přestalo dokonce pršet. Ale s postupem času a blížícím se večerem, kdy byla na programu největší lákadla Majálesu, se nad lochotínským amfiteátrem natrvalo zatáhlo a déšť sílil a nepřestával.

Propršený Majáles v Plzni: Jelen, Mig 21, Harlej, Slza, Mňága a Žďorp a další

1. Fanoušci, kteří si Majáles užili - jako kdyby nepršelo

Největší ocenění si zaslouží všichni návštěvníci, fanoušci, kteří v areálu zůstali i přes neutuchající déšť. Postupně v hledišti přibývaly deštníky, kloboučky, pláštěnky, ale nálada všech přítomných byla kupodivu stále veselá. Fanoušci se usmívali, popíjeli alkoholické i nealkoholické nápoje, postupně se dle programu přesouvali mezi dvěma hlavními pódii a užívali si naplno vystoupení svých oblíbenců. Při setu Vypsané Fixy fanoušci skákali, déšť nedéšť, a při  koncertu Pipes And Pints došlo na tradiční "wall of the death". 

2. Jiří Macháček, borec, co tančí v dešti

Jiří Macháček nikdy své fanoušky nezklame a nebylo tomu tak ani v deštivé Plzni. Obě hlavní stage byly kryté, kapely tak zůstávaly oproti divákům schované před kapkami deště. Většina umělců vždy na chvíli přišla před své fanoušky, ale větší část koncertu zůstali schovaní pod zastřešeným podiem. Jiří Mácháček však i přes neustávající déšť opakovaně vycházel na přední plochu podia,  zbytek MIG 21 zůstával po většinu koncertu schován pod krytou plochou. Frontman kapely MIG 21 na nepříznivé počasí nedbá a chce dát všem svým fanouškům to nej ze sebe, a tak v dešti zpívá, tančí, skáče, běhá, jako kdyby nepršelo. Klobouk dolů. 

Jiří Macháček si zatančil i v dešti

3.Majálesové tradice

I přes to, že se jedná o komerční festival s nabitým programem,  stále zůstávají zachovány Majálesové tradice - studentské soutěže, Majálesové svatby a akce pořádané Stavovskou unií studentů. Návštěvníci sobotního programu si den kromě poslechu hudby a popíjení nápojů tradičně užívali hraním soutěží (např. skok do dálky, lukostřelba...), mohli se vyfotit ve fotokoutku před velkým plakátem se siluetou Ria de Janiera, na tradiční Majálesové svatby se stály dlouhé fronty a pro děti byl připraven dětský koutek. Studenti a ostatní návštěvníci proto mohli chvíle, kdy nehrála jejich oblíbená kapela, trávit také zábavnými aktivitami. 

Kam na Majáles: Svátky studentů i komerční žně přicházejí (I.)

4. Pipes And Pints - punkrock a dudy a jejich fanoušci 

Pipes And Pints, to je kapela, která spojuje punkrock se zvukem skotských dud. Pokud je neznáte, určitě stojí za to si je poslechnout a podívat se na jejich koncert, stojí to za to. Jejich vystoupení jsou zajímavé nejen hudebně, ale i vizuálně. Pokud váháte, zda na koncert zajít,  udělejte to co nejdříve na některém z festivalů, kapela nedávno na svém Facebooku oznámila, že si udělá po letních festivalech pauzu na neurčito. Nevíte, co je "wall of the death"? Slabší povahy ať raději na koncertě Pipes And Pints stojí v pozadí. Na výzvu zpěváka se rozdělí punkeři v kotli pod podiem na dvě skupiny, ve středu zůstane ulička a po chvíli, když se rozjede hudba, začnou všichni běhat, poskakovat, strkat do sebe ...no prostě pogo. 

5. Petr Lexa ze Slzy odvážně posílá svůj mobilní telefon do davu

Petr Lexa si vyfotil selfie z podia s přítomnými fanoušky na Majálesu, dokonce se rozhodl poslat svůj mobilní telefon do publika s tím, že si každý má udělat selfie a telefon pak vrátit. Opakoval, že zatím se mu to nevymstilo, tak snad se v Plzni nezklame. Mezitím, co telefon koloval mezi diváky, pokračovala Slza v koncertu. Když se Petr Lexa zeptal diváků, kdo má telefon, zvedli ruce skoro všichni stojící pod podiem. Petr tak upřesnil, kdo má jeho telefon a ten se mu i v Plzni vrátil. Na závěr pronesl větu, že doufá, že nenajde v telefonu nějakou fotku, kterou by raději neviděl. 

vložte odkaz, text nemažte

 6. Organizace festivalu

Za zmínku stojí i organizace celého festivalu, kdy v areálu bylo připraveno dostatečné množství mobilních toalet, lidé tak nemuseli trávit velké prostoje ve frontách na WC, dále bylo v areálu dostatečné množství stánků se zlatavým mokem a jinými nápoji a koktejly. Občerstvení bylo také vcelku uspokojivé, ale hodil by se pestřejší výběr stravy, to je ale bohužel negativum většiny českých festivalů, koupíte si zde jen smažená jídla, klobásky, nudle, langoše a podobné lahůdky. Vzhledem k nepříznivému počasí by návštěvník ocenil, kdyby se v areálu dalo koupit i více teplých nápojů. Tatranský čaj či grog asi zahřál dostatečně, ale pro ty, kteří by si dali raději kávu, nebylo nic k dispozici. A nebo ano, ale nebylo to dostatečně označeno. Já, promoklá deštěm, jsem opakovaně hledala kavárnu, která byla na mapce uvedena, nikde jsem ji nenašla a ani nikdo u vstupu do areálu nebyl schopný poradit. Našel někdo z vás kavárnu? 

text a foto: Jana Braunová

zavřít