Se Support Lesbiens ve studiu: S novým zpěvákem přišel na desce Glow jiný přístup k tvorbě

Vydáno 30.08.2018 | autor: Hana Bukáčková

Support Lesbiens jsme zastihli ve studiu Biotech v Tuchoměřicích u Prahy u producenta Ecsona Waldese, kde dokončují novou desku Glow. Ta by měla být do týdne hotová a v obchodech se objeví 12. října.

Se Support Lesbiens ve studiu: S novým zpěvákem přišel na desce Glow jiný přístup k tvorbě Se Support Lesbiens ve studiu: S novým zpěvákem přišel na desce Glow jiný přístup k tvorbě

Po třech letech vydává kapela, která si prošla různými personálními peripetiemi a soudními tahanicemi, novou desku. Paradoxem je, že producent Ecson Waldes s ní točí již třetí album - pokaždé to ale bylo s jiným zpěvákem. Nahrával jak s původním Kryštofem Michalem, tak s Czendou Urbánkem, který se nakonec vrátil k Post-It, a nyní i s Dušanem Markem přezdívaným Marco.

VIDEO: Support Lesbiens se posouvají dál. Připravovanou desku avizují singlem Movin' On

Z jedenácti skladeb, které se objeví v tracklistu, jsou už známé singly Movin´On a Brighter Day. Mimo jiné prvně jmenovaný obsadil třetí příčku v kategorii Skladba roku při březnovém udílení cen Žebřík. Měli jsme možnost poslechnout si dalších pět kousků, přičemž úvodní Ocean aktuálně pár dní rotuje v premiéře na Evropě 2, než se dostane do jiných stanic. V příštím týdnu by k němu kapela měla v Praze točit videoklip. Z toho, co jsme slyšeli, se zdá, že se deska ponese v popovějším duchu. 

ŘEMESLNĚ NEJVYZRÁLEJŠÍ ZPĚVÁK

"Kapela se za ty roky poměrně radikálně proměnila, přesto si udržela ducha. Kombinuje popovost čerpající od kytar po elektroniku. Hynek vnímá trendy. Není to skupina, která zatvrdla před pár lety a roky dělá to stejné. Raritou je, že jsem zažil všechny tři zpěváky. Dušan mě překvapil tím, že měl bohatě rozepsané aranže, velice precizně postavený hlasy, pohrál si s locabridge, refrény, harmoniemi a přicházel s nápady. Pracoval jako muzikant, ne jako zpěvák, který přijde s textem, odbyde si své a jde. Po řemeslné stránce je pro mě nejdál ze všech tří zpěváků," říká Escon Waldes.

Kytarista a vůdčí člen Hynek Toman dodává: "Na desce jsou nové věci v řádu tří měsíců. V červnu jsme na ni začali intenzivně pracovat. S novým zpěvákem cítím jiný přístup k muzice. S Dušanovým hlasem si můžeme dovolit dělat muziku jinak, tak jak jsme někdy chtěli a nemohli. Teď si to můžeme zkusit. Jsem za to rád. Deska bude klidnější. Nebude rocková. Bude směsicí crossoverů, akustických kytar, imageovek New Generetion, Ocean či People až po rock'n'rollovou kytarovku, skoro až punkovou. Na albu je vše, co máme rádi, ale pojaté jinak. Nechtěli jsme dělat koncepční desku, šli jsme po tom, zda nás písničky baví. Autorsky jsme se na ní podíleli všichni. Například Filip dělá progresivnější věci, já baladičtější, Ráďa přispěl valčíkem a 'edsheeranovkou' Here I am."

Supporti se nebrání ani češtině, což deklaruje píseň Hazardér, jejíhož textu se zhostil hojně vyhledávaný Xindl X. S nápadem zpívat česky přišel bubeník Radek Tomášek, který je autorem anglické verze, jež se rovněž objeví na albu. Na češtinu si sama kapela netroufala, proto oslovila Ondřeje Ládka alias Xindla. Proč padla volba na něj, vysvětluje Toman: "Xindl X byl sázka na jistotu, ale pro nás trošku zajíc v pytli. Ověřili jsme si, že to umí. Zachoval jak frázování, tak námět textu."

Text a foto: Hana Bukáčková

Témata: Support Lesbiens, Žebřík, Hynek Toman, Xindl X

zavřít