Na co se těšit v listopadu: 16 tipů iREPORTu

Vydáno 03.11.2015 | autor: redakce

Rok 2015 se pomalu blíží do finále, ani jeho poslední měsíce ale nebudou chudé na zajímavé hudební události. Z desek se v listopadu dočkáme comebacku Adele, proměny Ellie Goulding i archivního Kurta Cobaina. Z koncertů můžeme vyrazit na Madonnu, Zaz nebo Tata Bojs. Je toho ale mnohem víc.

Na co se těšit v listopadu: 16 tipů iREPORTu Zaz se do České republiky vrací často a ráda

TATA BOJS

co: Tatáči míří na turné po Česku
kdy: od 30. října po celé České republice

Třináct. Tolikrát se skupina Tata Bojs zastaví po městech naší vlasti. Minulý měsíc vydali devátou řadovku s názvem A/B a připravili si k ní efektní a propracovanou audiovizuální show, se kterou mají v plánu uhranou své fanoušky. Turné již odstartovalo 30. října koncertem v Ústí nad Labem. Nejbližší akce proběhnou 4. listopadu v Brně, 6. listopadu v Pardubicích a o den později v Ostravě. Vrcholem šňůry bude pražské vystoupení ve Foru Karlín 12. listopadu, které bude ze všech akcí po vizuální stránce nejpropracovanější.

V zákulisí s Tata Bojs: O turné, dobrým a špatným retru i očním kontaktu

NEVER SOL

co: Never Sol vyráží na své akustické turné
kdy:
3. - 27. listopadu – různá místa

Zpěvačka Never Sol se stala stálicí české hudební scény. Díky Janu P. Muchowovi ukázala svůj pěvecký talent poprvé ve filmu Ve stínu, naplno svůj um projevila až s deskou Under Quiet. Díky své odlišné poloze byla oslovena alternativním vydavatelstvím Denovali, pod nímž je nyní zapsaná. Již několikrát si tak vyzkoušela koncertování v zahraničí a nejinak tomu bude i u nadcházejícího akustického turné. To začně 3. listopadu v pražském Jazz Docku a přes Frýdlant nebo Uheské Hradiště bude pokračovat do Budapešti a Bratislavy. 27. zakončí Sára Vondrášková sérii v Jeseníku. Po četných koncertech v kavárnách, barech a na festivalech se tak zpěvačka dostává i do nových prostorů. Kompletní přehled koncertů naleznete na webových stránkách www.neversol.cz.

INTERGALACTIC LOVERS

co: belgická indie popová skupina se po roce vrací do La Locy
kdy: 4. listopadu – La Loca, Praha

Belgická skupina Intergalactic Lovers vznikla roku 2008. Již o rok později zíkala své první ocenění a o další dva roky později vydali svou první desku nazvanou Greetings & Salutations. Loni k ní přidali Little Heavy Burdens a také se poprvé ukázali v Praze. Vrací se k nám nyní na konci podzimní šňůry čítající země jako Chorvatsko, Bělorusko nebo Německo, kde vystoupí v rámci Rolling Stone Weekenderu vedle kapel jako Of Mosters And Men nebo Alabama Shakes. Mezi nejúspěšnější skladby kapely patří Delay, Shewolf nebo Island, která byla prvním singlem z druhého alba. Vstupenky koupíte v předprodeji za 140 Kč, na místě zaplatíte o 60 korun více.

ASIAN DUB FOUNDATION

co: flétna, beatbox a tuny basu rozduní Vodičkovu ulici
kdy: 5. listopadu - Lucerna Music Bar, Praha

Hudební formaci Asian Dub Foundation pravděpodobně vyprodaný letošní ročník festivalu Rock for Churchil nestačil. V rámci dvacátých narozenin Lucerny Music Baru vymění louku za klubové prostory. Letos v červenci vydali novou desku More Signal More Noise, se kterou přijedou prověřit statiku právě i pražského klubu. Aktuální nahrávku stihli nahrát během pár dní, a tak kapela žertuje, že někteří málem nahrávací session ani nestihlli. Vstupenky seženete od 590 korun na pokladně LMB nebo v předprodejních síti GoOut.cz.

ELLIE GOULDING

co: popová senzace potřetí navštívila studio
kdy: 6. listopadu

Hvězda britské zpěvačky září čím dál tím více. Už za několik málo dní se dočkáme její třetí studiové nahrávky, kterou pojmenovala Delirium. "Popisuje dny, kdy jsem neskutečně šťastná a někdy zase přesně naopak. Jsem vlastně pořád ve stavu deliria," vysvětluje Goulding. Na nahrávce spolupracovala například s členy kapely One Republic nebo Guyem Lawrence z Disclosure. A aby té Ellie nebylo málo, tak se 30. ledna 2016 představí v pražské O2 areně.

AUDIO: Ellie Goulding smíchala folk s elektronikou. Dopadlo to skvěle

MADONNA

co: legenda popu roztančí Prahu hned dvakrát
kdy: 7. a 8. listopadu - O2 Arena , Praha

O koncert legendy popové hudby Madonny je podle očekávání obrovský zájem. Proto zpěvačka přidala další koncert. Turné na podporu aktuální desky Rebel Heart odstartovalo na konci srpna v Miami. A kromě měst jako New York, Los Angeles, Londýn nebo Paříž předvede Madonna svou super show i u nás. Ceny vstupenek se pohybují od 1 150 až po necelých 6 tisíc.

EVERLAST

co: rapper vyráží na Prahu s akustickou kytarou
kdy: 8. listopadu – Roxy, Praha

Držitel Grammy a výtečný hudebník, kterému život nadělil nejednu zajímavou příhodu, se opět vydal na světové turné. S akustickou kytarou nabídne průřez svou diskografií, která obsahuje pecky jako Put Your Light On, jež vznikla díky spolupráci s kytaristou Carlosem Santanou a oba dva umělci díky ní obdrželi malý gramofónek. Na posledním albu The Life Acoustic se rozhodl Everlast obnažit své songy donaha a nabízí jejich panenskou akustickou podobu. Přesně tak vypadali, když je skládal. "Ty skladby na desce zní přesně tak, jak se poprvé objevily. Vždy jsem je stvořil jen s kytarou a klávesami než jsem je přinesl do studia.“

FINK

co: britský písničkář opět dojme české publikum
kdy: 9. listopadu - Roxy Praha a 10. listopadu – Fléda, Brno

Fink patří mezi písničkáře, kteří čistý zvuk kytary rádi opepří něčím zajímavým. Tím může být efektní a ambientní použití elektronických aranží. Česká republika se v poslední době mohla těšit několika vystoupením tohoto britského folkaře. A zdá se, že poptávka po příjemně temné a intimní atmosféře, kterou Fink na svých koncertech vytváří, je stále neukojena. Proto teď v listopadu vystoupí hned dvakrát 9. listopadu v pražském Roxy a o den později na něj čeká publikum v Brně.

KURT COBAIN

co: dosud nevydané skladby na posmrtné desce
kdy: 13. listopadu

Ikona grunge se po své smrti dočká další desky. Na deluxe verzi budou k nalezení tři desítky skladeb, které si Kurt nahrál sám doma. Na klasické edici se budou muset posluchači spokojit se třináctkou songů. Půjde o dema známých skladeb, ale najdou se tam i dosud neslyšené věci. Nevydané nahrávky byly objeveny režisérem dokumentárního snímku Montage Of Heck, který pojednává o životě frontmana legendární Nirvany.

ŠKWOR

co: rocková úderka zadupe Karlín do země
kdy: 13. listopadu - Forum Karlín, Praha

Škwoří deska, kterou pojmenovali Identity, nedávno vyšla a pomalu a jistě se rozhýbává těžkotonážní rocková mašina, která projede křížem krážem celou republiku. Na celkem jedenácti zastávkách je doprovodí žánrově spříznění Daniel Krob a Wait, kteří rovněž představí svůj nový materiál. Vrcholem jejich putování bude koncert v pražském Foru Karlín, který proběhne 13. listopadu a novou desku zde i náležitě pokřtí.


THE CINEMATIC ORCHESTRA

co: multižánrová smršť se vrací do Česka
kdy: 15. listopadu - Lucerna Music Bar, Praha

Kdo letos navštívil Colours of Ostrava, tak měl možnost toto zajímavé hudební uskupení spatřit na vlastní oči. A ti, kteří se tam nedostali, mají k dispozici koncert v pražském Lucerna Music Baru. Tam už několik let zpátky vystupovali, a tak se nemusíme bát jejich strachu z neznámého prostředí. The Cinematic Orchestra mají na kontě celkem tři desky, když nepočítáme tu z roku 2012, která byla složena jako soundtrack k němým filmům. Poslední plnohodnotná studiovka Ma Fleur je z roku 2007.

COME AND PLAY

co: akustický večírek od party z Opavy
kdy: 18. listopadu - La Loca, Praha

Acoustic-popová kapela toho má letos za sebou dost. Proto se rozhodla odehrát poslední klubový koncert 18. listopadu v pražském klubu La Loca. Akci spojí se křtem nového animovaného videoklipu k druhému letošnímu singlu Million Pairs of Shoes. Na přelomu letošního roku vydali Come And Play své debutové EP Heaven. Na jeho produkci se podílel Dušan Neuwerth. Největší akce, na které jsme je letos mohli vidět, byl festival Colours of Ostrava.

BORIS CARLOFF

co: mezinárodní klubový festival našel útočiště v Praze
kdy: 19. listopadu – MeetFactory, Praha

Snahou organizátora Move Association je posouvání hranic tvůrčích procesů, propojování zdánlivě neslučitelných žánrů a budování širšího hudebního povědomí o tuzemských a zahraničních umělcích, kteří stojí mimo střední proud. Právě v MeetFactory, kde festival našel útočiště, se 19. listopadu představí český zvukový architekt Boris Carloff v doprovodu smyčcového tělesa Amolamúsica Quartet.

LUBOMYR MELNYK

co: fanoušci Nilse Frahma by měli zbystřit
kdy: 19. listopadu – Palác Akropolis, Praha

Dnes už není třeba v našich končinách klavíristy jako Nils Frahm, Hauschka nebo Ólafur Arnalds třeba představovat. V České republice si našli četnou skupinu příznivců a například poslední vystoupení prvně jmenovaného zaplnilo Palác Akropolis do posledního místa. Na stejném místě se v polovině listopadu představí neméně talentovaní umělci z Ukrajiny a Německa. Lubomyr Melnyk je jedním z nejrychlejších klavíristů na světě a s 19 a půl notou za sekundu, stejně tak jako s největším počtem not za hodinu, drží světový rekord. Jeho popularita ovšem vzrostla až v posledních letech, ačkoliv hraje a komponuje již od konce sedmdesátých let. Němec Martin Kohlstedt vydal naopak zatím pouze dvě studiové desky, o to větší talent se v něm však skrývá. Posluchače o tom sám přesvědčí při své české premiéře.

ADELE
co: třetí řadovka bude konečně venku
kdy: 20. listopadu

Chyběl vám geniální hlas zpěvačky Adele? Pokud ano, tak jistě velmi oceníte, že už tento měsíc vyjde její řadovka s názvem 25. Opět volila jednoduchý název. Proč 25? Právě tolik jí totiž bylo, když skladby pro tuto desku vznikaly. První singl Hello uvedla koncem října. Adele patří k nejprodávanějším umělcům posledních deseti let. Desky 21 z roku 2011 se prodalo 30 milionů kusů a z toho přes 11 milionů si pořídili Američané.

POST SCRIPTUM (18.): Talent je víc než nahý zadek aneb Královna Adele je zpět

ZAZ

co: francouzský šanson opět u nás
kdy: 29. a 30. listopadu - Forum Karlín, Praha

Vystoupení jedné z největších současných hvězd francouzské scény jsme měli možnost shlédnout už na začátku letošního roku. Zaz se u nás asi líbilo, a proto je tu ani ne po roce znovu a je připravena uhranout svým krásným hlasem pražské publikum. O její koncert, který proběhne 29. listopadu, byl enormní zájem, a tak byl přidán další termín o den později. Také Ostrava se dočká lekce šansonu. Zaz tam vystoupí 1. prosince.

text: David Stoklas, Ondřej Bambas

zavřít