TOP 10 domácích debutů roku 2016: desku vydají Emma Drobná, Sebastian, Emma Smetana a snad i Lenny

Vydáno 10.01.2016 | autor: redakce

Rok 2016 je stále teprve v plenkách, už teď se ale můžeme těšit na celou řadu očekávaných debutových desek tuzemských začínajících hvězd. Z našeho výčtu je patrné, že v Česku se urodila silná gerenace zejména v žánru akustického popu, který znovu zažívá zlaté časy. 

TOP 10 domácích debutů roku 2016: desku vydají Emma Drobná, Sebastian, Emma Smetana a snad i Lenny Emma Drobná je vítězkou zatím poslední řady SuperStar

Emma Drobná
Do vítězky poslední SuperStar se vkládají ohromné naděje. Během soutěže se vyprofilovala jako zpěvačka klidnějších poloh, která má na zdejší poměry unikátní barvu hlasu a působí, jako by do popového světa přišla rovnou z jazzových klubů. Na pulty obchodů se sice už před Vánoci, jen pár dní po jejím triumfu, dostala její první deska, za plnohodnotný debut ji ale považovat nelze. Obsahuje totiž pouze záznamy jejích vystoupení z přímých přenosů SuperStar. Skutečné prvotiny se snad dočkáme letos. Doufejme, že si na ní Emma udrží svou originalitu a autentičnost.

BLOG: Novou SuperStar je Emma Drobná - holka, která umí i z Britney Spears udělat intelektuálku

Sebastian
Jeho Toulavá patří k tomu nejpopulárnějšímu, co se loni v playlistech českých rádií objevilo. Získal 9 a půl milionu přehrání na YouTube, cenu pro nejstreamovanější skladbu na Českém slavíku i první místo v pořadí nejhranějších klipů televize Óčko. Sebastian hraje dobře vyprodukovaný pop, který sleduje současné trendy. Poprvé se prosadil už v roce 2014, kdy hostoval v hitu Polety skupiny ATMO Music. Nyní dobývá žebříčky s písní Záchranný bod. Jeho chystaný debut se jistě tento rok o zájem fanoušků bát nemusí.

VIDEO: Sebastian našel svůj Záchranný bod. Zopakuje úspěch hitu Toulavá?

Jakub Ondra
Když vydal Jakub Ondra před dvěma lety první singl Malý princ, působil jako nesmělý klouček, co okatě připomíná Tomáše Kluse v době jeho začátků. Jenže i díky hraní na ulici, kde ho můžete zahlédnout brnkat na kytaru dodnes, postupně autorsky i interpretačně roste. A dnes je z něj nadaný písničkář, se kterým se musí počítat. Z Česka se dokonce dostal i do Německa, kde podepsal smlouvu s tamní pobočkou vydavatelství Sony. Výsledkem této spolupráce je skvělý singl On The Menu, který by jistě obstál i v repertoáru mezinárodního zpěváka. Snad mu chuť nadále se posouvat a vyvíjet vydrží.

Emma Smetana
Také další Emma na sebe nejvíc upozornila koncem roku, když vydala svůj první singl Waiting. Ten spojuje popovou chytlavost s temnou dekadencí a dočkal se i povedeného tématického videoklipu. Smetana ho zároveň pokřtila v pražském Lucerna Music Baru. Debut natáčela ve studiu Ecsona Waldese s pomocí Jiřího Buriana a má vyjít během jara. Emma Smetana byla dosud známá hlavně jako televizní moderátorka či herečka, zpívala ale i v muzikálu Lucie, větší než malé množství lásky nebo předskakovala dvěma zahraničním hvězdám. Svým setem uvedla koncerty Gorana Bregoviče i Zaz. Svou tvorbu sama nazývá poctivým popem bez umělých přísad. A kdo už její desku slyšel, tomu prý v mnohém připomíná třeba Lanu Del Rey.

Emma Smetana křtila nový klip v Lucerna Music Baru. A byla skvělá

Kateřina Marie Tichá
První singl jí vyšel už v roce 2012, poté následoval v rádiích nejhranější duet s rapperem Lipem. Teprve až v posledních měsících se ale Kateřina Marie Tichá začíná pevně zabydlovat na české scéně. Jako speciální host objela podzimní turné se spřátelenou kapelou Jelen, se kterou zazpívá i 11. března v Plzni na vyhlášení hudebních cen Žebřík. V říjnu jí také vyšlo debutové EP Otazníky, které obsahuje 5 písniček. Nyní už jí chybí jen řádná deska. Třeba se na ní dostatek upřímných folkových výpovědí konečně najde v tomto roce.

Kateřina Marie Tichá: Své poklady si schovávám do Knihy ztracených věcí

Lenny
Na prvotinu Lenky Filipové mladší se čeká už od roku 2013, kdy vydala hned dvě EP. Dlouhohrající album zpěvačky a skladatelky, která patří bezesporu k největším příslibům českého popu, se ale zatím stále odkládá. Nedávno se však Lenny připomněla novým singlem a klipem Standing At The Corner Of Your Heart, který naznačuje, že by letos mohlo čekání skončit. Píseň je oproti jejím předchozím singlům nečekaně rozverná a hravá. Ostatně, že její autorské písničky zdaleka nejsou jen melancholické balady, už dokázala na podzimním Srdcebeat tour skupiny Kryštof, kde předvedla, že dokáže zaujmout i svižnějšími kousky.

Thom Artway
Akustický pop zažívá v Česku zlaté časy. Mezi řadu mladých talentů patří nepochybně i Thom Artway, který se v roce 2015 postaral o jeden z největších rádiových hitů I Have No Inspiration. Zatímco v něm připomínal třeba britského kolegu George Ezru, na svém YouTube kanále zveřejňuje i povedené coververze pouze za doprovodu akustické kytary. Je v nich tak uvěřitelný a niterný, že by se jistě ani interpreti originálních verzí, Bob Dylan či Biffy Clyro, neurazili. S Thomem je rozhodně třeba do budoucna počítat.

Light And Love
Bratři Balcárkové jsou na české scéně zvláštním úkazem. Nahrávají sice v malé vesničce ve skromném domácím studiu, vypracovali se ale mezi největší naděje domácího popu. Honza aka Johny Rainbow dokonce produkoval remix hitu Srdcebeat skupiny Kryštof, který zazněl i na velkém podzimním turné po halách pro desítky tisíc lidí. Kryštof bratrskému duu, které se vzhlíží v akustickém popu, ale nebojí se ani experimentů, pomůže i v tomto roce. Light & Love se totiž objeví v programu letních Kryštof Kempů, které jsou již nyní vyprodány. Na chystanou desku lákají povedené singly Blueberry Sky a True.

Pokáč
Vědět o sobě dává Pokáč znatelně už několik let, když pomáhá Voxelovi v jeho úspěšné dráze - je totiž autorem textů jeho skladeb. Během podzimu ale poprvé výrazněji popostrčil růžky i jako sólový interpret. Singlem Vymlácený entry si nostalgicky zavzpomínal na doby, kdy ještě moderní technika nebyla na tak vysoké úrovni jako dnes, ale o to větší vzrušení bylo hrát dnes už kultovní počítačové hry nebo čekat do rána, než se načte hanbatý obrázek. Zajímavá byla i jeho píseň Nikde žádnej sníh, ve které rozjímal o smyslu Vánoc. Díky svému chytrému humoru a lehkosti jeho textů má také Pokáč šanci oslovit širší posluchačskou základnu.

VIDEO: Kýč, na který se těšíme celý rok. Pokáč má hit o Vánocích z Václaváku

Mirai
Debutovat by jistě chtěli i Mirai. Zatím jejich fanoušci v přehrávačích protáčejí na podzim vydané EP, které obsahuje nejen první singl Dítě robotí, ale také aktuální - a o dost zralejší - titulní hit Cesta z města. V něm se po elektropopových začátcích také oni obracejí spíše k naturálnějšímu pojetí popu. Hlavní roli mile jednoduchého klipu ztvárnila panda, kterou s sebou vzali i na Srdcebeat tour, kde byli vedle Lenny dalšími hosty. Kam povede jejich cesta v dalších písničkách, bude jistě zajímavá otázka pro rok 2016.

Josef Martínek

zavřít