TOP 10 důvodů, proč poslouchat metal

Vydáno 22.11.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Možná metal vnímáte jako okrajový žánr pro pár zasvěcených. Možná vám přijde "moc tvrdý" a neposlouchatelný. Tady je deset důvodů, proč to s metalem zkusit - pokud jste mu samozřejmě už dávno nepropadli.

TOP 10 důvodů, proč poslouchat metal TOP 10 důvodů, proč poslouchat metal

 

1) Atmosféra

Nálada na metalových koncertech a festivalech je naprosto nesrovnatelná se vším, co jste dosud zažili. NIKDO na koncertech nepaří tak jako fanoušci metalu. Nikdo nedává radost z hudby najevo tak fyzicky. Má nějaký styl ikoničtější projev než tzv. headbanging? Ten má dokonce své (trochu legrační) heslo na Wikipedii: "Headbanging je typ tance, ve kterém se hází hlavou ze strany na stranu do rytmu hudby. Tento typ tance působí vizuálně efektně, pokud má člověk dlouhé vlasy. V Čechách se často v této souvislosti používá termín 'paření'.

RECENZE: Slayer v zajetí krve a brutality - fascinující loučení titánů thrash metalu ve filmu The Repentless Killogy

Tento tanec zahrnuje jak točení hlavou (tzv. metlení), tak prosté kývání hlavy seshora dolů, ze strany na stranu nebo i rychlé otáčení hlavy. Tyto pohyby lze doprovázet dupáním nohama, vztyčováním sevřené pěsti nebo paroháče, případně údery pěstí nebo plácání se do stehen. Často se tanečník doprovází hrou na air guitar. Nejtvrdší variantou je, když se tanečník jednou rukou zachytí reproduktoru, nohou se opře o pódium, do kterého za zběsilého metlení začne mlátit pěstí."

Mimochodem, vůbec nejlepší jsou menší koncerty v klubech. Panuje tam až jakási intimní pospolitá atmosféra a všichni se tam mají, samozřejmě tak nějak po svém, rádi, i když si třeba v zápalu ďábelských riffů šlápnou v rámci moshpitu na hlavu.

2) Hudební napětí

Asi v žádném jiném žánru nenajdete tolik naléhavosti, napětí a agresivity. To může vaše vlastní napětí (a případně potlačovanou agresivitu) parádně vykompenzovat. Když dvě hodiny v kuse posloucháte texty o tlení, rozkladu, temnotě a nicotě, svět vám náhle přijde o něco optimističtější.

Iron Maiden znovu zboří Prahu. V červenci ovládnou Sinobo Stadium

3) Skvělé songy 

Pusťte si do sluchátek jakoukoliv písničku od Slayer, Iron Maiden, Judas Priest nebo Black Sabbath. Povinně si poslechněte třeba song Hardship of the Scots od kapely Darkthrone. Zjistíte, že většina epických metalových songů má mnoho různých vrstev a bohatou dramaturgii, a proto se vám jen tak neoposlouchají a pořád v nich objevujete něco nového.  Metalové skladby jsou taky úžasně různorodé - od temných, pomalých a ponurých až po ty, které jsou tak rychlé, že to vůbec nechápete. 


4) Nejlepší image 

Metalové hadry jsou prostě cool. S tím snad ani nelze polezmizovat. Existuje osobitější a ikoničtější kus oblečení než džínová vesta s nášivkami? Co kus, to naprostý originál. O účesech se snad ani nemusíme bavit. Průměrný metalový koncert vypadá jako nadprůměrná reklama na pečující kondicionéry, které navíc opravdu fungují!

5) Různorodé publikum 

Metaláci jsou neuvěřitelně rozmanitou skupinou lidí. Jsou tu venkované, kteří vyrůstali na Metallice a Arakainu, jsou tu intelektuálové a vysokoškoláci, vysocí manažeři, pracovníci skladu, lékařky nebo poštovní doručovatelky. Pravidelné návštěvy metalových koncertů vám pomůžou vystoupit ze sociální bubliny a potkat se s lidmi, se kterými byste se normálně nejspíš nepotkali. A to je fajn. 


6) Nejoddanější fanoušci

Fanoušci "své" kapely rádi podporují, diskutují na metalových fórech, a svoji výplatu by nejradši do poslední koruny utratili za merch na koncertech.

7) Dobré texty

Pravda, nezpívá se tu zrovna o jednorožcích tancujících pod duhou na paloučku, ale kdo by o něco takového stál? Poslechněte si třeba texty metalového barda Ihsahna a budete přímo dojati jejich mrazivou lyrikou. Metal, to jsou samozřejmě i texty o chlastu a děvkách, ale přece nebudeme pohoršeni.


8) Nejkrásnější estetika

Metalová loga, obaly desek, motivy na tričkách… to je výtvarný ráj s osobitou vizuální poetikou. Co na tom, že některá loga (obzvláště black metalová) se prakticky nedají přečíst?

9) Opravdová muzika

Hráči a zpěváci metalu se za nic neschovají. Fakt musejí umět sakra dobře hrát, zpívat, chrčet, ječet a řvát.

10) Protože je to terapie

Podle výzkumů přispívá metal k dobré náladě a pozitivnímu pohledu na svět. Takže pokud je vám trochu divné, že ani po poslechu páté písničky Justina Biebera vás neopouští myšlenky na smrt, zkuste si poslechnout třeba Napalm Death a uvidíte, co to udělá. 

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: metal, SlayerIron MaidenJudas PriestBlack Sabbath

zavřít