TOP 10 hvězd letošního Metalfestu: Do Plzně přijedou HammerFall, Powerwolf i Arch Enemy

Vydáno 02.05.2019 | autor: Aleš Materna

Metalové hvězdy z celého světa se opět sjedou do Plzně. Desátý ročník již tradičního Metalfestu se uskuteční od 31. května do 2. června v lochotínském amfiteátru. Mezi desítkou největších lákadel třídenního programu nechybí Powerwolf, HammerFall, Arch EnemyStratovariusCradle Of Filth a mnoho dalších věhlasných jmen. 

TOP 10 hvězd letošního Metalfestu: Do Plzně přijedou HammerFall, Powerwolf i Arch Enemy TOP 10 hvězd letošního Metalfestu: Do Plzně přijedou HammerFall, Powerwolf i Arch Enemy


Arch Enemy

Švédská deathmetalová kapela, založená v roce 1996 bývalým kytaristou Carcass Michaelem Amottem. vydala již jedenáct řadových a čtyři koncertní alba. Do roku 2000 stál za mikrofonem John Liiva, po jeho odchodu se do čela na celých čtrnáct let postavila německá vokalistka Angela Gossow. Tu nahradila její kamarádka, uhrančivá kanadská metalová zpěvačka Allise White-Gluz, jež předtím působila v The Agonist a spolupracovala i s Nightwish či Soilwork. S Arch Enemy nazpívala poslední dvě alba War Eternal (2014) a Will Power (2017). V lednu 2019 pak vyšlo kompilační album Covered In Blood, sestavené z největších hitů.

Desátý Metalfest láká do Plzně na Powerwolf, Amon Amarth, Arch Enemy a další hvězdy


Death Angel

Legendární američtí thrashmetaloví klasici, hrající již od roku 1982. Jsou označováni za klíčovou kapelu tzv. Bay Area thrash metalu, společně s Metallikou, Megadeth, Slayer, Testament, Exodus či Overkill. Od samotného počátku působí v kapele kytarista Rob Cavestany a zpěvák Mark Osegueda. Zatím poslední řadové album The Evil Divide vyšlo v roce 2016, fanoušci se však mohou v letošním roce těšit na novinku Humanicide, která se na trhu objeví 31. května.


Amon Amarth

Texty skladeb švédských Amon Amarth jsou prodchnuty vikinskou mytologií. Název si tito deathmetaloví melodici vypůjčili od slovutného spisovatele J. R. R. Tolkiena z jeho knihy Pán prstenů. Amon Amarth je označení pro Horu osudu. Už 3. května vyjde jejich jedenácté řadové album nazvané Berserker.

Moravský Krumlov se proměnil v Rock Heart: Hráli Lordi, Amon Amarth nebo Powerwolf


Amorphis

Finští metalisté kombinující množství stylů od death či doom metalu přes v současnosti nejčastější kombinaci žánru s folkovými motivy. Texty již od jejich vzniku v roce 1989 vycházejí z finského národního eposu Kalevala, ovšem Amorphis zpívají výhradně anglicky. Zatím posledním albem je Queen of Time z loňského roku.


HammerFall

Další Švédové, tentokrát hrající klasický heavy metal. Vznikli v roce 1992, skupinu založili kytaristé Oscar Dronjak a Jesper Strömblad. Od roku 1996 až dosud stojí za mikrofonem Joacim Cans, který nazpíval již první album Glory To Brave (1997). Přelomovým se stalo následující Legacy of Kings (1998), které v prosinci loňského roku vyšlo v nové remasterované podobě k dvacetiletému výročí od vydání.

Závěr Rock Heart v Moravském Krumlově patřil HammerFall, Amaranthe nebo Sodom


Powerwolf

Německo-rumunská power metalová parta brázdí pódia od roku 2003. Powerwolf jsou známí pro svůj temný vzhled, používání kostýmů a stylizaci do vlkodlaků. Často sahají k odkazům na křesťanství a církev. Zpěvák Attila Dorn vystudoval klasický operní zpěv, proto se v textech odráží jeho vášeň pro rumunské legendy o vlcích a vlkodlacích. Zatím posledním albem je The Sacrament of Sin z roku 2018.


Dee Snider

Kultovní ikona a rockový ďábel Daniel Dee Snider je americký zpěvák a herec, člen legendárních glam-metalových Twisted Sister, ke kterým se připojil již v roce 1976. Skupina hlavně v osmdesátých a devadesátých letech získala status světových megahvězd díky hitům We're  Not Gonna Take It a I Wanna a Rock. "S novou sólovou deskou si připadám jako znovuzrozený… mám rád klasický metal, ale našel jsem i zálibu v nových podobách žánru“, řekl Dee Snider pro magazín Spark o svém posledním albu For the Love of Metal, vydaném v létě loňského roku.


Stratovarius

Významná finská heavy/power metalová parta z Helsinek, soustředěná kolem zpěváka Timo Kotipelta. Ten je služebně nejstarším členem, působí zde od roku 1996. Stratovarius od svého vzniku v roce 1984 vydali již patnáct studiových alb a společně s německými Helloween, Blind Guardian a Gamma Ray jsou považováni za nejvlivnější skupiny power metalu.


Cradle Of Filth

Britská black/gothic/extereme metalová parta, v překladu Kolébka špíny, charakteristická až chorobně ječivým vokálem jediného stálého člena Daniho Filtha. Založil ji v Suffolku v roce 1991, kromě zpěvu se věnuje i novinařině a herectví, v roce 2000 hrál hlavní roli v hororu Cradle of Fear. Témata písní se točí kolem vampirismu a satanismu, třetí album Cruelty and the Beast z roku 1998 je založeno na životním příběhu hraběnky Alžběty Báthoryové, tzv. Čachtické paní. Od roku 2006 je členem český bubeník Martin Škaroupka, který nahrával všechna alba počínaje osmým Godspeed on the Devil's Thunder až po zatím poslední předloňskou desku Cryptoriana - The Seductiveness of Decay. V roce 2015 se druhým českým členem kapely stal kytarista Marek "Ashok" Šmerda.


Axxis

Německá powermetalová skupina uspěla v roce 1989 již se svým prvním albem Kingdome of the Night, které se stalo nejprodávanějším debutem roku v Německu. Hudební kořeny leží v tradičním heavy metalu a rocku sedmdesátých a osmdesátých let s charakteristickým vokálem Bernharda Weisse, který je v současnosti jediným původním členem. Na svém kontě mají Axxis celkem šestnáct řadových alb, to poslední nahráli v loňském roce pod názvem Monster Hero.

text: Aleš Materna, foto:archiv

Témata: Metalfest, Arch Enemy, Death Angel, Amon Amarth, Amorphis, HammerFall, Powerwolf, Dee Snider, Stratovarius, Cradle Of Filth, Axxis

zavřít