TOP 10 koncertů zahraničních umělců v Československu před Sametovou revolucí: Depeche Mode, Elton John i Tina Turner

Vydáno 11.11.2019 | autor: Aleš Harazim

V neděli 17. listopadu budeme oslavovat 30 let od Sametové revoluce. Od té doby u nás může zahrát prakticky jakákoli kapela nebo hudebník, což bylo dříve nemyslitelné. Ovšem i za komunismu se k nám dostalo pár zahraničních hvězd. Tohle jsou ty nejdůležitější z nich.

TOP 10 koncertů zahraničních umělců v Československu před Sametovou revolucí: Depeche Mode, Elton John i Tina Turner TOP 10 koncertů zahraničních umělců v Československu před Sametovou revolucí: Depeche Mode, Elton John i Tina Turner


Louis Armstrong (1965)

Když dorazil Louis Armstrong v březnu 1965 do Prahy, bylo to v době, kdy byl obrovskou celosvětovou hvězdou. Se songem Hello Dolly vedl americkou hitparádu i přes nástup Beatles. Jeho vystoupení v Lucerně moderovali Jiří Suchý a Jiří Šlitr a šlo o velkou společenskou událost, takže mezi diváky byli i například Karel Gott, Vlasta Průchová nebo Karel Vlach. Odehrál tu hned několik vystoupení, celkově pobyl v Československu deset dní.


Beach Boys
(1969)

Američtí Beach Boys zahráli v Československu v roce 1969 hned třikrát - v Praze, Brně a v Bratislavě. V Praze se vystoupení konalo ve Velkém sále Lucerny, v Brně na už neexistujícím hokejovém stadionu Za Lužánkami a na Slovensku v sále Bratislavské lyry. Docela krátce po invazi vojsk Varšavské smlouvy byla navíc atmosféra docela napjatá. Asi není třeba zmiňovat, že všechna vystoupení byla natřískaná k prasknutí.

Není divu, v té době se Beach Boys ocitli na vrcholu. Za vystoupení dostali na tehdejší dobu hodně vysoký honorář 130 000 Kčs (68 průměrných tehdejších měsíčních platů). Ovšem jelikož pro ně byly československé peníze nesměnitelné, vykoupili na brněnském letišti celý bar a peníze rozdávali náhodným kolemjdoucím. 

LIVE: Beach Boys v Praze odehráli všechny svoje hity a rozhýbali staré kosti diváků


Johnny Cash
(1978)

Johnny Cash stačil během dvou dnů v Československu vystoupit hned čtyřikrát. Všechny koncerty, které pořádal Pragokoncert, se odehrály ve Sportovní hale v Holešovicích. Z jednoho vystoupení vznikl pro Československou televizi dokonce záznam. S sebou měl celou kapelu The Tennessee Three a moderoval to Pavel Bobek. Ani tohle vystoupení se ale neobešlo bez jistých omezení. Komunistický režim si nepřál, aby západní umělci byli v jakémkoli kontaktu s veřejností, takže při vystoupení muselo být zrušeno například rozdávání harmonik do publika, ke kterému na koncertech Cashe obvykle docházelo.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Johnny Cash (5.)


Tina Turner
(1981)

Koncert v pražské Lucerně se odehrál krátce předtím, než začala Tina Turner vydávat vlastní sólové písně. Znamená to, že zpívala pouze covery od Rolling Stones, The Who, Beatles, Alice Coopera nebo Proud Mary od Creedence Clearwater Revival. Také několik songů, které vytvořila se svým násilnickým mužem Ikem, před kterým nakonec utekla. Až v druhé polovině osmdesátých let se z ní díky hitům jako Simply the Best stala megastar. Tyto songy jsme u nás mohly slyšet až při jejím druhém koncertě v roce 1996.


Ray Charles
(1982)

Když poprvé dorazil slepý pianista Ray Charles do pražské Lucerny (podruhé to bylo v roce 1989), bylo to už v době, kdy přestával být hvězdou první velikosti. Pryč už byly šedesátková sláva Hit the Road Jack, protože na Západě tou dobou letěla jiná hudba. Přesto ještě dostával Grammy a jeho jméno mělo zvuk, takže není divu, že i Lucerna byla vyprodaná. Z jeho vystoupení vznikl záznam pro Československou televizi.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ray Charles (39.)


Elton John
(1984)

Elton John vystoupil v Československu 24. dubna 1984. Obrovská hvězda, jakou v polovině osmdesátých let byl, přijela do Gascontrol areny v Havířově. Ano, čtete správně. Den předtím byl samozřejmě také v Praze v Paláci kultury. Bohužel z jeho dvou vystoupení, která proběhla v rámci European Express Tour, neexistuje žádný záznam. Pouze vzpomínky a historky, například o tom, jak prý pořadatelům v Praze vadilo, že si dává nohy na klavír. Zajímavé je, že to nebylo poprvé, kdy se podíval do Československa. Navštívil ho už rok předtím coby majitel anglického fotbalového klubu Watford.

LIVE: Elton John se v Praze navždy rozloučil jako pravá legenda


Nico (1985)

Nico byla velkou hvězdou alternativní rockové scény Západního Německa. Spolupracovala s Andym Warholem a s Velvet Underground, takže se asi nelze divit, že u nás nekoncertovala na oficiální pozvání Pragokoncertu. Obě její vystoupení v říjnu 1985 byla tajná - vždyť v Brně vystoupila v hospodském sále v Kníničkách. Oficiálně měla hrát kapela z Jihlavy s anglicky zpívající zpěvačkou. Pražský koncert byl v Kulturním středisku na Opatově, kde už se muselo zajistit oficiální povolení. Mělo jít o poslechovou diskotéku Miloše Čuříka s hosty. Do prostoru s kapacitou 300 lidí se snažilo dostat 1200 fanoušků. To když se rozkřiklo, kdo bude vystupovat ve skutečnosti.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Nico (34.)

Nico sice celý koncert odehrála, ale dramaturg KS Opatov, Vojtěch Lindaur, byl na místě vyhozen. Zábavné je, že ještě druhý den mu volali Einstürzende Neubauten, kteří dorazili do Prahy, a jelikož měl od Kulturního střediska stále klíče, hodlal jejich koncert uspořádat. Policie ale o chystané akci věděla, takže se Lindaur rozhodl přesunout nenápadně do Teplic. Jenže policie ho i tady vypátrala a Einstürzende Neubauten poslala zpět za hranice.


Swans
(1986)

Ano, i newyorská radikální postpunková formace Swans měla v Československu dva koncerty ve druhé polovině osmdesátých let. Asi není divu, že stejně jako u Nico byly utajené. Jeden se odehrál v brněnském sálu Šelepce, oficiálně jako "ansámbl specializující se na soudobou vážnou hudbu". Dorazila na něj i Veřejná bezpečnost, ale naštěstí si neuvědomila, co se děje. Organizátory jen požádala, aby "ztišili hudbu". Druhý koncert se uskutečnil v Praze. Když si poslechnete album Feel Good Now, což je kompilace živých nahrávek pořízených během evropského turné v roce 1986, získáte představu, co se tehdy hrálo.

LIVE: Nezapomenutelný brněnský pomník fenoménu Swans


Die Toten Hosen
(1987)

Tohle byl rozkošný bizár. V září 1987 se konal v Plzni takzvaný Mírový koncert. Šlo o sérii vystoupení na počest zavražděného švédského politika Olafa Palmeho, který protestoval proti jadernému zbrojení, což je něco, co Komunistická strana podporovala. Na jednom pódiu se měli sejít umělci jako Die Toten Hosen a Einstürzende Neubauten společně s Daliborem Jandou a Michalem Davidem. Asi není překvapením, že punkeři, kteří přišli na Die Toten Hosen, brali "umělce" typu Michala Davida dost s nelibostí.

ZE ŽIVOTA PUNKU - 7. díl: Obušky na oslavě míru

Die Toten Hosen odehráli koncert dřív, než měli, pankáči pogovali, na což vyděšeně koukaly rodinky s dětmi, které si přišly poslechnout písničky z Discopříběhu. A když pak vystoupil Michal David, přistála mu na pódiu atrapa gumového granátu nebo štěrk. A tak se raději stáhl. Aby toho nebylo málo, pankáči se pak servali s Veřejnou bezpečností a poslední vystoupení Einstürzende Neubauten muselo být zrušeno. Opět byli odvezeni na hranice. To už jsme tu jednou měli, pamatujete? Překvapivě za rvačku nebyl nikdo uvězněn. Díky tomu, že Mírový koncert byl mezinárodní událostí, vše sledovala celá Evropa, takže si musel komunistický režim dávat pozor.


Depeche Mode
(1988)

A na závěr jedna lahůdka - 11. března 1988 se odehrálo něco, co nikdo nečekal a vlastně tomu do poslední chvíle ani pořádně nevěřil. Přijeli Depeche Mode. Oficiálně. Na pozvání Pragokoncertu. Vystoupili ve Sportovní hale a pro řadu lidí to byl životní zážitek. Celé to vzniklo náhodou. Původně měl v Praze vystoupit Chris Norman ze Smokie, ale kvůli nemoci koncert zrušil a jeho manažer nabídl Pragokoncertu jiné umělce, které zastupoval - Depeche Mode. Pragokoncert na to kývl, aniž by pořádně věděl, do čeho jde. Novinka se šířila jako lavina, o vstupenky mělo zájem asi 250 tisíc lidí, ovšem Sportovní hala měla kapacitu 14 tisíc diváků. V době koncertu už bylo celkem jedno, zda máte lístek, nebo ne. Nikdo nápor lidí nezvládal kontrolovat.

Film Depeche Mode: Spirits In The Forest dává nahlédnout do světa fanoušků kapely

Text: Aleš Harazim

Témata: Depeche Mode, Louis Armstrong, Tina Turner, Swans, Die Toten Hosen, Nico, Elton John, Johnny Cash, Beach Boys, Ray Charles, Sametová revoluce, komunismus, revoluce

zavřít