TOP 10 nejlepších filmů roku 2019, které byste neměli propásnout

Vydáno 27.12.2019 | autor: iREPORT

Nejen hudbou je člověk živ. Rozhodli jsme se proto na chvilku od muziky maličko oprostit a podívat se, jaké filmové snímky z minulého roku byste rozhodně neměli propásnout. Vyšla jich spousta, ne všechny jsme viděli, ale dali jsme si pozor, aby nám nic zásadního neuteklo. A tohle je podle nás desítka, kterou by měl z uplynulého roku vidět každý.

TOP 10 nejlepších filmů roku 2019, které byste neměli propásnout TOP 10 nejlepších filmů roku 2019, které byste neměli propásnout

 

10. - Irčan (The Irishman)

Není to nejlepší film Martina Scorseseho. Dokonce to není ani nejlepší film roku. Ale je to krásná ukázka toho, jak se filmový průmysl posouvá jako celek. Dokonce ani Martin Scorsese, jeden z nejslavnějších režisérů na celém světě, nemohl více než 10 let dostat tento vysněný snímek do produkce, protože mu na něj nikdo nechtěl dát peníze. Teď tu ale máme megakorporaci Netflix, která mu dala peníze a mohl si s nimi dělat, co chtěl. Vznikl tak tříhodinový mafiánský opus, který sice není lepší než Mafiáni nebo Casino, ale alespoň nám připomněl, jak skvělí jsou Al Pacino a Joe Pesci herci. Když říká Joe Pesci „Je to, jak to je“, běhá vám mráz po zádech.

9. - U Zlaté rukavice (Der goldene Handschuh)

Ano, tahle německá šílenost tu je z jednoduchého důvodu. Zůstane nějakým naprosto nechutným způsobem ve vás. Ani nevíte proč. Je to jako slizká špína, kterou ze sebe nesmyjete. Už se s ní nikdy nechcete setkat, protože je nechutná a lepí se na vás, ale sakra na vás zapůsobila. U Zlaté rukavice popisuje případ skutečného německého sériového vraha Fritze Honky ze sedmdesátých let s až tísnivou přesností v těch nejmenších detailech, všichni herci na vás působí jako skutečné osoby prožívající skutečné věci a kdo to vydrží až do konce, je to skoro na bobříka odvahy.

8. - Tři blízcí neznámí (Three Identical Strangers)

Dostal se nám sem i dokument, představte si. Tři blízcí neznámí začínají docela nevinně. Je to dokument o muži, který se přihlásí na vysokou školu a ačkoli je tam první den, všichni ho začínají zdravit jako starého známého. Čím to může být? Ukáže se totiž, že tam chodilo také jeho jednovaječné dvojče, o jehož existenci neměl nejmenší tušení. Případ je to tak zajímavý, že se dostane i do televize… A ukáže se, že existuje ještě třetí chlapec k nerozeznání od těch dvou. Jak se to mohlo stát? To postupně zjišťujeme a dokument sází jeden zvrat za druhým, až si říkáte, že kdyby to někdo napsal jako scénář, nikdo tomu neuvěří. Ale sledujete realitu.

7. - Zlatokopky (Hustlers)

Nikdo nepředpokládal na začátku roku, že se v desítce absolutně nejlepších filmů roku objeví něco, v čem hraje Jennifer Lopez a Cardi B. Ano, ta zpěvačka Jennifer Lopez a ta raperka Cardi B! Přesto se tak stalo. Zfilmovaný příběh skutečných newyorských striptérek, které nadrogovaly a okrádaly boháče, je něco jako feministická verze Dannyho parťáků. Takový ten film, který od začátku do konce těká, ale zároveň má i co hlubšího říct. A Jennifer Lopez je pořád bohyně, to by nemělo zapadnout.

6. - My (Us)

Takhle nějak by to vypadalo, kdyby Quentin Tarantino na vrcholu svých sil natočil horor. Komediální herec Jordan Peele překvapil už svou režijní prvotinou, hororem Uteč, o kterém mnozí mluvili jako o jednom z nejlepších filmů roku. My je ve všech aspektech lepší. Je komplexnější, v myšlenkách i čiré filmařině, je hlubší, je napínavější a nečekanější. A je to jeden z těch filmů, o kterém si budete na internetu číst hodiny analýzy.

5. - Avengers: Endgame

Jste zklamaní z posledního dílu Star Wars, který uzavíral celou ságu? Docela se zapomíná, že letos byla uzavřena ještě jedna mnoholetá sága - tentokrát ale úspěšně. Avengers: Endgame se povedlo úplně, absolutně všechno. Skvělé finále, všechny postavy měly svůj prostor a jejich příběhová linka byla uzavřená, fungoval tam vtip i emoce. Je až neuvěřitelné, jak dobře Avengers: Endgame fungují a mistrovské, jak dokázali ten gordický uzel všech postav a linek rozvázat a ukončit.

4. - Favoritka (The Favourite)

Favoritka už bodovala na posledním ročníku Oscarů, ale do našich kin se dostala až letos, takže je správné ji zařadit mezi nejlepší filmy roku 2019. Fenomenální Olivia Colman jako královna Anna, která lavíruje příklonností ke dvěma ženám a zároveň k žádné z nich, je nečekaně vtipné a nekonvenčně natočené dobové drama. Řecký režisér Yorgos Lanthimos je génius a nemůžeme se dočkat toho, co natočí dalšího.

3. - Joker

Logan mu trošku prošlapal cestičku, ale i tak se radujme a jásejme, že jsme se dočkali dospělého komiksového filmu. Jasně, hlavní postavou nemusel být komiksový Joker, ale v podstatě kdokoli jiný a stejně by ten film fungoval stejně… Ovšem rozhodně by v kinech nevydělal více než miliardu dolarů. Joaquin Phoenix si za svou roli zaslouží Oscara. Už jen proto, že nikdo nečekal, že někdo někdy dokáže postavu Jokera zahrát stejně dobře, ne-li lépe, než zesnulý Heath Ledger. Je to tak trochu komiksová verze Taxikáře, tak trochu komiksová verze Krále komedie, ale proč ne? Díváte se na film vycházející z komiksů, který se inspiruje u Martina Scorseseho. Až sem jsme dospěli. Úžasné.

2. - Climax

Tady se spojuje hudba a vizuál. Tyto nabušené, nezastavitelné, v jedné budově se odehrávající audiovizuální orgie od režiséra Gaspara Noéa jsou něco, co vás chytne za krk a třese s vámi až do konce, kde vás úplně energií vysáté vyplivne a očekává, že půjdete se svými životy dál. Je to jeden z těch filmů, které nemusejí mít úplně komplexní dějovou linku, ale fungují v jiném aspektu - jsou fyzické. Vyloženě pro diváka fyzicky náročně. Dokáží s vámi, jako s divákem, dělat věci, které jiné médium nedokáže. Popadnout vás a hodit vás na taneční parket, ať chcete nebo ne.

1. - Manželská historie (Marriage Story)

Netflix opět vystrkuje růžky. Minulý rok natočili jeden z nejlepších filmů roku Roma, tentokrát mají na kontě další hit. Noah Baumbach natočil jeden z nejlepších snímků o rozchodu dvou lidí, kteří do sebe byli dříve zamilovaní. Pokud jste si něco takového prožili, všechno tu najdete - nepochopení, naštvání, manipulace, usmíření. Scarlett Johansson a Adam Driver hrají jak nejlépe umí a jestli nebudete mít na konci slzy v očích, jste zrůdy. Nejosobnější, nejintimnější, nejrealističtější. Nejlepší film roku 2019.

Text: Aleš Harazim

Témata: filmy, rok 2019, nejlepší filmy, Jennifer Lopez, Cardi B

zavřít