TOP 10 nejlepších zahraničních skladeb roku 2015 podle redakce iREPORTu

Vydáno 20.01.2016 | autor: redakce

Nejlepší české písně roku jsme vám už představili, nyní dojde i na zahraniční desítku. Jsou mezi ní popové hitovky, mrazivé klavírní zpovědi i trochu temnější tóny. A pozor - o slovo se hlásí i David Bowie, jehož umístění vzhledem k termínu hlasování redakce nemá nic společného s nečekanou smrtí. 

TOP 10 nejlepších zahraničních skladeb roku 2015 podle redakce iREPORTu Hit Hello od Adele v roce 2015 zbořil všechny hitparády

10, Janet Jackson - No Sleep

Skladba No Sleep, kterou se Janet Jackson vrátila po dlouhé pauze, není na první poslech hitová, přesto získala velmi kladná hodnocení. Působí jako klidná bouře, předznamenávající zpěvaččin velký comeback - konkrétně šlo s nahrávkou Unbreakable o albový návrat po 7 letech. Janet stylem zpěvu a erotickým dusnem (vrcholícím v bridži) navazuje na vrcholy své kariéry a znovu fanoušky nadchla. Snad tomu tak bude i na pražském koncertě, který nakonec i přes nedávné zdravotní potíže Jackson proběhne v původním termínu 20. dubna. 

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2015 podle redakce iREPORTu

9. The Weeknd - Can't Feel My Face

The Weeknd, kanadský zázrak, který až do nedávna přitahoval spíš hipstery, postoupil do první mainstreamové ligy. Může za to album Beauty Behind The Madness plné hitových melodií. Píseň Can't Feel My Face v létě na dlouho obsadila čelo americké hitparády a roztančila snad každého. Objevily se dokonce hlášky, že má The Weeknd našlápnuto stát se novým Michaelem Jacksonem. Na takové postavení si však bude muset ještě počkat a pořádně na něm zapracovat. Jak mu to půjde, uvidíme brzy i my: spolu s Rihannou dorazí 26. července do pražského Edenu. 

TOP 10 nejlepších zahraničních alb roku 2015 podle redakce iREPORTu

8. Tame Impala - Let It Happen

Australské skupině Tame Impala v čele s Kevinem Parkerem se loni v létě povedlo nahrát další povedené a hlavně hudebně pestré album. První singl z alba Currents s názvem Let It Happen takřka dokonale zapadá do psychedelické diverzity nahrávky jako celku. Kombinace mysteriózně laděných vokálů v baladických polohách a rozjívených elektronických aranží je přesně to, co vyvolává onu kýženou uhrančivou rozpolcenost. Tame Impala tedy opět dokázali, že jediné parties, kde můžou jejich songy hrát, jsou ty hipsterské.

7. Coldplay - Adventure Of A Lifetime

Nové album Coldplay možná nevyvolalo takovou vlnu nadšení, jak se očekávalo, ale minimálně jeden hit z něj znovu vzešel. Singl Adventure Of A Lifetime těžil i z povedeného videoklipu, kde si roli tanečníků místo členů kapely užily opice. Jinak je to samozřejmě tradiční popová hymna Coldplay, která má všechny atributy ještě dlouho opanovat rádiové étery po celém světě. V první desítce se už zabydlela i v tom českém. 



6. Madonna - Bitch I'm Madonna

Co byste čekali od Madonny? Že by další hit vhodný na party? Se skladbou Bitch I'm Madonna to není jiné. V textu zmiňuje, jak ráda by zašla na party a tancovala až do rána. Ani pasáž hostující Nicki Minaj není ničím, co by dodávalo skladbě intelektuální rozměr. Po hudební stránce jde Madonna s dobou - beaty jsou neuvěřitelně chytlavé a zpracování videoklipu natolik absurdní, že posluchače nutí zamyslet se, nakolik to ještě Madge myslí vážně. K tomu přispívá i záběr na sotva desetiletou holčičku zpívající "I'm bad bitch". Evidentně to ale pořád funguje. A to tak, že to Madonnu vyneslo do naší desítky. 

Na koncert Madonny se v Singapuru smí až od 18 let. Kvůli sexu



5. Lady Gaga - Til It Happens To You

Rok 2015 byl pro Lady Gaga mimořádně úspěšným - společně s Tony Bennettem převzali za své album Cheek To Cheek cenu Grammy v kategorii Best Traditional Pop Vocal Album. Excelovala i na poli kinematografie, za ztvárnění role hraběnky v seriálu American Horror Story: Hotel byla oceněna Zlatým Glóbem. V písni Til It Happens To You, nominované na Oscara, se zabývá tématikou sexuálního násilí na amerických univerzitách. Napsala ji pro americký dokumentární film The Hunting Ground, ve kterém se hovoří mimo jiné o faktu, že ročně je sexuálně zneužito až 20% studentek amerických vysokých škol. Takovou sprchu emocí čekal od Lady Gaga asi málokdo. 

VIDEO: Žena roku Lady Gaga složila poctu Franku Sinatrovi. Takhle zapěla New York, New York

4. Ed Sheeran - Photograph

Písnička Photograph pochází ze Sheeranova alba X z roku 2014, singlově ale vyšla až o rok později. A protože britskému miláčkovi publika poslední dobou vyjde všechno, na co sáhne, i ona sklidila velký ohlas. Třeba v USA se protlačila do první desítky. Sheeran v ní vzpomínky na lásku čte z fotografií a v klipu se vrátil do dětských let, když sáhl do rodinného fotoalba. Kdo by jeho chlapeckému kukuči odolal? Fanynky, které ho viděly loni v únoru strhnout davy v pražské Tipsport aréně, určitě ne.



3. David Bowie - Blackstar

Labutí píseň, poslední rozloučení. Tak se mluví o poslední desce Blackstar Davida Bowieho, vydané dva dny před jeho smrtí. Právě titulní píseň, která se už loni dočkala dechberoucího, skoro desetiminutového klipu, jeho odchod symbolizuje. Bowie se tady o popovou líbivost nesnaží a naopak dává průchod svým pocitům umírajícího muže. "Něco se stalo v den, kdy zemřel," zpíval tu a netušil, jak pravdivá ta slova 10. ledna letošního roku budou. Další část textu však zatím naplněna nebyla - "Někdo jiný převzal jeho místo...." Ještě dodejme, že třetí místo v našem žebříčku není žádný milodar z lítosti - odhlasováno bylo redaktory už před jeho smrtí. 

David Bowie je blízko životu na Marsu: Má vlastní souhvězdí Starman

2. Muse - Mercy

Čeští fanoušci Muse loni žili hlavně dvojicí událostí. Jednou z nich bylo oznámení termínů turné v roce 2016, mezi kterými nechybí ani koncert v pražské O2 areně 4. června. Druhou dlouho očekávanou událostí bylo vydání sedmého studiového alba s názvem Drones. Skladba Mercy vyšla jako druhý singl a ani zveřejnění videoklipu na sebe nenechalo dlouho čekat. Píseň sklidila četné ohlasy i mezi kritiky: nechybí výrazy jako "infekční electro-rock" nebo "hymna připomínající poslední dny U2". Zkrátka a dobře: na Mercy znějí pozitivní ohlasy z řad fanoušků i odborníků. Přidáváme se i my.



1. Adele - Hello

Na tenhle singl jsme čekali opravdu dlouho. Hurikán populární hudby, mnohonásobně oceňovaná britská zpěvačka Adele, s přípravou třetího řadového alba 25 nikam nespěchala a dala si záležet na tom, jaký udělá první dojem. Ten byl u skladby Hello doslova bombastický. Jméno Adele je v současnosti navíc tak velký pojem, že když se po téměř čtyřleté odmlce ozvalo z reproduktorů "Ahoj, to jsem já", nebylo potřeba další představování, hudba mluvila za sebe. 10 týdnů v čele amerického žebříčku, už více než miliarda zhlédnutí videoklipu na YouTube. Obrovský hit, který je zároveň napsaný s citem a hloubkou. Právem tak Hello sedí na vrcholu (nejen) našeho žebříčku.

David Bowie sfoukl rekord Adele jako svíčku: za den získal 50 milionů zhlédnutí na YouTube

Josef Martínek, Hedvika Pajerová, Daniel Košťál, David Stoklas, Daniel Maršalík

zavřít