TOP 10 nejlepších zahraničních skladeb roku 2016 podle redakce iREPORTu

Vydáno 31.01.2017 | autor: redakce

Po desítce nejlepších domácích skladeb jsme se podívali také do zahraničí. Uspěly hlavně zavedené stálice, ale dokázalo se mezi ně vklínit i pár ještě neokoukaných jmen. Jestli vám vaše oblíbená skladba roku 2016 v žebříčku chybí, neváhejte se o ni s námi podělit v komentářích. 

TOP 10 nejlepších zahraničních skladeb roku 2016 podle redakce iREPORTu Sia zabodovala s hitem The Greatest

10) Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities

RHCP jsou tím typem kapely, kterou poznáte podle prvních tónu. Mají vlastní sound, styl a vše si dělají podle sebe, díky čemuž dosáhli jisté originality, která je v muzice nesmírně důležitá. Z poslední desky The Getaway je cítit, že kapela se u tvorby nové hudby stále skvěle baví. To vše bez zbytečné omáčky okolo. Dark Necessities se řadí jistě mezi nejvýraznější skladby alba. Bezmála minutové intro se skvělou basovou linkou v druhé polovině dodává písni určité napětí a text v kombinaci s výborným videoklipem působí výtečně. (Dominik Pavliš)

TOP 10 nejlepších zahraničních alb roku 2016 podle redakce iREPORTu



9) Michael Kiwanuka - Love & Hate

Brit Michael Kiwanuka v loňském roce ohromil svou druhou deskou nazvanou Love & Hate, která skvěle funguje jako celek a obsahuje několik nakažlivých singlů. Jedním z nich je i hořkosladká titulní skladba, která se topí v příjemné melancholii přesně sedm minut a sedm sekund. Ačkoliv Kiwanuka hodně čerpá od svých předchůdců (např. Otise Redinga či Isaaca Heyese), zní současně, za což "může" i známý producent Danger Mouse. Skladba Love & Hate je dokonalým lékem, pokud prožíváte nějaký žal, a výtečnou pozvánkou k poslechu celé desky, soulového opusu Love & Hate. (Daniel Maršalík)

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2016 podle redakce iREPORTu

8) The Weeknd - Starboy

Vysloužil si přezdívku "hipsterský Michael Jackson", přesto se Kanaďan The Weeknd rozhodl oslovit početnější publikum a deskou Beauty Behind The Madness z roku 2015 vyrostl mezi globální superhvězdy. Toto postavení jen potvrdil loňskou řadovkou Starboy, jejíž ozdobou je nepochybně právě titulní píseň, která vyšla jako singl. Produkce francouzských "robotů" Daft Punk, podmanivá "noční" atmosféra a vizuálně přitažlivý klip zafungovaly na jedničku. The Weeknd natočil nejen jeden z nejlepších singů roku, ale dost možné i své kariéry. (Josef Martínek)

vložte odkaz, text nemažte



7) Radiohead - Burn The Witch

Na jaře Radiohead na chvíli zmizeli ze sociálních sítí, aby ohlásili, že se "něco" děje. To "něco" byl singl Burn The Witch a následně i celá deska A Moon Shaped Pool. Když ale zůstaneme u zmíněné skladby, je dobré připomenout, že její název znali fanoušci už z přebalu desky Hail To The Thief. Mysteriózní skladba byla tou nejlepší pozvánkou na nový materiál, obzvlášť ve spojení s originálním klipem. Příběh je inspirovaný klasickým britským hororovým filmem z roku 1973 Proutěný muž a připomíná pohádku - ovšem pořádně děsivou. (Kamil Soukup)



6) Coldplay feat. Beyoncé - Hymn For The Weekend

Když se spojí dva celosvětové fenomény, jakými bezesporu Coldplay a Beyoncé jsou, asi z toho nevzejde špatná skladba. Hymn For The Weekend voní orientem, hraje všemi barvami a je líbivá i atmosférická. Videoklip nás vezme na výlet do Indie, jejíž krásami nás provede bolywoodská herečka Sonan Kapoor. Z desky A Head Full Of Dreams, nikterak výjimečné, ale zato velmi dobře prodávané, je to dost možná ta nejlepší píseň. Chlapcům dokonce odpustíte, že podobný model už zkusili před pár lety s Rihannou v hitu Princess Of China. (Josef Martínek)



5) Rihanna - Love On The Brain

I když by šlo celou desku ANTi charakterizovat jednoduše slovním spojením "černošská hudba", některé písničky si zaslouží zvláštní pozornost. Větřina položek jde totiž hlavně cestou moderního r'n'b, které si současné žebříčky tak žádají, v naší desítce umístěná Love On The Brain ale vychází ze soulu. A kdo by to byl řekl, že zrovna tahle poloha RiRi tak sedne, barbadoská diva totiž nikdy nebyla známá jako po vokální stránce přesvědčivá zpěvačka. Kéž by se takto muzikálně Rihanna prezentovala i naživo. (Josef Martínek)



4) Green Day - Bang Bang!

Skladbou Bang Bang oznámili Green Day světu, že jsou zpátky ve hře. Tento první singl navnadil fanoušky na album Revolution Radio. Svižná vypalovačka nechává vzpomenout na začátky skupiny, kdy sláva trojice eskalovala po vydání dnes už legendárního CD Dookie (1994). Píseň je napsána z pohledu střelce. S touto situací, kdy vyšinutý maniak zkropí náboji překvapený dav, mají (nejen) v USA bohaté zkušenosti. Zprávy tohoto typu už málokoho vyloženě šokují, pokud se ho tedy přímo netýkají. Pod videoklipem je podepsán Armstrong. Ale nikoliv Billie Joe, nýbrž Tim, lídr punk-rockových Rancid. A Green Day nestřílejí, ale vykrádají banku. Nebo ne? (Tomáš Rumler)

LIVE: Pop-punkoví nestoři Green Day ohromili Prahu zničující show



3) David Bowie - Lazarus

Začátek roku 2016 nemohl být děsivější. Smrtce se očividně zalíbilo v hudebních vodách a jedna z osobností, jež nás minulý rok opustila, byl i zpěvák a výtvarník David Bowie. Těsně před jeho odchodem však vyšla rozlučková deska Blackstar. Asi bychom těžko hledali lepší sbohem. A taky děsivější. Jedním z nejsilnějších momentů je skladba s názvem Lazarus. Člověk si pak hned říká, že bychom na světě Bowieho potřebovali alespoň dalších dvacet let. Z jeho poslední tvorby totiž nejsou znát absolutně žádné známky únavy a vykrádání sebe samotného. (David Stoklas)



2) LP - Lost On You

Laura Pergolizzi, vystupující pod pseudonymem LP, v listopadu loňského roku vydala přelomovou skladbu Lost On You, která jí změnila život. Do té doby byla známá jako autorka písní Rihanny, Christiny Aguilery a dalších popových hvězd. Nyní má v diskografii skladbu, která okamžitě zafungovala v mnoha zemích, dobyla i Česko a Slovensko, kde již několik týdnů patří mezi nejhranější písničky rádiových stanic. V březnu dokonce LP přijede zazpívat do pražského klubu Roxy - a vyprodáno bylo za pět minut. Proto ji pořadatelé zlákali i na červencový festival Colours Of Ostrava. (Daniel Maršalík)



1) Sia - The Greatest

Sia Furler je prostě od přírody talent. V posledních měsících představila veřejnosti různé skladby (hlavně ty filmové), ale hitem se stala právě skvělá píseň The Greatest. Singl vznikl po orlandském masakru v gay klubu, a tak z něj emoce stříkají na všechny strany. Sia svým hlasem dokáže spolehlivě dojmout, v tomto případě navíc téma ztvárnila symbolickým klipem, kde napočítáme 49 tanečníků - tedy přesně tolik, kolik jich v Orlandu oné děsivé noci zahynulo. Sia znovu dokázala, že je magnet na hity - a písní The Greatest si opět upevnila pozici mezi největšími hvězdami současného mainstreamu. (Pavel Vičar)

RECENZE: Sia se přestala bát. Na This Is Acting je dobrou herečkou



Témata: Skladby roku 2016, Sia, LP, David Bowie, Green Day, Rihanna, Coldplay, Beyoncé, Radiohead, The Weeknd, Michael Kiwanuka, Red Hot Chili Peppers

zavřít