TOP 10 nejvýdělečnějších hudebníků: Kolik peněz loni utržili Beyoncé, Guns N' Roses nebo Adele?

Vydáno 17.07.2017 | autor: Josef Martínek

Magazín Billboard přišel i letos s tradičním finančním žebříčkem uplynulého roku. Zajímá vás, kteří hudebníci si loni nejvíc vydělali? Máme pro vás Top desítku. Dozvíte se z ní mimo jiné, ve kterém žánru nejvíc letí streamování a kteří fanoušci mají radši živou hudbu. 

TOP 10 nejvýdělečnějších hudebníků: Kolik peněz loni utržili Beyoncé, Guns N' Roses nebo Adele? TOP 10 nejvýdělečnějších hudebníků: Kolik peněz loni utržili Beyoncé, Guns N' Roses nebo Adele?


1) Beyoncé - 62,1 milionu dolarů

Jasnou královnou uplynulého roku je Beyoncé. Její album Lemonade se prodávalo ostošest a i kritici pěli samou chválu, navíc zpěvačka potvrdila, že je opravdu zdatnou obchodnicí. I když jí Grammy za Album roku vyfoukla Adele, peněženku má za práci v loňských dvanácti měsících skoro dvakrát naditější než britská diva. Největší podíl na jejím výdělku 62,1 milionu dolarů má turné, které jí přineslo skoro 55 milionů. Zbylé položky tvoří prodej alb, streaming nebo autorská práva. 

Carlos Santana o Beyoncé: "Není to zpěvačka, dělá hudbu, kterou se předvádí šaty"

vložte odkaz, text nemažte

2) Guns N' Roses - 42,3 milionu dolarů

Ztráta na vítěznou Beyoncé sice činí propastných dvacet milionů dolarů, přesto si Guns N' Roses mohou mnout ruce, že se dali znovu dohromady. Jejich comebackové turné, které loni pobláznilo americký kontinent, jim do společné pokladničky přineslo přes 40 milionů dolarů, tedy víc než 95 % všech jejich loňských příjmů. A protože šňůru letos s úspěchem zopakovali i v Evropě (v Praze jsme je viděli začátkem července), dost možná budou v popředí žebříčku i za rok. 

LIVE: Guns N' Roses v Praze aneb Rockoví mohykáni uctívají rockové mohykány

3) Bruce Springsteen - 42,2 milionu dolarů

Také legendární "The Boss" byl živ hlavně z koncertů. Na pódiích dokonce získal o půl milionu dolarů víc než Guns N' Roses, jenže měl slabší ostatní příjmy - mimo živého hraní si přišel "jen" na 1,3 milionu dolarů. Třetí příčka v roce, kdy nevydal nové album, je pro Springsteena ale i tak určitě potěšující. 

4) Drake - 37,3 milionu dolarů 

U rappera Drakea je složení příjmů procentuálně dost odlišné než u interpretů na medailových příčkách. Skoro polovina jeho ročního výdělku totiž vzešla ze streamování (18,1 milionu dolarů) a skvěle se prodávala jeho deska Views. Celkem obdržel za prodej své hudby 5,2 milionu dolarů, což je, pro zajímavost, více než Adele i Beyoncé. Koncerty mu přinesly více než 13 milionů, což je třeba v porovnání s vítěznou Beyoncé víc než čtyřikrát méně. 

5) Adele - 37 milionu dolarů 

Ačkoliv je Adele známá jako "ta, co prodává nejvíc alb", rozpis jejích příjmů ukazuje, že prodej hudby už dnes u umělců skutečně představuje jen zlomek jejich živobytí. Ze sedmatřiceti milionů dolarů, které jí loni přitekly na konto, je jen necelých pět za prodeje. Zato koncerty jí vydělaly 28 milionů dolarů. Přesto je to zhruba o polovinu méně než to, co díky živým vystoupením získala Beyoncé. Také se streamovacími službami se Adele příliš nekamarádi, vydělaly jí "pouze" 1,2 milionu dolarů, což je v porovnání s Drakeovými osmnácti miliony opravdu zanedbatelná suma. 

RECENZE 25: U hudby Adele nehraje faktor času žádnou roli

6) Coldplay - 32,3 milionu dolarů

Také Coldplay vydělávají hlavně koncerty, z dvaatřiceti milionů dolarů jich šestadvacet vydřeli na pódiích. Loni byli vidět nejen díky svému turné k albu A Head Full Of Dreams, pozornost na sebe strhli i vystoupením na Super Bowlu. 

7) Justin Bieber - 30,5 milionu dolarů

Nepřekvapí, že v Bieberově případě hrají příjmy ze streamů větší roli než třeba u Springsteena a Guns N' Roses, i tak ale pohled na jeho finanční strukturu ukazuje, že digitální služby popovým umělcům nepřináší tolik co hiphoperům. Porovnejte sami: Bieber 1,9 milionu, Drake 18,1. Kanadský zpěvák se tak rovněž musel činit hlavně na pódiích, zbohatl díky nim o víc než 25 miliionů.

LIVE: Justin Bieber v Praze vsadil všechno na show. Koncert odzpíval na playback

8) Luke Bryan - 27,3 milionu dolarů

I když se v Evropě Luke Bryan netěší takové popularitě jako v zámoří, v Americe je díky svému country stylu tak žádaný, že patří do první desítky nejvýdělečnějších hudebníků. V jeho finančním rozpisu nic překvapivého nenajdeme, ani on by se tak vysoko nedostal, kdyby nekoncertoval - hraním si přišel na 23,3 milionu dolarů.

9) Kanye West - 26,1 milionu dolarů

Hip hop a streamování, to jde opravdu dohromady. Hned po Drakeovi je totiž druhým nejvýdělečnějším interpretem v této oblasti Kanye West. Za poslech svojí hudby dostal 7,6 milionu dolarů. Přesto je to necelá polovina toho, co vydělal koncertováním (15,4 milionu dolarů). Živým vystupováním dokonce zbohatl víc než Drake - avšak přesto jím z první desítky získal druhou nejnižší sumu. 

10) Kenny Chesney - 25,4 milionu dolarů 

U country interpretů je trend zcela opačný než u hiphoperů - streamování není v kurzu, žánroví příznivci mají radši živou hudbu. Kenny Chesney vydělal poslechem svých písniček jen 443 tisíc dolarů, zato hraní mu zajistilo obnos ve výši 23,5 milionu. 

Pokud by vás zajímalo pořadí a vydělané částky na 11. až 50. místě žebříčku, najdete to na stránkách Billboardu

Témata: finanční žebříček, Beyoncé, Guns N' Roses, Bruce Springsteen, Adele, Drake, Kanye West, Kenny Chesney, Luke Bryan, Justin Bieber, Coldplay

zavřít