TOP 10: To nejlepší z australské hudby - AC/DC, Nick Cave, Sia i Kylie Minogue

Vydáno 10.01.2020 | autor: Iva Hadj Moussa

Austrálie. Země klokanů a koal, místo, kde vznikl bumerang. A taky líheň skvělých muzikantů. Pojďme si je ve dnech, kdy tuto krásnou zemi trápí ničivé požáry, připomenout. Drž se, Austrálie!

TOP 10: To nejlepší z australské hudby - AC/DC, Nick Cave, Sia i Kylie Minogue TOP 10: To nejlepší z australské hudby - AC/DC, Nick Cave, Sia i Kylie Minogue


AC/DC

Highway to Hell, Back in Black, Hells Bells, You Shook Me All Night Long nebo Thunderstruck. Kdo by neznal kolosální hity této hardrockové kapely, kterou v roce 1973 založili bratři Malcolm a Angus Youngovi? U nás AC/DC zahráli naposledy v roce 2016, kdy si na turné vypůjčili Axla Rose, který (velmi důstojně) zastupoval Briana Johnsona. Ten se nemohl turné zúčastnit ze zdravotních důvodů - lékaři ho varovali, že může zcela přijít o sluch. Zdravotní problémy ostatně potkaly i Malcolma Younga, kterému byla diagnostikována stařecká demence a nyní je už bohužel po smrti. Opustit místo v kapele musel i bubeník Phil Rudd, v jehož domě našla policie drogy a také vyhrožoval smrtí členům vlastní rodiny. Loni se v médiích objevily (zatím nepotvrzené) zvěsti, že se do sestavy vrátí Johnson, Rudd i basák Cliff Williams, který odešel po posledním turné. 

Do AC/DC se prý vrací Brian Johnson. Kapela má vydat album s riffy zesnulého Malcolma Younga



Nick Cave
and The Bad Seeds

Zpěvák, skladatel, textař, herec a spisovatel. To všechno je Nick Cave, charismatický Australan,  který svou kapelu The Bad Seeds založil v roce 1983 a působí také ve skupině Grinderman. Bluesové kořeny, intimní, zádumčivé a drásavé texty (vyrovnává se z nich mimo jiné i z tragické smrti svého syna), milostné a náboženské motivy ve spojení s hlubokým hlasem vytvářejí neopakovatelný hudební zážitek. Cave je také autorem dvou románů (A uzřela oslice anděla a Smrt Zajdy Munroa). Českému publiku zahraje po tříleté odmlce 30. května v O2 areně. Představí tu především své nejnovější dvojalbum s názvem Ghosteen, které většina hudebních kritiků vychvaluje do nebes.

Nick Cave se vrátí do O2 areny s jedním ze svých nejlepších alb


Kylie Minogue

Blonďatý diblík Kylie Minogue už sice letos oslaví 52. narozeniny, ale posluchači mají zpěvačku stále zafixovanou jako mladou interpretku přinášející nenáročný, ale svěží pop. Rodačka z Melbourne začínala v seriálu Sousedé a dnes má na kontě 14 studiových desek, ze kterých pocházejí hity jako I Should Be So Lucky, Locomotion, Spinning Around, Can’t Get You Out Of My Head nebo Slow. S výše jmenovaným krajanem Nickem Cavem spolupracovala na skladbě Where The Wild Roses Grow na desce Murder Ballads z roku 1995,  Kylie dosud prodala více než osmdesát milionů nahrávek po celém světě, a se svou kariérou ještě zdaleka nekončí!


INXS

Jméno kapely, která vznikla roku 1977, se vyslovuje jako In Excess, což znamená "v přebytku". Frontman Michael Hutchence, rodák ze Sydney, byl bohužel roku 1997 nalezen oběšený v hotelu Ritz Carlton v Sydney a okolnosti jeho smrti jsou dodnes nevyjasněné. Od té doby skupina střídala zpěváky, ale ukázalo se, že ji drželo pohromadě právě charisma Hutchence. INXS tak roku 2012 oznámili konec své činnosti. Hity jako Never Tear Us Apart, Need You Tonight nebo Disappear však s námi zůstanou napořád.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Hutchence (13.)




Midnight Oil

Ze Sydney pochází i rocková kapela Midnight Oil, která se proslavila hlavně hitem z roku 1987 Beds Are Burning nebo In the Valley. Tvorba této skupiny byla vždycky silně ekologicky a politicky orientovaná. Frontman Peter Garrett byl dokonce roku 2004 zvolen do australského parlamentu a o tři roky později se dokonce stal ministrem životního prostředí. U nás Midnight Oil vystoupili na festivalu Colours of Ostrava v roce 2017.




Tame Impala

Psychedelický groove rock. Tak bývá charakterizován styl formace Tame Impala, skupiny pocházející z australského Perthu. Jejich album Lonerism (2012) bylo zvoleno nejlepším albem roku v anketách Rolling Stone, NME a dalších. Kapela je známá také originálními videoklipy (The Less I know the Better, Let It Happen, 'Cause I'm A Man). Českým divákům se představila na Colours of Ostrava roce 2016.




Dead Can Dance

Kapela, kterou tvoří duo Lisa Gerrard a Brendan Perry, vznikla v Melbourne roku 1981. Je dost obtížné zařadit Dead Can Dance k jednomu konkrétnímu žánru, ale asi nejčastěji je jejich styl označován jako temná world music. Zpěvačka Lisa Gerrard často používá vokály dávno zaniklých jazyků. Název ostatně odkazuje k něčemu, co je mrtvé nebo už nepoužívané: ať už jde o hudební nástroje, nebo právě o jazyk. Na Dead Can Dance mohli čeští diváci zajít loni do Kongresového centra.

Dead Can Dance přivezli do Prahy své nové album Dionysus




Parkway Drive

Naposledy si fanoušci tuhle metalcoreovou kapelu od protinožců mohli vychutnat na loňském festivalu Brutal Assault, kde její ohnivá show vyvolala obrovské nadšení. Silnou fanouškovskou základnu mají Parkway Drive samozřejmě i v Austrálii, vždyť song Vice Grip tam navrhli jako píseň, která by měla nahradit údajně nudnou australskou hymnu. Místní tuto myšlenku dokonce stvrdili peticí...




Natalie Imbrughlia

Je dcerou australské matky a italského otce. Stejně jako Kylie Minogue začínala v seriálu Sousedé. Dost možná od ní znáte pouze jediný hit, a to píseň Torn z roku 1997. Singl se okamžitě dostal na první místa hitparád v USA, ve Švédsku a Mexiku, druhou příčku obsadil v Austrálii, Švýcarsku a Velké Británii. Zatím poslední desku Male vydala Imbruglia v roce 2015, o dva roky později ji představila v Praze. 




Sia

Sia Kate Isobelle Furler se narodila ve městě Adelaide. Dlouhodobě spolupracuje s americkou tanečnicí Maddie Ziegler, se kterou natočila zatím osm klipů (Chandelier, Elastic Heart, Big Girls Cry, Cheap Thrills, The Greatest, Rainbow, Thunderclouds a No New Friends). Úspěšné písně nahrála také s Davidem Guettou, pro Rihannu napsala megahit Diamonds, pro Beyoncé zase singl Pretty Hurts. Skládala i pro Maroon 5, Britney Spears nebo One Direction. Loni si ze sólové dráhy odskočila k projektu LSD, ve kterém jsou s ní Labrinth a Diplo. 

RECENZE: Sia má Vánoce každý den. Jsou nostalgické, ale i veselé a hravé



text: Iva Hadj Moussa. foto: archiv

Témata: Austrálie, Nick Cave, AC/DC, Kylie Minogue, Natalie Imbruglia, Sia, Tame Impala, INXS, Midnight Oil, Dead Can Dance, Parkway Drive

zavřít