TOP 10 zahraničních skladeb roku 2018: Lady Gaga a Bradley Cooper, Justin Timberlake i Mark Ronson s Miley Cyrus

Vydáno 07.02.2019 | autor: redakce

Nejzdařilejší domácí skladby už jsme vám představili, nyní přichází řada na ty zahraniční. Náš přehled ukazuje, že rok 2018 byl plodný zejména v oblasti popu. 

TOP 10 zahraničních skladeb roku 2018: Lady Gaga a Bradley Cooper, Justin Timberlake i Mark Ronson s Miley Cyrus TOP 10 zahraničních skladeb roku 2018: Lady Gaga a Bradley Cooper, Justin Timberlake i Mark Ronson s Miley Cyrus


Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow

Deset let poté, co do žebříčků vtrhly hity Just Dance a Poker Face, se Lady Gaga znovu ocitla na vrcholu popularity. Tentokrát ne díky chytlavým elektropopovým popěvkům, ale zásluhou křehké písničky s country nádechem. Duet Shallow funguje jako ústřední melodie filmového trháku Zrodila se hvězda naprosto dokonale. Podobně jako snímek samotný na něm nejvíc zaujme chemie, která se mezi Gaga a jejím hereckým i pěveckým partnerem Bradley Cooperem odehrává. A bavíme-li se o refrénu, právem ho zahraniční média označují za naprostý vokální triumf, který přivodí husí kůži. Blížící se vyhlášení Grammy i Oscarů má proto v kategorii Nejlepší filmová skladba zcela jasného favorita. (Josef Martínek)

RECENZE: Zrodila se hvězda. A s ní zřejmě i několik nominací na Oscara a Grammy


Justin Timberlake feat. Chris Stapleton - Say Something

Justin Timberlake vydal v únoru roku  2018 pátou desku s názvem Man of The Woods, která je inspirovaná jeho rodinou a místy, odkud pochází. V písni Say Something jde především o vyjádření názoru muže z Tennessee, který naráží  na současné dění v Americe, včetně politiky. Kromě Timberlakea tu slyšíme i Chrise Stapletona, který se kromě této skladby podílel na albu i po zvukové stránce. Dokonce pomáhal s texty ke skladbám The Hard Stuff a Morning Light. Za zmínku stojí i videoklip, který je natočený na jeden záběr a s živou hudbou. (Lenka Matějková)

RECENZE: Justin Timberlake zapustil kořeny a složil kult své doby


Alvaro Soler - La Cintura

Pokud jste v létě poslouchali rádio, určitě vám nemohl uniknout singl La Cintura Alvara Solera. Píseň, která se téměř okamžitě zařadila mezi největší hity léta, pochází z interpretova alba Mar De Colores. V její vizuální podobě se německo-španělský hudebník dokonce rozhodl rozhýbat své tělo, ačkoliv tanec dle jeho slov nepatří zrovna mezi jeho domény. Skladba sama o sobě však k tanci pobízí, a tak se do něj Alvaro Soler s vervou pustil a během pár dnů se choreografii naučil. (Andrea Štipčáková)  

 
Mark Ronson feat. Miley Cyrus - Nothing Breaks Like a Heart

Už se zdálo, že nás koncem roku 2018 nemůže nikdo překvapit. A v tu ránu se objevil Mark Ronson společně s Miley Cyrus a singlem Nothing Breaks Like a Heart. Pro běžné smrtelníky byla tato píseň nečekaným jevem, pro velké fanoušky Miley Cyrus už tolik ne - ti už v létě věděli, že se něco chystá, a to díky zpěvaččině Instagramu. Miley má totiž v oblibě před vydáním nové hudby smazat všechny své instagramové příspěvky a tím připravit posluchače na něco nového. Singl Nothing Breaks Like a Heart se okamžitě umístil na prvních příčkách světových hitparád a dosud se drží v jejich horních patrech. (Lenka Matějková)


Florence And The Machine - Hunger

O tom, že čtvrtá řadová nahrávka tohoto anglického uskupení bude mít co nabídnout, nebylo asi nikdy pochyb. Předchozí počiny byly vždy lahůdkou pro fanoušky i kritiky a přednosti hlasového projevu zpěvačky Florence Welch asi není třeba představovat. Přesto první poslech skladby Hunger vyvolával pocit, že člověk slyší něco úplně nového, i když přitom tak povědomého. Pěvecké hrátky Florence Welch jsou v písni až hypnotické, s čímž kontrastuje vážnost textu, jehož původní inspirací je její vlastní zkušenost s poruchou příjmu potravy. Verše byly původně napsány ve formě básně, jedná se tedy o zhudebněnou poezii. A je to znát. (Daniel Košťál)

TOP 8 zahraničních videoklipů roku 2018: Imagine Dragons, Muse nebo Florence And The Machine


Ciara - Level Up

Ciara se na hudební trh vrátila velkolepě. Po několikaleté pauze vypustila singl Level Up, který se ve vizuální formě úspěšně zabydlel na YouTube jako jeden z nejsledovanějších. A není divu. Obdivovatele taneční hudby nemohla americká r'n'b zpěvačka nadchnout více. Level Up je doprovázen těžce tanečním videoklipem, jehož velmi náročná choreografie dala popud k různým tanečním výzvám. Na úspěšnou skladbu poté interpretka ještě navázala singlem Dose. Nové album je však stále v nedohlednu. (Jana Kloučková)


Ariana Grande - Breathin

Ariana Grande vydala v červenci roku 2018 album Sweetener, které obsahuje skladby vycházející z ne zrovna příjemných událostí jejího života. Jde o jakousi zpěvaččinu zpověď. Výjimkou není ani píseň Breathin, ve které popisuje boj s úzkostí, jež vygradovala po bombovém útoku na jejím koncertě v Manchesteru v roce 2017. Na svém twitterovém účtu v jednom z příspěvků uvedla. "Cítila jsem se, jako bych po dobu tří měsíců jen nějak proplouvala životem, vznášela se mimo své tělo. Nebyl to příjemný pocit a těžce se mi dýchalo. Tato píseň je právě o tom a také o hlasech v mé hlavě." (Lenka Matějková)

Ariana Grande osladí českým fanouškům září. Přijede v rámci turné Sweetener



Years And Years - Palo Santo

Years And Years se svou druhou deskou Palo Santo trochu upustili od prvoplánové synťákové líbivosti, většina materiálu tak po posluchači vyžaduje větší množství času. Titulní skladba je toho více než dobrým důkazem. Zpočátku pouhá taneční balada s každým novým poslechem odhaluje další a další vrstvy. Esenciálním prvkem pro píseň se stává hlas Ollyho Alexandera, který ve správných momentech dokáže znít neodolatelně tajemně. I po textové stránce jde zatím o nejdospělejší výtvor tohoto tria. Jeho název v překladu znamená "svaté dřevo", které má při hoření očistit duši. Přivoňte si také! (David Böhm)


Christina Aguilera feat. Demi Lovato - Fall In Line

Christina Aguilera přišla v loňském roce po šestileté pauze s deskou Liberation, jejíž cíl byl jednoznačný: vytvářet hudbu po svém, svobodně. Výsledkem byla vyvážená nahrávka, která sice nenavazovala na zpěvaččiny úspěšné roky ve znamení prvních tří alb, zato plně uspokojila její hudební vize. Nejsilnějším singlem se stal duet s Demi Lovato s názvem Fall In Line. Feministická hymna podepřená dvěma velkými hlasy je silnou písní. Americké interpretce se takovou povedlo natočit po dlouhé době.  (Jana Kloučková


Parkway Drive - Prey

Je pondělní ráno, pracující lid se pomalu probouzí z víkendové kocoviny a vstřebává návrat do všední reality. Moderátor populární mainstreamové rozhlasové stanice k první kávě pouští na rozproudění krve metalcorovou bandu Parkway Drive... To je samozřejmě čirá utopie. Minimálně v našich končinách. Přestože stadiónový refrén a celkové vyznění skladby Prey považují někteří příznivci Australanů za "popinu" pro masy. Parkway Drive mají jednoznačně ambice podmanit si pódia významných festivalů a také vlastní koncerty posunout na větší scénu. Kdo viděl jejich show třeba na loňském Graspopu, musí uznat, že tyto choutky jsou zcela oprávněné. A právě Prey může být jedním z klíčů, který tyto možnosti otevře. (Tomáš Rumler)

text: Lenka Matějková, Jana Kloučková, Josef Martínek, Daniel Košťál, David Böhm, Andrea Štipčáková, Tomáš Rumler

Témata: Lady Gaga, Bradley Cooper, Florence And The Machine, Years And Years, Christina Aguilera, Demi Lovato, Ciara, Parkway Drive, Mark Ronson, Miley Cyrus, Ariana Grande, Justin Timberlake, Alvaro Soler

zavřít