TOP 10 životopisných filmů o hudebnících: Amadeus, Bohemian Rhapsody a další

Vydáno 25.11.2018 | autor: Roman Jireš

Filmové biografie hudebních osobností jsou diváckými lákadly. Pro filmaře přinášejí nepřeberné množství osudů, jejich přitažlivost zvyšuje fakt, že jsou skutečné, nebo se tak alespoň úspěšně tváří.  Režiséři a scénáristé se v této oblasti vždy měli čím inspirovat a je až překvapivé, jak často jim herci usnadňují práci tím, že mnozí z nich velmi slušně zpívají. Následující pořadí je třeba brát s rezervou. Těžko se určuje, zda je příběh Mozarta jako oběti intrik Salieriho silnější než osud Jima Morrisona, který se stal obětí sebe sama.

TOP 10 životopisných filmů o hudebnících: Amadeus, Bohemian Rhapsody a další TOP 10 životopisných filmů o hudebnících: Amadeus, Bohemian Rhapsody a další


1.) Amadeus (Wolfgang Amadeus Mozart)
Rok vzniku: 1984
Hlavní role: Tom Hulce

Amadeus režiséra Miloše Formana obdržel osm Oscarů z celkových třinácti nominací a dalších 32 ocenění, včetně čtyř Zlatých glóbů. To však není ten hlavní důvod, proč ho řadíme do čela pořadí. Snímek je díky skvělým hereckým výkonům natolik plný emocí a tak přesvědčivou oslavou geniality, že mu odpouštíme i drobné historické nepřesnosti. Ono přece nejde jen o to, jak velký byl Salieri padouch, i když mu film trochu křivdí. Pro nás, kteří jsme na film stáli fronty za minulého režimu, měl navíc pikantní příchuť díla natočeného emigrantem z velké části v Praze a v Kroměříži.

Miloš Forman - Oscarový režisér, který ve svých filmech nabídl jazz, klasiku i Courtney Love

2.) Walk the Line (Johnny Cash)
Rok vzniku: 2005
Hlavní role: Joaquin Phoenix

Při zhlédnutí tohoto snímku si člověk ani neuvědomí, že trvá přes dvě hodiny. A divák nemusí být ortodoxním příznivce country, aby pochopil, že Johnny Cash pro celosvětovou kulturu znamená více než jen zasmušilého muže s kytarou. Snímek mapující nesnadnou cestu k úspěchu ztíženou vnitřními démony majitele temného hlasu zaznamenává také velkou úlohu jeho životní partnerky June Carter, kterou ztvárnila Reese Witherspoon a za svoji roli právem získala Oscara. Phoenix i Witherspoon ve filmu navíc překvapivě dobře zpívají.

3.) Bohemian Rhapsody (Freddie Mercury)
Rok vzniku: 2018
Hlavní role: Rami Malek

Nejnovější z filmových biografií, Bohemian Rhapsody, zaznamenává příběh britské rockové ikony Queen a zejména jejího fenomenálního zpěváka Freddieho Mercuryho. Tvůrci se naštěstí nenechali zlákat k dramatickému závěru Mercuryho bouřlivého života a ukončili ho tam, kde ho začali - na obřím koncertu Live Aid na stadionu ve Wembley v roce 1985. Asi není třeba zdůrazňovat, že snímek je plný skvělé muziky, především dává alespoň trochu nahlédnout do zákulisí showbusinessu. Na jeho spádu není kupodivu vůbec znát, že původního režiséra Bryana Singera kvůli četným absencím a konfliktům s herci a personálem nahradil v průběhu natáčení Dexter Fletcher.

RECENZE: Bohemian Rhapsody - Strhující zmrtvýchvstání rockové legendy jménem Freddie Mercury

4.) 8. míle (Eminem)
Rok vzniku: 2002
Hlavní role: Eminem

Autobiografický snímek Marshalla Bruce Mathersa III. alias Eminema se odehrává v prostředí chudinské čtvrti Detroitu, kde Eminem skutečně vyrůstal. Není  tak podstatné, že v příběhu hlavní hrdina Jimmy, nečekaně přirozeně ztvárněný samotným Eminemem, bojuje o vítězství v rapové soutěži. Jde o dělení lidí na chudé a bohaté i černé a bílé, které ztělesňuje dlouhá ulice s názvem 8. míle. Divák nemusí být ani příznivec rapu, aby si díky filmu režiséra Curtise Hansona uvědomil, že podobných ulic, které rozdělují, je na celém světě mnoho.

TOP 8 - Kdo v Česku ještě nikdy nekoncertoval? Fanoušci stále čekají na Adele, Eminema nebo Davida Gilmoura

5.) Ray (Ray Charles)
Rok vzniku: 2004
Hlavní role: Jamie Foxx

Zfilmování dramatického osudu legendárního Raye Charlese předcházel patnáctiletý sběr materiálu a sledování jeho tvorby filmařem Taylorem Hackfordem. A na mnoha cenami ověnčeném snímku je to znát. Dojemným, ne však vyděračským způsobem, líčí osobní tragédie nadaného hudebníka, kterému se v dětství utopil bratr a on začal ztrácet zrak. Film je plný vzestupů a pádů (včetně těžké drogové závislosti) jazzového génia, který jako nevidomý černý teenager nastoupil do floridského autobusu a cestoval přes Spojené státy za uměleckou slávou a uznáním. 

6.) První dáma country music (Loreta Lynnn)
Rok vzniku: 1980
Hlavní role: Sissy Spacek

Film natočený podle autobiografické knihy Havířova dcera s přesvědčivou představitelkou hlavní role vypráví část životního příběhu americké country zpěvačky Lorety Lynnn. Zmíní se také o tragické smrti její kamarádky, americké zpěvačky Patsy Cline, ale především se věnuje osudu domácí hospodyňky, která se jako matka mnoha dětí stala hvězdou country se vším, co negativního i pozitivního taková sláva přináší. Za vidění stojí i způsob podpory od jejího manžela, kterého ztvárnil nezvykle blonďatý Tommy Lee Jones.

7.) The Doors (Jim Morrison)
Rok vzniku: 1991
Hlavní role: Val Kilmer

Režisér Oliver Stone se s tím nemazlil. Jednu z ikon hudby druhé poloviny šedesátých let Jima Morrisona i jeho okolí, včetně vděčné role pro zpěvačku Nico, ztvárnil bez sentimentu se syrovou přímočarostí. K výbornému výsledku přispívá Val Kilmer, který musel v průběhu natáčení přibrat mnoho kilogramů, aby ztvárnil fyzický úpadek hlavní postavy legendární kapely The Doors. Éra hippies, drogové eskapády, přechodné známosti, fascinující, ale zničující prostředí umělecké bohémy je vykresleno tak věrohodně, že divák chápe, proč se Morrison dožil pouhých sedmadvaceti let.

8.) Pátrání po Sugar Manovi (Sixto Rodriguez)
Rok vzniku: 2013
Hlavní role: Sixto Rodriguez

Dokumentární snímek o muzikantovi Sixtovi Rodriguezovi vypadá jako přestřelená hudební pohádka, kdyby se nejednalo o pravdivý příběh, s jehož hlavním protagonistou jsme se mohli osobně setkat i na koncertech v Česku. Hrdinou je americký písničkář, který se jen shodou těžko vysvětlitelných okolností na začátku sedmdesátých let nezařadil mezi hvězdy. Díky svým sociálním a provokativním textům se však v Jihoafrické republice stal fenoménem, jehož sláva předčila i Rolling Stones. Snímek režiséra Malika Bendjelloula byl právem oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film.

Objevený "Sugar Man" Rodriguez: Stal jsem se součástí rockových dějin

9.) Falco (Falco)
Rok vzniku: 2008
Hlavní role: Manuel Rubey

Životopisný film Thomase Rotha je dramatizací životních osudů Johanna Hölzela, největší hvězdy rakouského popu vystupující pod jménem Falco. Jeho bouřlivý osobní život, plný drog a rodinných trablů, ve snímku působí trochu šablonovitě, ale co se dá dělat, když to tak hudební celebrity zjevně mají. Stejně jako fakt, že často umírají s botama na nohách, jako se to Falcovi stalo v roce 1998 při autonehodě v Dominikánské republice. Interpretovi pecek jako Der Kommissar nebo Rock Me Amadeus však tento nadprůměrný film rozhodně neubližuje.

10.) Get On Up - Příběh Jamese Browna (James Brown)
Rok vzniku: 2014
Hlavní role: Chadwick Boseman

Když bůh naděloval talent, přišel si James Brown patrně několikrát. Cestou se to však nějak pomotalo a on si k talentu přibalil pořádnou dávku šílenství. Zhruba o tom je snímek o kmotrovi funku, nad kterým jako producent bděl Mick Jagger. Není divu, že pod jeho vlivem režisér Tate Taylor do filmu zařadil mnoho hudebních čísel dokazujících jeho zaslouženou pozici světové hvězdy. Na druhou stranu neváhá ukazovat i stinné stránky jeho chování, pro které je "nesnesitelné" ještě mírným označením a polepšovna i kriminál přiměřeným trestem.

text: Roman Jireš

Témata: hudební filmy, Amadeus Mozart, Johnny Cash, Freddie Mercury, Eminem, Ray Charles, Loretta Lynn, Jim Morrison, Rodriguez, Falco, James Brown 

zavřít