TOP 11 nejdivnějších českých klipů: Bizarní podívanou nabízejí Dáda Patrasová, Dalibor Janda, Lucie Vondráčková i Jakub Smolík

Vydáno 23.08.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Taky se někdy díváte na nějaký videoklip a říkáte si: "Co to, proboha, je?" Dali jsme dohromady přehlídku bizarních klipů z českých luhů a hájů, abyste věděli, že v tom nejste sami. Mimochodem, děsy typu Pejskové se koušou nebo Já volím SPD nejsou zastoupeny záměrně, protože si ani nezaslouží, aby se do nějaké hitparády vůbec dostaly.

TOP 11 nejdivnějších českých klipů: Bizarní podívanou nabízejí Dáda Patrasová, Dalibor Janda, Lucie Vondráčková i Jakub Smolík TOP 11 nejdivnějších českých klipů: Bizarní podívanou nabízejí Dáda Patrasová, Dalibor Janda, Lucie Vondráčková i Jakub Smolík


Trollech: Ve stínu starých dubů

Videoklip plzeňské blackmetalové kapely Trollech má estetiku reportáže Bába pod kořenem, ale na druhou stranu - ty kytarové riffy jsou (bez ironie) pecka. Takže členům skupiny vlastně odpustíte i to, že se zahrabávají do listí a brodí se po kolena v lesní tůni.


Dáda Patrasová: Rumba rej

Megahit rumunské kapely O-Zone s názvem Dragostea Din Tei se bohužel zaryl pod kůži nám všem. Možná znáte spíše hospodskou verzi "ruma ruma lej", ale zde si můžete vychutnat Dádu Patrasovou v nejlepší formě - pod nánosem nepřiměřeného veselí se skrývá čiré zoufalství.


Šárka Vaňková: Věřím náhodám

Finalistce první série SuperStar bylo v době natáčení klipu pouhých sedmnáct let, ale make-up a kostýmy jí přidaly pěkných patnáct až dvacet roků navrch. Během zpěvu tklivé písně Šárka objímá v baletní sukni ledničku, mazlí se se sklenicí vína a zpívá i vleže z postele. Psal se tehdy sice rok 2004, ale klip nás posouvá o dekádu zpět. Minimálně. 


Chinaski
: Každý ráno 

Tahle hitovka má sice na YouTube krásných 32 milionů zhlédnutí a jistě se dotkla mnoha citlivých duší, ale jde o estetické peklo. Epický příběh velké lásky, která nedopadne dobře, je ztvárněn v černobílých barvách. Nějaký kreativitou překypující mozek k tomu vymyslel, že do popředí sem tam vystoupí červené prvky. Za pozornost stojí vypjaté herecké výkony, zvláště pak útrpný výraz Michala Malátného.

RECENZE: Chinaski uzavřeli etapu s dechy výběrem lovesongů


Lucie Vondráčková
: Vítr

Lucie Vondráčková má velmi loajální fanouškovskou základnu (jedna fanynka pod video na YouTube napsala komentář "úplní luksus"), ale stylizace do ženy vamp (?) křehké zpěvačce s ještě křehčím hlasem v tomto coveru písně I Need A Hero od Bonnie Tyler nevyšla. Jedním slovem: znepokojivé.

Bizár týdne: Lucie Vondráčková přezpívala hit Hot Stuff Donny Summer do češtiny


Markéta Muchová: Aha

Těžko říct, co je horší. Stereotypní choreografie, která spočívá v neustálém máchání rukama mimo rytmus, text ("Dítě vzhlíží k nebi za svým balónkem. Spíná ruce a my kolem jen. Nás to nebolí, ale nejsme zlí"), nebo fakt, že Markéta Muchová… neumí zpívat.


Pavel Vítek: Má svůj den

Kameraman tohoto hudebního videa obraz rozmlžil do té míry, že (a asi je to dobře) jen stěží vidíme, co se tu vlastně odehrává. Za tónů unylé skladby tušíme obrysy ženicha a nevěsty, svatební oslavy, manželského sexu a Pavla Vítka. Pokud má nejkrásnější den v životě vypadat takto, lidé by se neměli vůbec brát.


Dalibor Janda
: Pusť k milování rádio

Tady si scénárista splnil vlhké sny: Dalibor Janda ve vaťáku jede na kole rozblácenou polní cestou. Zanedlouho padá. Shodou náhod kolem zrovna projíždí pohledná černoška, která Daliborovi nabídne svezení a poté i účast na večírku, kam přišla také její sexy blonďatá kamarádka. A protože zábava musí být, pro jistotu se obě převléknou do plavek. Mistrný obraz umocňují slova písně jako "Pusť k milování rádio, řekla jsi tenkrát poprvé, nohy ti psaly velké vé."

V Poličce slavili čtvrtstoletí festivalu, Dalibor Janda bavil historkou, hráli i Miro Šmajda nebo Děda Mládek Illegal Band


Jakub Smolík: Jen blázen žárlí 

A panoptikum pokračuje! Zpěvák po celý videoklip prakticky nesleze z barové židle v ohavné restauraci. Nejprve si dává kávu a potom červené víno. Občas se otočí na dvojici v pozadí, která řeší partnerské nebo jiné problémy. Pokud videoklip dokoukáte až do konce, vyhráli jste bobříka trpělivosti.


Gamba feat. Dominika Myslivcová: Vieš že si

Tvůrci tohoto klipu patrně usoudili, že k supercool klipu je nutné sehnat bílé Lamborghini. Bohužel však neměli na benzín, aby vycestovali třeba do slunné Itálie, a tak lambo zaparkovali na nejbližší okresní silnici. Co na tom, že je děravá? "A vy dva, tvařte se hustě," volá rejža. "Víc hustě!" Ale ne, tohle už je zase trochu moc.


Olga Lounová
: K výškám

Naši jedenáctku uzavíráme zdánlivě romantickým videoklipem úspěšné české zpěvačky. Sledujeme zde nevěstu a ženicha, které Olga sleduje zpovzdálí. Chvilky štěstí ukončí okamžik, kdy se morbidní Olga rozhodne prostřílet novomanžele jako řešeto. Tarantino by se mohl učit!

Olga Lounová navštívila rodný sever. Přivezla očekávané, ale i experimenty v podobě metalu

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: Olga Lounová, Dalibor Janda, Lucie Vondráčková, Pavel Vítek, Chinaski, Šárka Vaňková, Dáda Patrasová

zavřít