TOP 12 českých skladeb roku 2017 (I.): Éterem zněli Mirai, Kryštof i Vojta Dyk

Vydáno 29.01.2018 | autor: redakce

V loňském roce se v českém rybníčku opět urodila hromada dobré muziky. Některé hity jste mohli slyšet v rádiích téměř neustále, jiné se sice na první příčky hitparád neprobojovaly, přesto stojí za zmínku. V první části přehledu nejlepších skladeb za rok 2017 nás oslovili například Mirai, Kryštof, Wild Tides a další.

TOP 12 českých skladeb roku 2017 (I.): Éterem zněli Mirai, Kryštof i Vojta Dyk TOP 12 českých skladeb roku 2017 (I.): Éterem zněli Mirai, Kryštof i Vojta Dyk

Mirai- Když nemůžeš, tak přidej

Sympatickému triu z Frýdku-Místku se tuzemské hudební vody podařilo rozčeřit motivační písní, která jistojistě bude hymnou všech maturantů a vysokoškolských studentů ještě dlouhá léta.  Inspirací pro skladbu o boji proti lenosti byl slavný československý atlet Emil Zátopek. Nejsilnější stránkou písně je bezpochyby svěží, smysluplný text a produkce Ondřeje Fiedlera, která jde ruku v ruce s výsledným zvukem světové úrovně. V klipu kluci překonávají spoustu výzev jako například profesionální zápas v páce ,nebo zkouší vydržet jednu minutu v řece s teplotou -8°C. Všechny cesty však nakonec vedou na dobrou párty. V klipu se bojevují také známé osobnosti. Kromě Petra Švancary točícího zmrzlinu můžeme vidět i Barboru Hlaváčkovou a Terezu Tobiášovou  z originální talkshow Kilák. (Filip)

RECENZE: Mirai místy znějí jako koktejl z Nightwork a Kryštof, ale nenudí



Kryštof- Šňůry

Ač se posluchači této písně dělí nerozlučitelně na dva tábory, nelze Richardovi Krajčovi upřít velké plus za to, že se tentokrát v textu nejedná o soutěž o nejzajímavější metaforu tak, jak to bývá u většiny písní kapely Kryštof. Svěžím závanem je naopak prosté a upřímné vyznání lásky k ženě. Z písničky, kterou Richard složil na kytaru jako letní veselou skladbu k táboráku, udělali Ido Zmishlany a Yaron Fuchs - americké duo producentů - pořádně energickou popovou hitovku. Samozřejmě nechybí párty klip v režii Karin Babinské. (Filip)

Vojtěch Dyk & B-side band- Vihorlat

Píseň o slastech a strastech muzikanta na turné složil  Tomáš Vundrle Koudelka společně s Vojtou Dykem a Petrem Kovaříkem. Romantickou aranž písně podtrhuje skvělý humorný  text, jenž skrývá překvapivé rozuzlení. Videoklip obsahuje záběry z turné kapely. Vihorlat je kombinace dobrého humoru a příjemné hudby, která Vás prostě dostane. (Filip)

Cold Cold Nights – Never

Česká indie scéna minulý rok vyvrhla spoustu zajímavých projektů. Mezi ně můžeme zařadit kapelu Cold Cold Nights, která sice není úplným nováčkem, nicméně větší pozornost vzbudila až loni jejich debutem The Last Summer. Mezi nejsilnější skladby této desky patří Never – atmosférický post-rock se silným nádechem melancholie, co zatím na naší scéně tolik chybí. (David)

Wild Tides – Do voka drát

Pražská trojice Wild Tides dokázala, že české texty mají svoji sílu. Svým albem Sbohem a šáteček vzkřísila české textařství, které léta umíralo kvůli sterilitě mainstreamových halekaček a přehnané touze po světovosti, kdy si každý myslel, že se se špatnou angličtinou dostane na Pyramid stage na Glastonburry. Prvním singlem z této desky je song Do voka drát, kde si elegantně hrají s mateřským jazykem za přímočarého zvuku špinavých a drzých kytar. (David)

Ventolin interview: Mí studenti chodí na moje koncerty rádi

Ventolin – Disco Science

Poselství Ventolinova songu Disco Science je poměrně jednoduché – díváme se prostřednictvím něj do duše každého umělce, který se těší, až svůj výtvor někomu pustí a dočká se pochvaly, či nemilosrdné kritiky. Ventolin je český producent a zpěvák, jenž loni vydal desku s názvem Vitajte. Po předchozím albu, jež bylo čistě instrumentální, svoji poslední nahrávku doprovodil i zpěvem. (David)

 Téma: Kryštof, Mirai, Wild Tides, Vojta Dyk

Autor: Filip Pešta, David Stoklas

 

zavřít