TOP 13 domácích objevů roku 2016: Maella, Mikolas Josef, dné, David Stypka, Role a další talenty

Vydáno 28.02.2017 | autor: redakce

Rok 2016 byl na naší scéně na nováčky poměrně bohatý. Kdo nevěří, připravili jsme pro něj přehled zajímavých čerstvých jmen českého popu, ale i nezávislé scény. Je v našem výběru i váš favorit?

TOP 13 domácích objevů roku 2016: Maella, Mikolas Josef, dné, David Stypka, Role a další talenty Maella vydala loni povedené EP It Is Coming

dné 

Když budeme mluvit o Ondřeji Holém alias dné, nevyhneme se lehkému klišé, neboť před vydáním jeho nejnovější desky These Semi Feelings, They Are Everywhere se tak trochu odrazil ze dna. Tvůrčí krize se nevyhnula ani jemu, nicméně ji úspěšně překonal a na svět tak přišel skvost v podobě nejpovedenější a nejskloňovanější elektronické desky na české scéně poslední doby. Hlavní motivy alba tvoří klavír a tleskání rukou. Tyto dva dominantní zvuky dále dokresluje akustická kytara nebo netypickými ambientními samply. Díky tomu všemu tak dné stvořil zvuky, které lechtají v těch nejskrytějších zákoutích duše. (David Stoklas)

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2016 podle redakce iREPORTu

teepee

Plzeňská dvojice teepee má za sebou důležitý rok, během kterého vydala svou debutovou desku Albatross. Tou dokázala, že jejich hlavní přednost vězí ve způsobu, jakým dokážou předávat emoce, ve volnomyšlenkářství, které jejich písničky zbavuje jakékoliv mechaničnosti a vnáší do nich světlo. Na rozdíl od jiných kapel podobně melancholického ražení nestaví jejich skladby jen na zasněnosti, je v nich i něco, co řeže. Možná je to nakřáplý hlas Masona, zranitelnost ve vokálu Teery či jistá naléhavost, která ale skrze harmonické melodie vyplouvá na povrch pozvolna. Tak jako tak, teepee patří k nováčkům, které byste na naší scéně neměli přehlédnout. (Josef Martínek)

TOP 10 nejlepších domácích alb roku 2016 podle redakce iREPORTu

Smrtislav

Notorickej samotář je název desky, se kterou Smrtislav loni debutoval u vydavatelství Championship. Čtveřice muzikantů v čele s Tuzexem, který celou desku kromě bicích nahrál a nazpíval, na ní představila devět nových kytarových skladeb a čtyři, které vyšly už v roce 2015. Následovaly koncerty na festivalech České hrady a podzimní turné s kapelou the.Switch, během kterého Smrtislav definitivně potvrdil, že na českou rockovou scénu patří. Na závěr roku vydal cover skladby Hrůza od alternativního Chlapiksxichtemwlka. V letošním roce chystá sérii koncertů se spřátelenou kapelou Holden. (Hedvika Pajerová)

Lazer Viking

Kuba Kaifosz je poměrně známou osobností na české alternativní scéně. Také díky tříčlenné kapele Wild Tides, kde ve jménu surfu povolil řetěz svému zběsilému projevu. Tentokrát se schoval za pseudonym Lazer Viking a po boku britského umělce Stevea alias Sabrehart nahrál debut Flesh Cadillac. Nahrávka je jeho dalším pohledem na hudbu jako takovou - energická i klidná, intimní i hitová. Je asi zbytečné žánrově škatulkovat desku, díky níž si získali přízeň kritiky a jsou nominováni na cenu Apollo. (David Stoklas)

Násilník

Týpek, který si říká Johnny Násilník, je pravým ztělesněním punku v čiré podobě. Na akcích ho lze jen těžko přehlédnout. Sem tam účinkuje na autorském čtení či na slam poetry. Před pár lety se začal angažovat v underground rapu a jeho EP s názvem Nemám EP patří k tomu nejlepšímu, co v uplynulém roce na tuzemské alternativní scéně vyšlo. Na bandcampu ho sám autor zdarma nabízí, není ale od věci přispět libovolnou částkou. Za tu se pak posluchači dostane celkem osm skladeb a rozšíření obzorů v oblasti alternativní hudby. Chytlavé "spratkovské" texty vynikají svou upřímností, notnou dávkou nadhledu a atmosféru celého EP dokresluje i jeho zvuk. (Dominik Pavliš)

Petr Lüftner

Harmonikář a písničkář, pocházející z Ústí nad Labem, ve svých písních dokazuje, že je i patriot. Do širšího povědomí veřejnosti se dostal díky spolupráci s Ondřejem Ládkem (Xindl X). Již druhý rok Petr hostoval na koncertních turné slavnějšího kolegy, nejinak tomu bude letos. Loni na jaře vydal debutovou desku, Až se příště narodím, k písni Vlasy šedivý nahráli i klip. Lüftner je přirovnáván k Jarkovi Nohavicovi a dalším. Je však svůj, jedinečný. Nejinspirativnějším místem jsou pro něj odlehlá místa ve Finsku, těm můžeme vděčit za to, že se odhodlal dát se na hudební dráhu. (Hana Poláchová)

Maella

Uhrančivá Maella si zazpívala například po boku Thoma Artwaye v duetu Conformity, ale má i vlastní přesvědčivý repertoár. Dokázala to na EP It Is Coming, které má parametry britské písničkářské školy. Maella je dalším důkazem, že mladá generace českých muzikantů má mezi sebou talenty, které překračují zdejší hudební škatulku. Největší předností Michaely Charvátové je přitom výrazný hlas, charakteristický "chraplák", který ale dokáže také zjemnit. Těšme se, co nám v budoucnu předvede na ploše celé desky. (Josef Martínek)

LIVE: James Harries a Maella - uhrančivý kytarový pop s mezinárodním přesahem

Poetika

Míchání zpěvu s hip hopem známe například od ATMO Music, Poetika ale od začátku tvrdí, že nechce být ničí kopií. Tři kluci z Vysočiny prorazili rádiovým hitem Zkouším žít, který získal už bezmála tři miliony přehrání na YouTube. Další úspěšný singl se jmenuje Každou vteřinou a také už dosáhl na svůj první milion. Jejich žánrová fúze je v našem rádiovém éteru, kde i nadále vládne hlavně bezkonfliktní pop, příjemným oživením. (Kamil Soukup)

vložte odkaz, text nemažte

Role

Kytarové indie mrtvým a vyčpělým žánrem? Vůbec. Je sice fakt, že éra inspirace britskými kytarovkami dávno přešla, nicméně jedním z příjemných objevů loňského roku je pražská kapela Role. Vydala debut s názvem Rána. Jejich hudba je tvořena atypickým, avšak velice příjemným zvukem a melodické kytary doprovází inteligentními a nenucenými českými texty. Všechny složky energicky kráčí vpřed společně. Role patří ke svěžím kapelám, kterých bychom tu potřebovali mnohem více. O to víc se ale važme toho mála, kterým ve skutečnosti disponujeme. (David Stoklas)

David Stypka

Považovat Davida Stypku za nováčka v pravém slova smyslu určitě není na místě, se svou kapelou Bandjeez už totiž vystupuje nějaký ten pátek a také desku již na svém kontě mají. Loni ale písničkář s neobyčejným hlasem i výrazem konečně překročil hranice regionu a ve spolupráci s Universalem debutoval zdařilým EP Jericho. Z něj zaujal hned první vydaný song Vrány taky. Stypka zpívá i o sociálních tématech, které podává s vlastní textařskou nápaditostí. Nové album by měl představit letos na jaře. (Josef Martínek)

Emma Smetana

Modelky, herečky ale i moderátorky se občas rozhodnou budovat kariéru i v hudebním průmyslu. Většinou to nestojí ani za zmínku. V roce 2016 ale přišla Emma Smetana a všem spadla brada. Zpěvačka nahrála jednu z nejlepších desek loňského roku, a i když ji rádia nehrají, její pop je na té nejvyšší úrovni. Deska Waiting je šperk připravený s velkou precizností. Písničku Waiting jsme dokonce v naší redakční anketě vyhlásili Skladbou roku. Emma má co říci, a rozhodne se na naší scéně neztratí, protože je originální, svá a jde si vlastní cestou. Bude zajímavé sledovat její další kroky. (Pavel Vičar)

Mikolas Josef

Mladík Mikolas Josef vydal dosud pouze tři singly. Audio záznam pokaždé spojil s videem a se všemi třemi písněmi slavil úspěch jak v rádiích, tak na internetu a hudebních televizích. Zatím je předčasné vznášet velké soudy nad bývalým modelem, jehož pohltila hudba. Přesto se zdá, že má jasnou vizi, kam chce směřovat. Nechce dělat kompromisy, a to je dobře. Jsme zvědaví na další skladby, případně debutovou desku a těšíme se i na živá vystoupení, kterých má Mikolas zatím za sebou poskromnu. (Daniel Maršalík)

Kiko Balco

Slovenský pop-folkový písničkář Kiko Balco žije v Bratislavě. Studuje informatiku a u toho pracuje jako grafik v reklamní agentuře. V šestnácti začal hrát na kytaru. Jeho vzorem byl Tomáš Klus a Kiko jeho písně vnímá jako svou základní školu hry na kytaru a hudby. Veřejně se poprvé představil v roce 2015 a na sklonku minulého roku pozitivně zabodoval s vánoční písní Vianočná. Své písně zatím prezentuje převážně na YouTube a na svém webu. Bude jeho sláva růst napříč Slovenskem a oblíbí si ho i posluchači v České republice? To napoví rok 2017. (Daniel Maršalík)

Témata: dné, Smrtislav, teepee, Lazer Viking, NásilníkPetr Lüftner, Maella, Poetika, Role, David Stypka, Emma Smetana

zavřít