TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (II.): Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Linkin Park i Coldplay

Vydáno 14.09.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

V mapování nejvýznamnějších koncertů konaných na českém území po Sametové revoluci pokračujeme druhou a závěrečnou částí. V ní si osvěžíme legendární vystoupení hvězd, jakými jsou Depeche Mode, Paul McCartney, Madonna, Genesis, Coldplay nebo Linkin Park. První díl si připomeňte zde.

TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (II.): Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Linkin Park i Coldplay TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (II.): Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Linkin Park i Coldplay


Depeche Mode
- Sportovní hala, 15. 9. 1998

Za nejlepší koncert romanticky temných Angličanů se považuje ten ze září 1998 - mimochodem, všimli jste si, že spousta nezapomenutelných vystoupení se odehrála právě v tomto měsíci? Před pražskou Sportovní halou se už dlouho před zahájením štosovaly řady fanoušků, kteří chtěli vzdát hold svému kultu. Nahromaděné těšení mělo efekt k neskutečné odezvě publika během koncertu. Čeští fanoušci si tak u Davea Gahana, Martina Gorea a Andrewa Fletchera udělali velké jméno. Možná proto se k nám tak rádi vracejí. 

TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (I.): Pink Floyd, Michael Jackson, Rolling Stones i Metallica


Paul McCartney
- T-Mobile Park, 6. 6. 2004

Pojďme si připomenout úplně první zdejší Paulovo vystoupení z roku 2004 z T-Mobile Parku Kolbenova. Vždyť to bylo poprvé, co k nám přijel někdo z Beatles! Akci navštívilo na 35 000 lidí, pro něž bylo setkání s houževnatým liverpoolským géniem obrovským zážitkem - navzdory nepříliš reprezentativnímu prostředí neupravené a chátrající Kolbenky. Zazněly i hity Beatles jako All My Loving, Let It Be, Yesterday, Hey Jude nebo Helter Skelter.

RETRO: Paul McCartney v Praze v roce 2004 vzpomínal na Beatles ve velkém stylu


Madonna
- Sazka Arena, 6. 9. 2006

Madonna se v Česku předvedla hned několikrát. Asi nejvýraznější událostí byl hned první koncert z roku 2006. Ten zahájila sestupem z obří diskotékové koule a za hysterického aplausu publika servírovala své nejznámější hitovky i skladby z tenkrát čerstvého alba Confessions On A Dancefloor.

RETRO: Madonna poprvé v Praze: F*ckovala Bushe a sahala si do rozkroku


Genesis
- parkoviště Sazka Areny, 20. 6. 2007

V roce 2007 nás svou návštěvou poctili Genesis, a to ve své nejslavnější sestavě. Původně měli hrát na stadionu Evžena Rošického, ale agentura nakonec našla poněkud neobvyklé místo na parkovišti u Sazky Areny. A byla to jízda! Originální produkce včetně obrovských obrazovek, ocelové světelné sloupy, mezi kterými byla do tvaru vln napnutá plachta. Genesis dokázali, že nejen po vizuální, ale především po hudební stránce mají světu stále co ukázat.


Coldplay
- Eden Aréna, 16. 9. 2012

Na koncert Coldplay se i sedm let po jeho uskutečnění pějí ódy. Tehdy totiž do Edenu dorazili lidé, kteří tuhle kapelu prostě "žerou". A nutno říct, že muzikanti se maximálně postarali o to, aby nabídli úžasnou podívanou plnou ohňostrojů, barev a girland barevných papírků, kterými se fanoušci doslova brodili.

Kapela u nás vystoupila už v roce 2008, ale až o čtyři roky později, kdy se stala masově oblíbenou, to byl na koncertě skutečný nářez. Pamětníci tvrdí, že takovou energii, která se stadiónem rozléhala při poslední skladbě Clocks, snad v životě nezažili.


Bruce Springsteen
- Synot Tip Arena, 11. 7. 2012

Více než tříhodinovým koncertem potěšil diváky v roce 2012 Bruce Springsteen, zvaný "Boss". Přijel i s kapelou E Street Band, se kterou hraje už čtyřicet let. Bruce byl naprosto k neutahání a skoro třicet skladeb zahrál s obdivuhodným elánem a nasazením. Občas se mezi fanoušky ozvalo nevěřícné a obdivné "Ten chlap je totální magor." Doufejme, že k nám Springsteen ještě zavítá - šlo by o jeho třetí koncert. Předtím u nás hrál pouze jednou během turné k desce The Ghost of Tom Joad.


Linkin Park
- Aerodrome Festival v Letňanech, 11. 6. 2017

Linkin Park předvedli v roce 2017 v Praze NĚCO, na co se bude ještě dlouho vzpomínat. Poprvé u nás byli v roce 2003, pak přijeli o čtyři roky později. Když se za dalších necelých deset roků stali hlavními hvězdami Aerodrome Festivalu, dala by se reakce řádícího publika shrnout jedním slovem: adorace. Atmosféra místa, výkon kapely, odezva fanoušků… to všechno vytvořilo mix, který z tohoto koncertu vytvořil kultovní záležitost. Bohužel, jen pár týdnů poté spáchal zpěvák Chester Bennington sebevraždu. 

LIVE: Linkin Park v Praze dokázali, že stále kralují pódiím. Aerodrome festival jim ležel u nohou


Iron Maiden
- Letiště Letňany, 20. 6. 2018

V červnu roku 2018 zažily pražské Letňany hotovou smršť. Přijeli "Mejdni!", cirkus zase bude! Koncert na šňůře nazvané Legacy of the Beast nenechal nikoho na pochybách, kdo vládne heavy metalovému podsvětí. Bruce Dickinson se naprosto překonával - běhal po pódiu v různých kostýmech jako šílenec, šermoval mečem… ale také vzdal poctu československým letcům RAF. Ostatně pódiu vévodil skutečný Spitfire.

LIVE: Iron Maiden přivezli do Prahy hromadu rekvizit a pyrotechniky i dvouhodinovou nálož heavy metalu

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: Iron Maiden, Madonna, Depeche Mode, Paul McCartney, Linkin Park, Bruce Springsteen, Genesis, Coldplay

zavřít