TOP 4 čeští interpreti, kteří v současné době slaví úspěch za hranicemi

Vydáno 23.01.2018 | autor: Hana Bukáčková

Vyjet si zakoncertovat do zahraničí není v současnosti pro české kapely ani sólisty až tak velký problém. Zanechat tam nesmazatelnou stopu, to už je tvrdší oříšek. Mydy Rabycad, Lenny, Pipes and Pints nebo Jakubovi Ondrovi se to povedlo. V čem tkví jejich úspěch?

TOP 4 čeští interpreti, kteří v současné době slaví úspěch za hranicemi TOP 4 čeští interpreti, kteří v současné době slaví úspěch za hranicemi

LENNY

Momentálně nejžhavějším želízkem v ohni, které má velkou šanci dobýt svět, je Lenny, dcera Lenky Filipové, po níž zdědila hodně talentu. Ve čtyřech letech poprvé usedla ke klavíru, v jedenácti složila první písničku, v šestnácti už hrála v první kapele a v Londýně vystudovala obor písničkářství.

Jeden z prvních, kdo si jejího talentu všiml, byl Richard Krajčo, který ji přizval do duetu Přiznání a nabídl jí roli hosta na jejich turné v roce 2015 k albu Srdcebeat. Držitelka několika hudebních ocenění včetně Andělů nás všechny okouzlila v roce 2016 svým debutovým albem Hearts, z kterého je bezesporu největší hit Hell.o.

Touto hitovkou zabodovala v loňském roce i u temperamentních Italů a svým chraplákem si je doslova omotala kolem prstu. Několik týdnů se Hell.o držela na předních příčkách tamního rádií. Je to zřejmě poprvé, kdy se v takové míře dokázal český interpret prosadit na italském trhu.

V polovině loňského roku Lenny podepsala smlouvu s německým hudebním vydavatelstvím Universal, které ji bude globálně zastupovat po dalších evropských zemích. Na tomto příkladu je vidět, že i jedna dobře složená písnička může zadělat na pořádný úspěch. Stačí být ve správný čas na správném místě a umět svojí osobností oslovit posluchače.

VIDEOROZHOVOR - Lenny: Fanoušci v Itálii jsou až děsivě invazivní

MYDY RABYCAD

V současnosti je Mydy Rabycad jedna z našich nejúspěšnějších kapel, co se týká zahraničního působení. Zlaté děti, tak by se dalo označit seskupení muzikantů ve složení zpěvačky s ohnivou hřívou Žofie Dařbujánové, syntetizátorového mága Nèra Scartche, saxofonisty Mikuláše Pejchy, baskytaristy Jana Drábka a stálých hostů bubeníka a producenta Tomáše Konůpky a kytaristy Ondřeje Slánského.

I přes své mládí mají za sebou řadu úspěchů, o kterých se většině kapel nesnilo. Objeli víceméně celý svět, loni odjeli turné po Americe a Kanadě, Evropu zmapovali křížem krážem. Návštěvami světových festivalů včetně legendárního Glastonbury a různými showcase si drobnými krůčky vyšlapují kariéru. Tento rok je čeká klubové turné po zemích Beneluxu, návrat do USA a také po dvou letech míří zpátky do Jižní Koreje.

Posledními počiny se vymanili ze spárů electro swingu, který se jim během těch let přejedl, a momentálně ujíždí na jeho odlehčené variantě electro popu, který jim dává neohraničený prostor v kreativitě. Na podzim vydali třetí řadovou desku M.Y.D.Y., jejíž songy vznikaly na cestách za koncerty. Jejich konečnou podobu dotvořili v berlínských Red Bull Studios.

Kapela vyniká nejen svojí hudební stránkou, kterou sami označili za glamtronic, ale i výrazovou. Jsou známí svými barevnými kostýmy, které jen tak nepřehlédnete. Svojí nevšedností dokáží zaujmout i v zahraničí. Harcovnice Žofka umí zvednout náladu a přimět posluchače k tanci. O téhle partě kamarádů a muzikantů ještě hodně uslyšíme.

Mydy Rabycad interview: V Americe jsme hráli i v kasinu, po našich deskách se zaprášilo

JAKUB ONDRA

Na první pohled nevýrazný týpek, avšak s nezapomenutelným hlasem. To je mladý písničkář Jakub Ondra. Stále vám to jméno nic neříká? Ale určitě vám něco řekne jeho největší hit On The Menu, který v roce 2015 rotoval mezi nejčastěji hranými písničkami českých rádií, a vy jste si možná mysleli, že to zpívá rodilý Amík či Anglán. Doteď je nejčastěji srovnáván s Edem Sheeranem, tuto nálepku ale loni sloupnul povedeným debutem Old Town Square. Název alba odkazuje na kořeny (místa), kde začínal.

Jakub Ondra začal hrát na kytaru a zpívat první písničky už v patnácti letech. Největší muzikantskou školou mu byla a zatím pořád je ulice. Od šestnácti začal hrát oblíbené covery několikrát týdně u výlezů z metra a v ulicích centra Prahy. Buskingu je věrný doteď, dodnes ho můžete vidět a slyšet nejčastěji na Andělu. Ale jezdí buskovat i do zahraničí, nejčastěji do Itálie a Švýcarska, kde si přivydělá na svůj denní chléb.

V roce 2014 si ho doslova na ulici všimli lidé z českého vydavatelství a zaujal je natolik, že mu pomohli s jeho prvotinou Malý princ na svět. Díky tomu v roce 2016 odjel jako předskokan celé turné s Lenny. Podobný osud ho zavál do německého labelu. Na ulici v Hamburku ho oslovil hledač talentů shodou okolností spolupracující s německou odnoží toho českého, se kterým měl Jakub dosavadní spolupráci. Upsal se německému labelu, odstartovala se jeho kariéra a brzy bylo jeho jméno známější v Německu než u nás v Čechách. Německá drogistická síť DM si On The Menu vybrala pro svou reklamní kampaň a Every Song se dostala mezi tři poslední ve výběru pro hudbu na reklamu na cigarety Marlboro. Jakub si nenápadnými kroky vyšlapává cestičku do širšího evropského povědomí.

RECENZE: Jakub Ondra nepotřebuje nálepku "český Ed Sheeran", už na první desce je skvělý autor

 

PIPES AND PINTS

Pipes and Pints je punkrocková kapela, kterou si vysnil a před dvanácti lety založil Vojta Kalina. V tu samou chvíli si umanul, že se naučí hrát na skotské dudy, které se měly stát jedním ze základních stavebních pilířů skupiny. Sestavou prošlo během let mnoho muzikantů. V roce 2007 a 2008 kapele vyšlo první demo a EP a vyrazila na první republikové a středoevropské koncerty.

Tím jejich zahraniční úspěchy rozhodně neskončily, ba naopak se tím odstartovaly. Mezi prvními zeměmi, které Pipes and Pints navštívili, bylo Polsko, Německo, Rakousko, Holandsko, dobyli Rusko, Anglii. Vyjma Evropy koncertovali například v Japonsku, Severní a Jižní Americe nebo Austrálii, kde slavili úspěch. Kapela se umístila také v prestižních žánrových žebříčcích hitparád i mimo republiku a dodnes patří mezi festivalové tahouny.  

Šok přišel, když v roce 2016 kapela oznámila předem nedefinovanou pauzu, která naštěstí skončila happy endem. Loni v listopadu ohlásila vzkřísení díky nalezení náhrady za odešlého zpěváka Mikea v podobě Travise O'Neilla. Za přispění producenta Yardy Helešice natočila čtyři singly, která pravidelně vypouští ven. První písní Raise Our Flag odstartovala nová éra kapely ve složení Vojta Kalina, Lukáš Vincour, Ondra Balvín, Ivo Rafan Traxmandl a Travis O'Neill. Nashromážděná energie vygraduje "comebackovými" koncerty v Praze a v Brně v dubnu. 

VIDEO: Pipes and Pints to chtějí v novém klipu všem doslova natřít

Text: Hana Bukáčková
Témata: Lenny, Mydy Rabycad, Jakub Ondra, Pipes and Pints

zavřít