TOP 5 písní Eltona Johna: Pocta princezně Dianě, hit z animované pohádky a další

Vydáno 25.11.2016 | autor: Filip Pešta

Když ve svých patnácti letech začal Elton John hrát na piáno po hospodách a hotelích, asi ho tenkrát ani ve snu nenapadlo, že se z něj stane jeden z nejprodávanějších umělců světa a že jej anglická královna pasuje do šlechtického stavu za hudební přínos a charitativní činnost. Výsledky jeho práce čítají 33 studiových alb. My jsme se z nich před koncertem v pražské O2 areně, který proběhne 26. listopadu, pokusili vybrat 5 nejzásadnějších písní.

TOP 5 písní Eltona Johna: Pocta princezně Dianě, hit z animované pohádky a další Elton John při koncertě v Praze v roce 2013. Foto: Petr Klapper / www.klapper.cz

Don't Let The Sun Go Down On Me

Píseň byla napsána v roce 1974 pro studiové album Caribou. Na textu se samozřejmě podílel Eltonův dvorní textař Bernie Taupin. O aranžmá pro dechy se postaral Del Newman a s vokály pomohli kluci z kapely Beach Boys Carl Wilson, Bruce Johnston a Toni Tennille. Paradoxně mnohem úspěšnější než samotná studiovka je jedna z jejích variací - živý duet s Georgem Michaelem, který se umístil na první příčce hitparády v Británii i USA.

LIVE: Elton John v Praze kraloval celé tři hodiny


Sorry Seems To Be The Hardest Word

O dva roky později vychází Sorry Seems To Be The Hardest Word jako singl z alba Blue Moves a má své čestné místo ve všech interpretových best of, greatest hits i jiných kompilacích. Píseň o rozpadajícím se vztahu obdržela v roce 1977 zlatý certifikát od Recording Industry Asociation Of America.

vložte odkaz, text nemažte




Can You Feel The Love Tonight

Píseň pro animovaný Disneyho film Lví král vznikla v roce 1994, kdy ruku k dílu přiložil textař Tim Rice. Následovala čtrnáctá pozice v UK Singles Chart, čtvrtá příčka Billboard Hot 100 v USA, dokonce se stala number one hit ve Francii. Byla také oceněna Oscarem za nejlepší píseň.




Candle In The Wind

Tuto píseň složil Elton jako poctu Marilyn Monroe a v roce 1997 vznikla její přepsaná verze pro zesnulou princeznu Dianu. Stala se druhým nejprodávanějším singlem všech dob hned za White Christmas Binga Crosbyho. 




Your Song

V roce 1998 se singl dostal do Grammy Hall Of Fame a v roce 2003 byl umístěn mezi 500 nejlepších songů světa magazínu Rolling Stone. Bernieho Taupina text napadl při snídani na střeše. V roce 1975 o skladbě promluvil i John Lennon, který řekl, že je to první velká věc od dob, kdy Beatles prorazili. Vznikla i jako duet pro nadaci Sport Relief a zpěvákovým spalding partnerem je operní pěvec Alessandro Safina. Your Song se stal obrovským popovým hitem, který zazněl i v jednom z čísel muzikálu Moulin Rouge, kde jej zpívá Ewan McGregor. 

text: Filip Pešta, foto: www.klapper.cz

Témata: Elton John, koncerty, Lady Diana, John Lennon, Lví král, největší hity

zavřít