TOP 5 skladeb devadesátkové senzace jménem Chaozz: Od štiplavé Televize po motivační Vodopády

Vydáno 01.05.2018 | autor: Hana Bukáčková

Tenhle comeback čekal málokdo. Letos uplynulo 25 let od vzniku kultovní formace Chaozz, která svého času provětrala stojaté vody české scény. Deph, Rusty, Fugaz a Bass se dali po patnácti letech dohromady, mají nový song a jedou turné Ale už, které vyvrcholí 31. května v pražském Foru Karlín. Zavzpomínejme na ty největší hity, které zejména v devadesátých letech vyprodukovali.

TOP 5 skladeb devadesátkové senzace jménem Chaozz: Od štiplavé Televize po motivační Vodopády TOP 5 skladeb devadesátkové senzace jménem Chaozz: Od štiplavé Televize po motivační Vodopády


Televize

Psal se rok 1996, když na nás z hitparády Eso vyskočil nekompromisní singl drzých týpků, kteří si brali na paškál jeden televizní pořad i seriál za druhým. Písnička s výřečným popěvkem "Čumim, čumim, čumim na bednu,
sem z toho dřevěnej, prdel nezvednu!" reflektovala tehdejší TV program a pasivní masírování televizních konzumentů v masové míře. Z Televize se stala rázem kultovní písnička, na kterou si rádi dnešní pětatřicátníci zavzpomínají. Naživo se jejich největšího hitu možná nedočkáme, protože dnešní omladina by ho jen stěží pochopila.

TOP 5 českých comebacků v roce 2017: Nečekaný návrat Chaozz, Post-It, ale i očekávaná Gaia Mesiah a další

Policijééé

Ze stejné desky jako Televize, tedy …a nastal chaos, je i druhá hitovka Policijééé, která poukazovala na antisympatie k našim strážcům zákona. Dokazuje to i pasáž v refrénu "...policijéé, policijéé, všechno tady korupcí hnije" - platilo to hlavně v devadesátkách. Na svou dobu se jednalo o přímočarou a ostrou kritiku policie a jejích postupů, která ale byla nakonec stejně jenom výkřikem do tmy. 

Planeta opic

Třetí singl z debutové desky, která byla silným zdrojem hitů. Planeta opic reflektuje dění ve státě plném násilí, rasismu, moci, peněz. Státě, který je přirovnáván k planetě opic plné absurdit. Téma je nadčasové a velmi aktuální i po dvou dekádách. Písnička s chytlavým, až stadiónovým refrénem "Hej lidi, máte taky ten pocit? (Co?) Jako bysme žili na planetě opic? (Jo!)" je nevyřčeným bezbožným přáním o smazání rozdílů mezi lidmi.

Chaozz ohlásil comebackové turné, vystoupí také ve Foru Karlín. Slibuje i novou píseň

Vodopády

Kdo se neploužil u Vodopádů, jako by ani nebyl. Na přelomu milénia byla slyšet tato skladba snad z každého rádia, protože se nehemžila vulgaritami a zapadala do rádiového "standardu".  Píseň zvedla druhou vlnu celorepublikového zájmu o Chaozz. Najdeme ji na desce P.E.S. z roku 1999. Jeden z nejpozitivnějších songů jejich repertoáru je plný životní motivace a naděje. Jde o předělávku nahrávky Waterfalls od amerického dívčího tria TLC.

Svišti na golfovým hřišti

Pokud přehlédneme výběrovku Inventura, obsahující ty nejlepší skladby, poslední regulérní studiový materiál vyšel v roce 2001 na čtvrté řadovce Sakum Prdum. Texty tu měly větší hloubku a do hudby se dostaly prvky z jiných žánrů. Protipólem tohoto tvrzení byl singl Svišti na golfovým hřišti, který v sobě měl jistou dávku humoru a nadsázky. Ten je vidět i v klipovém zpracování, kde se členové kapely převlékli po vzoru Teletubbies za zelené cosi, co přepadává lidi na pražských ulicích a v metru.

Text: Hana Bukáčková

Témata: Chaozz, Kato, Průvan, Televize, Vodopády

zavřít