TOP 7 coververzí Nirvany: Smells Like Teen Spirit ve swingové úpravě i v podání tisíce rockerů

Vydáno 24.09.2018 | autor: Lenka Matějková

Uplynulo již 27 let od vydání legendárního alba Nevermind. Vzpomenete si, kdy jste slyšeli Nirvanu vůbec poprvé? 
Na skladbách jako Smells Like Teen Spirit nebo Come As You Are vyrostl nejeden devadesátkový puberťák a ani dnes neztrácí svou nadčasovost. Nirvana se stala grungeovou ikonou. Řadu interpretů a kapel inspirovala k vlastní tvorbě, jiní se zase rozhodli, že zkusí některou z jejích skladeb lehce poupravit nebo rovnou předělat do úplně jiného stylu. Sesbírali jsme sedm nejpovedenějších coververzí. 

TOP 7 coververzí Nirvany: Smells Like Teen Spirit ve swingové úpravě i v podání tisíce rockerů TOP 7 coververzí Nirvany: Smells Like Teen Spirit ve swingové úpravě i v podání tisíce rockerů

 
Robyn Adele Anderson

Naši TOP 7 otevírá zpěvačka Robin Adele Anderson, která vás přenese zpět v čase, přesněji řečeno do swingových třicátých a čtyřicátých let. Se svou kapelou vytvořila velice povedený a osobitý cover.

Album Nevermind Nirvany slaví 27 let: Příběh soundtracku života teenagerů

The Wackids - Rock'N'Toys Sessions

Milovníci dětských bubínků, kytar a všelijakých dalších chrastících udělátek, které ve většině případů ani neladí, zbystřete! Tahle šílenost se na internetu neobjevila poprvé, získává si čím dál více fanoušků, a tak můžete na jejím kanálu najít i spoustu dalších coververzí nejen od Nirvany

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany



ROCKIN' 1000

A u Smells Like Teen Spirit ještě zůstaneme. Přeci jen se jedná o nejznámější skladbu této kapely a tím pádem si vysloužila i největší počet coververzí. Mezi další, které jsou ověnčené nálepkou TOP, jednoznačně patří tento. Největší rocková kapela skvěta - The Rockin'1000 - po úspěchu v roce 2015, kdy zbořila internet coverem k Learn to Fly od Foo Fighters, se po dvou letech rozhodla k další předělávce, tentokrát právě ke Smells Like Teen Spirit. Skvělé na poslech, ale i na pohled -1000 muzikantů na jednom místě se zas tak často nevidí!

RECENZE: Kurt Cobain a jeho příběh od kolébky až do hrobu

JOSEPH GORDON LEWITT

Herec, zpěvák, scénárista a skladatel Joseph Gordon Levitt předstoupil s kytarou v ruce před publikum v rámci show jeho produkční společnosti HitRecord. Konala se v Seattlu, což je město, ve kterém se odehrávala většina aktivit Nirvany. A co víc by se hodilo zahrát než nějakou její pecku? Poslechněte si Lewittovu verzi skladby Lithium.



JAMES GASSON

Také hudební producent a zvukař James Gasson se zasloužil o umístění v naší TOP 7, a to se skladbou Breed. Kdo z vás by se zvládl poprat se všemi nástroji a ještě se zpěvem?

STURGILL SIMPSON

Písničkář Sturgill Simpson pojal píseň In Bloom opravdu po svém. Podívejte se na velice vydařený cover s ještě vyvedenějším videoklipem, při kterém vás zasáhne vlna melancholie.

WALK OFF THE EARTH

Pokud si odmyslíme příběh písně, který je založen na skutečných událostech (dívka byla unesena a mučena psychopatem), dalo by se říci, že se tato coververze nese na celkem pohodové vlně. Členové kanadské skupiny Walk Off The Earth, zpěvák a multiinstrumentalista Gianni Luminati společně se svou partnerkou - zpěvačkou a kytaristkou Sarah Blackwood, vytvořili cover k songu Polly.

text: Lenka Matějková, foto: archiv

Témata: Nirvana, Kurt Cobain, grunge, coververze

zavřít