TOP 7 skladeb k filmům Quentina Tarantina: Natočili je Ennio Morricone, David Bowie i Rick Ross

Vydáno 11.01.2016 | autor: David Stoklas

Před pár dny vtrhl do kin očekávaný western Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Jeho filmy jsou proslulé nejen díky množství krve, která tam proteče. Neméně důležitou roli totiž hraje hudební doprovod. Mistrem svého řemesla je v tomto případě zejména Ennio Morricone, který vystoupí už 15. ledna v pražské O2 areně. 

TOP 7 skladeb k filmům Quentina Tarantina: Natočili je Ennio Morricone, David Bowie i Rick Ross Quentin Tarantino si ve svých filmech na hudební složku obzvlášť potrpí

ENNIO MORRICONE -  L’ULTIMADILIGENZA DI RED ROCK

Italský skladatel Ennio Morricone se proslavil nejvíce díky soundtrackům ke klasickým westernovým snímkům. Není proto náhodou, že si ho Tarantino opět přizval i k jeho nejnovějšímu dílu Osm hrozných. Jeho angažmá byla totiž sázka na jistotu a Morricone opět vytřihl mistrovský kousek: jeho hudba ke snímku dokonale zapadá. Čeští fanoušci si budou moci nejen nové skladby poslechnout na jeho pražském koncertu 15. ledna v O2 areně.

Ennio Morricone je v Praze vyprodaný. Šance vidět ho je ještě v Bratislavě

AL GREEN – LET’S STAY TOGETHER

Snímek Pulp Fiction už patří ke kultu světové kinematografie. Kdo neviděl, nechť to urychleně napraví! Geniální propletenec historek z podsvětí je totiž mistrovské dílo. Vše samozřejmě doplněno výtečnou hudbou. Tu převážně tvoří soulové, bluesové i diskotékové pecky. Tu nejznámější, divokou Misirlou, snad ani nemá cenu představovat. Co takhle vypíchnout song Let’s Stay Together od r’n’b zpěváka Ala Greena?

ENNIO MORRICONE – THE BRAYING MULE

Italský mistr podruhé! Předešlý Tarantinův film byl také zasazen na divoký a nespoutaný západ. Morricone a western k sobě patří právě jako Tarantino a potoky umělé krve. Skladbu The Braying Mule můžeme slyšet v úvodní části snímku. Naléhavý rytmus doplněn o rozverný zvuk píšťalky vytváří v divákovi pocit, že absolutně neví, co čekat. Náhlé a naprosto nečekané zvraty jsou pro jeho filmy více než typické.

TOP 30 koncertů roku 2016: Přijedou Muse, Black Sabbath, Rihanna, Cure, Justin Bieber, Iron Maiden i AC/DC

ENNIO MORRICONE – RABBIA E TARANTELLA

Tentokrát nás čeká výprava do okupované Francie ze druhé světové války. Sledujeme konfrontaci plukovníka Landy alias Lovce židů a amerického apače Aldo Rainea, který zase naopak loví a poté i skalpuje nacistické vojáky. Vše okořeněno brutálními scénami, břitkým humorem a samozřejmě povedenou hudební kulisou. No, a kdo jiný by ji měl mít na svědomí než právě Ennio Morricone.

GEORGE BAKER – LITTLE GREEN BAG

Při natáčení snímku z roku 1992 s názvem Gauneři se použily takřka hektolitry umělé krve. Tim Roth, který si zde zahrál gangstera s krycím jménem Mr. Orange, při natáčení jedné ze scén ležel v kaluži této krve tak dlouho, že se nakonec skoro nemohl odlepit od podlahy. Brilantní snímek se většinu svého času odehrává v jednom opuštěném skladišti. Kromě krádeže diamantů a policie se zde také navíc řeší téma skladby Like A Virgin od Madonny.

DAVID BOWIE – CAT PEOPLE

Do doby nacistického Německa ještě jednou. Kdo by zde čekal, že uslyší hlas Davida Bowieho? Jedna z postav filmu Hanebný pancharti je ztělesněnou touhou po pomstě. Shosanně zabili celou rodinu a její triumfální odveta spočívá v zapálení kina, ve kterém budou skoro všichni významní nacisté včetně samotného Adolfa Hitlera. Část filmu, kdy se schyluje k tomuto masakru, dokresluje právě David Bowie.

Zemřel David Bowie, odešel jen dva dny po vydání nového alba

RICK ROSS – 100 BLACK COFFINS

Co si budeme nalhávat, westernový film a rapová hudba k sobě asi moc nejdou. Nebo tak nějak zní obecný předsudek. Nicméně Tarantino se nebojí experimentovat a do snímku Nespoutaný Django zařadil skladbu 100 Black Coffins od amerického rappera Ricka Rosse. A výsledek je nanejvýš efektní. Vystrojený Django kráčí na majestátním oři za těžkého zvuku úderných beatů. Tomu říkáme pozvánka na Tarantina!

David Stoklas

zavřít