Žebříkání: Co na letošní rok chystají Marpo, Tomáš Klus, Mandrage, Monkey Business nebo Barbora Poláková?

Vydáno 11.03.2019 | autor: Hana Bukáčková

Na vyhlášení ankety Žebřík za rok 2018 bylo v plzeňském DEPO2015 předáno osmadvacet cen. Některé z oceněných umělců jsme poté vyzpovídali a v rámci tradičního Žebříkání jim položili tři dotazy. Odpovídali Tomáš Klus, Monkey Business, Mydy Rabycad, Marek Ztracený, Barbora Poláková a mnozí další. 

Žebříkání: Co na letošní rok chystají Marpo, Tomáš Klus, Mandrage, Monkey Business nebo Barbora Poláková? Žebříkání: Co na letošní rok chystají Marpo, Tomáš Klus, Mandrage, Monkey Business nebo Barbora Poláková?

Ptali jsme se na následující otázky:

1) Co vás na české scéně loni nejvíc zaujalo?
2) Co pro vás bylo loni nejzásadnější z pohledu vaší kariéry?
3) Jaké máte plány na letošek?

Matěj Ruppert

1) Bert & Friends. Fascinující kapela, zpěvák Bert s dokonalým projevem je pro mě jeden z největších objevů loňského roku. Máme tu čest je mít za předkapelu v rámci aktuálního turné Monkey Business. Jsou to úchyláci a to se nám líbí.
2) Vydání desky. Stěžejní věc je přerod v textech, protože na Bad Time For Gentlemen jich hodně napsal Pavel Mrázek. Našli jsme jiný způsob, jak to do budoucna dělat.
3) Právě jsme na turné. To je hlavní věc, která nás naplňuje. Stala se nám taková věc, že nové písně máme tak rádi, že jich hrajeme rovnou osm, což je dost. Nyní odjíždíme do Chorvatska, kde budeme dělat dotáčky do našeho příštího klipu. V polovině dubna bude venku a bude to velká pecka.

Anketa Žebřík: Ceny pro Lucii, Monkey Business, Tomáše Kluse, Marpa i Barboru Polákovou


Tomáš Klus

1) Hentai Corporation, Mucha a Gaia Mesiah, protože jsou boží.
2) Dneska jsme dostali cenu za nejlepší album, jsem šťastnej, protože je nejlepší.
3) Tento rok nás čeká natáčení desky s ostravskou Janáčkovou filharmonií, bude to krásné, mám z toho radost, pak s nimi pojedeme turné. V létě uděláme akci Spolu, takový konverzační tábor, kde budeme mluvit s lidmi a budeme vytvářet komunitu lidí "dobroSeru".

FOTOREPORT: Žebřík poznal vítěze. V Plzni si ceny vyzvedli Tomáš Klus, Marek Ztracený, Marpo i Monkey Business

Thom Artway

1) Baví mě Vesna. Líbí se mi nádech folklóru a zároveň je to popík, mají skvělý zvuk, oblečení, vizuály, dobře vypadají na pódiu, jsou to dobré muzikantky a dobrý lidi, protože jsem měl možnost si s nimi zahrát.
2) Vydání alba, soustředění se, aby bylo opravdu dobré, dotažené. Hráli jsme na Szigetu, což je asi zásadní koncert, stejně jako podzimní křest desky v Akropoli, byl boží. 
3) Chystám koncerty, skládám si do foroty a baví mě to. V létě máme festivaly, bude šňůra. Chtěl bych co nejvíc zamakat na nových písničkách, abych to nemusel dohánět v časovém presu.

Barbora Poláková

1) Miky Josef, který nedostal Objev roku a bylo mi to strašně líto, protože myslím, že si zaslouží velkou pozornost. Obdivuju ho za to, kolik věcí dělá. Režíruje si a stříhá klipy. Máme stejného kameramana, tak mu trošku vidím do kuchyně. Je úžasný, věnuje tomu hodně času. Strašně mu přeju, aby ta jeho kariéra stále stoupala výš, protože to má opravdu zaslouženě.
2) Koncerty. Každý koncert je jiný. Je zajímavý to pozorovat, když je málo lidí, nebo hodně, pak venku, nebo vevnitř, přijde mi to zajímavé a emotivní.
3) V tomto roce mě čeká turné, Forum Karlín na podzim a dva klipy. První natočím s Evou Samkovou u moře, jedeme tam surfovat, a druhý bude na lítacím stroji k písni Kdyby. Za čtrnáct dní začínám natáčet s Bohdanem Slámou film.

The Silver Spoons

1) Překvapili jsme scénu, že jsme a že si někdo myslí, že jsme její součástí.
2) Klip a vše, co se kolem toho dělo, Amerika a že je zpěvák ještě v horší situaci než před natočením klipu.
3) Festivaly, singl a nové album.

Co se dělo v zákulisí Žebříku: Z cen se radovali Tomáš Klus, Barbora Poláková, Marek Ztracený a další

Marek Ztracený

1) Na nic si teď nevzpomenu. 
2) Určitě to byl náš koncert v Roxy. Než jsme šli na pódium, hrála písnička Valčíček od Nedvědů. Lidi strašně mávali, zpívali, to byl silný okamžik, jak se spojili.
3) Zvaní do O2 areny, kde proběhne náš životní koncert, který jsme vyhlásili na 22. února 2020. Objedeme pro nás zásadní fesťáky, kde jsme začínali. Bude fajn festivalová sezóna s několika novými klipy a a přijde pár písniček, které jsem složil pro jiné interprety, takže bude pořád co ukazovat.

Mandrage

1) Franta: Mně se líbí nové desky Monkey Business a Tomáše Kluse.
Matyáš: Líbí se mi taky novej Tomáš Klus a The Atavists.
Pepa: Mně se permanentně líbí kapela Wohnout, ať už po hudební, či lidské stránce.
2) Franta: Vydali jsme desku a jeli jsme dvě turné. Byla skvělá. 
Matyáš: Loňský rok byl nabitý, s deskou jsme se toho snažili objet co nejvíc. Na jaře jsme jeli šest větších koncertů a byly všechny vyprodaný.
Pepa: Jsem hitový člověk, takže mám radost, že naše kapela vyprodukovala nějaký velký hit - Motýli, který zaznamenal velkou odezvu a patřil k nejhranějším písním v roce 2018.
3) Franta: Příští týden jedeme na soustředění a začneme dělat nové písničky. Začneme dělat spolu, protože jsme zatím dělali na nových věcech sami. A dá-li bůh, tak nás čeká rok skládání, zkoušení a měl by vyvrcholit nosičem. Zkrátka na podzim vydáme desku a teď jedeme klubové turné. 

FOTOREPORT: Jedinečná atmosféra Žebříku: Tomáš Klus, Monkey Business a další hudební hvězdy na dosah ruky

Marpo

1) Teď mě nic v rychlosti nenapadá.
2) O2 arena, protože jsem nikdy nevěřil, že se tam dostaneme. Vždy jsem tam byl jen s Chinaski a říkal jsem si: "Kéž by se nám to jednou povedlo." Nevěřil jsem tomu, že se tam jednoho dne dostaneme s TroubleGangem.
3) MarpoDrome.


Imodium

1) Že by loňský rok přinesl nějakou novou pecku, která by nám vyrazila dech, se říct nedá. Snad bude letošek plodnější. Kamarádi z The Atavists dostali dva Anděly, a tak doufáme, že si toho česká scéna a hlavně publikum konečně všimne a vody se začnou čeřit. Stejně tak nás baví další rock'n'rollová parta Th!s.
2) Rozhodnutí dát si pauzu. Je to velký krok do neznáma. Jsme přes patnáct let na něco pravidelnýho zvyklí a to teď na čas skončí. Uvidíme, co to s každým z nás udělá.
3) Dokončit na dlouhou dobu poslední sólo turné. Užít si na dlouhou dobu poslední letní sezónu s několika festivaly a odjet konečně někam na dovolenou.

Czech It

1) Kabrňáci z Tloskova
2) Určitě nasazení naší písně Unexpected do rádia Evropa 2. Díky tomu jsme se vlastně víc zviditelnili, čímž se nám naskytly nové hudební možnosti, za které jsme hrozně vděční. A co bylo taky skvělý, bylo turné s klukama z kapely Pekař. Byla to naše první zkušenost s turné a jsme rádi, ze jsme mohli doprovázet zrovna je.
3) V nejbližší době jsou to hudební ceny Evropy 2, kde jsme nominováni na Domácí objev roku. Na konci března se objevíme v Dobrém ránu na ČT1. Co se týče koncertů, zahrajeme třeba na Sázavafestu, Okoři se šťávou a pak máme v plánu několik benefičních akcí, z nichž jedna bude i v naší režii.

Mydy Rabycad (Žofie Dařbujánová)

1) Když budu mluvit za sebe, je to množství mladých a neuvěřitelně talentovaných kapel. Jako porotkyně v hitparádě Startér na Radiu Wave mám neustálý přísun týhle mladý muziky a musim říct, vážně mě nepřestává překvapovat! Mám ohromnou radost, že už i pro tyhle talenty je čím dál víc místa na českých festivalech a i v rádiích. Potřebujeme trochu osvěžit.
2) Velmi důležité pro nás bylo turné ve Spojených státech nebo zásadní posun, kdy jsme v rámci českých festivalů začali vystupovat v hlavní časy na hlavních stagích. Uvědomili jsme si to asi až v červnu, do té doby jsme si jen říkali "Něco je jinak". Byl to krásný moment.
3) Letos se zaměříme hlavně na naši novou desku, na které jsme s novým rokem začali pracovat, a následnou třešničku na dortu, kterou bude její křest 22. listopadu ve Foru Karlín. Chceme udělat show přesně takovou, jakou jsme si jí za ty roky vysnili, zkrátka hudebně vizuální show se vším všudy. Nemůžem se toho dočkat. Doufáme, že u toho všichni budete s námi!



Radek Škarohlíd (Hentai Corporation)

1) Rozhodně nová deska WWW a The Atavists ze stáje Biggboss, královská záležitost.
2) Museli jsme se poprat se změnou na postu klávesáka, kdy nás opustil zakládající člen František Koucký a jezdili jsme s Davidem Tichým z Manon Meurt a Adamem Novotným, druhý zmíněný s námi bude pokračovat jako stálý člen, A dále určitě vystoupení ne velkých festivalech jako Pol'and'Rock - bývalý polský Woodstock - a Brutal Assault, kde byla atmosféra smrti.
3) Makat na novym matroši a neumřít!

Text: Hana Bukáčková

Témata: Tomáš Klus, Monkey Business, Matěj Ruppert, Mandrage, Barbora Poláková, The Silver Spoons, Marek Ztracený, Marpo, Czech It, Thom Artway, Imodium, Mydy Rabycad, Hentai Corporation

zavřít