ŽEBŘÍKÁNÍ: Dan Bárta lezl po žebříku k třešním, Marka Rybin k zodpovědnosti, Ivan Mládek byl opatrný

Vydáno 13.03.2017 | autor: redakce

České hudební hvězdy se sešly na udílení cen Žebřík v Plzni, kde byli oceněni ti nejlepší interpreti a díla minulého roku. Několik zajímavých hudebníků jsme pro vás vyzpovídali v anketě. 

ŽEBŘÍKÁNÍ: Dan Bárta lezl po žebříku k třešním, Marka Rybin k zodpovědnosti, Ivan Mládek byl opatrný Ivan Mládek získal na Žebříku speciální cenu. Foto: Petr Tibi

Vybraným hostům vyhlášení jsme položili následující otázky:

1) Kam nejvýš jsi vylezl/a po žebříku?
2) Žebřík slaví čtvrtstoletí. Vybavíš si, co jsi dělal/a před pětadvaceti lety?
3) Co tě letos profesně čeká?

Jiří Strach

1) Já jsem po žebřících moc nelezl, to spíš po stromech. Ale tak i ten strom, jak má uspořádaný větve, se dá považovat za žebřík. Teď už jsem starej a bojím se, ale když jsem byl malej, tak jsem vylezl třeba i patnáct metrů.
2) Před pětadvaceti lety jsem zrovna čerstvě dostudoval FAMU a začal jsem pracovat v tom svým oboru jako režisér. Samozřejmě pomaličku, po žebříku jsem si lezl nahoru tu kariéru. Až po těch pětadvaceti letech jsem vylezl po žebříku i na váš Žebřík a tady jsem dostal tuhle krásnou cenu, takže to je milý. Je skvělý, že ta cena je od diváků, že to je výsledek jejich hlasování. Já mám divácký ceny hrozně rád, ty mají hodnotu, protože na ten film musel někdo přijít, musel ho vidět a ještě se mu líbil. Ty jo, to je super.
3) Teď se bude vysílat Labyrint II a na podzim bych měl začít točit třetí sérii.

VIDEO: Ceny Žebřík v Plzni převzali Tomáš Klus, Ewa Farna, Aneta Langerová a další. Podívejte se na to




Dan Bárta

1) Jednou to bylo, když jsem natíral u nás na chalupě střechu, to jsem měl jeden žebřík dole a druhej na střeše. Ale nevím, jak to bylo vysoko, protože ten žebřík byl hodně šikmo. Podruhý to bylo asi na nějakou třešeň.
2) Vzpomínám i na začátky Žebříku. Měli jsme kapelu - nebo dvě - nebo tři, který hrály a já jsem se v tý době pravidelně objevoval v nominacích. Byli tady lidi, který jsem znal a se kterejma jsme byli takovej širší souputnickej kroužek, takže skoro vždycky to byly dobrý mejdany, na který jsem se těšil. Takže pro mě je to závan mládí, související s Plzní a s partičkou, která se tady tehdy pohybovala.
3) Máme nějaký hraní s Illustratosphere, něco s J.A.R., hotovou máme novou desku, takže k ní pojedeme šňůru. S Triem si pojedeme zahrát na pár festivalů ven, dokonce i do Řecka a do Států a budeme dělat nějaký studiový věci. I s Illustratosphere chystáme nový písničky, takže to vypadá, že ten sedmnáctej rok nebude až tak plnej hraní, ale spíš skládání a tvorby.

Jubilejní 25. Žebřík přinesl mejdan až do rána! Hráli Vypsaná Fixa, Alice nebo Ivan Mládek


Ivan Mládek

1) Já nelezu moc vysoko, protože několik mých kamarádů ze žebříku spadlo a mělo to vždycky dost blbý následky, takže jsem opatrnej.
2) To ještě byl takovej trošku útlum po revoluci. Kulturáky i divadla přestaly pořádat akce, respektive jsme pro ně byli drahý, takže hraní moc nebylo. Ale pak se to zas pomalu rozjelo.
3) Skoro celý léto projezdíme po festivalech, už od prosince máme obsazený skoro všechny termíny a budeme mít co dělat až do konce roku. Od ledna do dubna si trošku orazíme, ale léta míváme docela narvaný. A album? Ne - proč? My už jsme toho natočili tolik... Navíc desky se moc neprodávají. My jsme profesionálové, tak děláme jen smysluplný věci.

vložte odkaz, text nemažte


Marka Rybin

1) Já jsem po žebříku vylezla k vlastní odpovědnosti k životu.
2) Určitě těžký zkoušky na jazykovou školu - dělala jsem angličtinu a němčinu - to pro mě bylo velký sousto. Ale podařilo se.
3) Hudba, hudba, hudba a ... hudba. Se Skyline i Gaia Mesiah, se kterýma bude v listopadu turné. A taky pár nových věcí, stejně jako se Skyline, nějaký klipy a tak. U mě existuje hudební bigamie. Pro někoho bohužel, já jsem nadšená. Hudba není o žánrech, ale o energii. A energie je všude, kde je dobře.

Po příčkách Žebříku v Plzni šplhali Ewa Farna, Tomáš Klus, Skyline, Vypsaná Fixa nebo Aneta Langerová


Text: Daniel Folprecht, foto: Petr Tibi

Témata: Žebřík, Ivan Mládek, Skyline, Dan Bárta, Jiří Strach

zavřít