Monkey Business

Vydáno 11.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Vedle J.A.R. a Sexy Dancers jsou Monkey Business dalším projektem producenta a multiinstrumentalisty Romana Holého. Kapela mísí chytrý pop s funkem.

Skupina se zformovala na počátku roku 1999, kdy zpěvák Matěj Ruppert působil v kapele Leguar GR, Oldřich Krejčoves v Pan Pot, Pavel Mrázek s Martinem Houdkem přišli z Doroty B. B. a Tonya Graves přišla z elektro-tanečně zaměřených Liquid Harmony. Nicméně k Monkey Business se připojila až po vydání jejich prvního alba. To vyšlo roku 2000 s názvem Why Be In When You Could Be Out. Přineslo jedenáct převážně anglicky nazpívaných skladeb.

Kapela je známa také díky spolupráci s nejrůznějšími umělci světového významu. Za zmínku stojí například hostování předního pozounisty Freda Wesleyho (James Brown, B.B. King, Tina Turner ad.), nebo Davida Williamse, který nahrával kytarové party pro Michaela Jacksona či Madonnu. Alba i koncerty Monkey Business obohatili svou účastí také legendární zpěvák Deep Purple a Black Sabbath Glenn Hughes, frontman londýnských Freak Power Ashley Slater, americký kytarista Hiram Bullock, renomovaný bubeník Dennis Chambers nebo legendární písničkářka Joan Baez.

Skupina je známa svou energickou a zábavně pojatou show, originálními kostýmy, osobitou prezentací na pódiu a showmanstvím frontmana Matěje Rupperta. V zahraničí svým vystoupením zaujala například návštěvníky v Londýně a především v argentinském Buenos Aires, kde se v roce 2007 účastnila největšího tamního festivalu Personal Fest po boku Happy Mondays, Chrise Cornella ad.

Zásadní změna v Monkey Business nastala, když odešla zpěvačka Tonya Graves. Matěj Ruppert se v jednom rozhovoru na toto téma nechal slyšet takto: "V první řadě to nebyla rána z čistého nebe, ale byl to proces, který trval dva až tři roky, kdy si Tonya několikrát posteskla, že má díky Monkey málo času na svoje vlastní hudební aktivity a svoji rodinu. To vyústilo v její definitivní ochod z kapely. A díky postupnému uvolňování jsme oslovili naši kamarádku Terezu Černochovou, která s námi začala postupně koncertovat. Takže personální změna byla naprosto logická. Fanoušci ji skvěle přijali. Nicméně v odchodu Tonyi není žádná osobní zášť. Sama říkala, že s námi prožila krásných 17 let a že nás má stále ráda. Pro nás bude vždy členkou kapely. Její odchod mě mrzí, ale život jede dál. Na větších akcích se může objevit jako host. Ale stále to budou ti staří dobří Monkey Business, jen s jiným typem ženského vokálu."

V listopadu 2020 vyšla již desátá studiovka Monkey Business pod názvem Freedom On Sale. Nahrávání se tentokrát účastili zpěvák a trombónista Ashley Slater, zpěvák legendární skotské skupiny Nazareth Dan Cafferty a také klávesista žíjící v New Yorku Ondřej Pivec. Ten byl v tomto roce rovněž hostem koncertů MB. 
O tomto albu a vůbec celé dvacetileté historii kapely se v obsáhlém rozhovoru s Jardou Hudcem rozpovídal zpěvák Matěj Ruppert.

 

Diskografie

Why Be In When You Could Be Out (2000)
Save the Robots (2001)
Resistance Is Futile (2003)
Kiss Me on My Ego (2005)
Objects of Desire and Other Complications (2007)
Twilight of Jesters? (2009)
Happiness of Postmodern Age (2013)
Sex and sport? Never! (2015)
Bad Time For Gentlemen (2018)
Freedom On Sale (2020)

Další články interpreta

zavřít