Mireille Mathieu

Vydáno 24.09.1996 | autor: Dominik Pavliš

Mireille Mathieu Mireille Mathieu

Francouzská zpěvačka šansonů Mireille Mathieu se narodila 22. července roku 1946. Krom zpívání se také věnuje herectví a bavičství. Mimo jiné má také ocenění Řádu čestné legie – Záslužný kříž 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo.

Narodila se ve francouzském městě Avignon jako nejstarší ze čtrnáctí sourozenců v chudé rodině kameníka. Zpívat začala již od útlého věku a před veřejností se zpěvem vystoupila již ve 4 letech v kostele. Co se týče hudebního vzdělání, první se ji dostalo v 15 letech u profesorky zpěvu Laury Collierové.

V mládí se přestěhovala do Paříže, kde začala spolupracovat s manažerem Johny Starkem. Na televizní obrazovce se poprvé objevila 21. listopadu 1965 se skladbou, která se později stala hitem – Mon Credo. Zpívala společně s orchestrem Paula Mauriata a texty ji psal André Pascal. Krom zpěvu také studovala tanec, francouzštinu a angličtinu.

V roce 1966, když už se Mathieu stala populární, vydala své debutové album En Direct de L’Olympia a vysloužila si přirovnání ke svému idolu Édith Piaf. Krom své rodné země se stala známá i po celé Evropě, Spojených státech a Kanadě. Při svém turné po Severní Americe si ji zvali do známých televizních show. Zpívala společně s Frankem Sinatrou a Deanem Martinem.

Její písně Acropolis adieu nebo Santa Maria de la Mér se stala klasikou. Přezpívaná verze balady Blue Bayou od Roye Orbisona do francouzštiny, je právem pokládána za jednu z nejlepších. Později se jejím textařem stal Eddy Marnay, který psal texty i pro Édith Piaf.

Během své kariéry nazpívala asi 1200 písní v devíti jazycích. Do roku 2005 vydala 38 alb ve francouzštině. Jejími pěveckými partnery byli Charles Aznavour, Paul Anka, Tom Jones či Julio Iglésias. Zpívala se Sborem Rudé armády. Stala se první západní zpěvačkou, která vystupovala v Číně, velmi oblíbená je v Rusku a v Německu. Několikrát koncertovala i v Československu.

 

Diskografie:

En Direct de L'Olympia (1966)
The Fabulous New French Singing Star (1966)
Made in France (1967)
Le merveilleux petit monde de Mireille Mathieu chante Noël (1968)
La première etoile (1969)
Mayerling (1969)
Olympia (1969)
Mireille... Mireille (1969)
Mireille... Mireille (1970)
Merci Mireille (1970)
Bonjour Mireille (1971)
Mireille Mathieu en concert au Canada (1971)
Mireille Mathieu chante Francis Lai (1972)
J'étais si jeune (1972)
Meine Träume (1972)
Olympia (1973)
L'amour et la vie (1973)
Und der Wind wird ewig singen (1974)
Le vent de la nuit (1974)
Mirelle Mathieu chante Ennio Morricone (1974)
Mireille Mathieu en concert à Byblos (1974)
Apprends-moi (1975)
1Rendezvous mit Mireille (1975)
Wünsch Dir was – Eine musikalische Weltreise mit Mireille Mathieu (1975)
Et tu seras poète (1976)
Herzlichst Mireille (1976)
Und wieder wird es Weihnachtszeit (1976)
Sentimentalement vôtre (1977)
Die schönsten deutschen Volkslieder (1977)
Der Rhein und Das Lied von der Elbe (1977)
Das neue Schlager-Album (1977)
Es ist Zeit für Musik (1977)
Fidelement vôtre (1978)
J'ai peur d'aimer un souvenir (1978)
Alle Kinder dieser Erde (1978)
Mireille Mathieu Chante Paul Anka: Toi et Moi (1979)
Mireille Mathieu Sings Paul Anka (1979)
Romantiquement vôtre (1979)
So ein schöner Abend (1979)
Un peu... beaucoup... passionnément (1980)
Gefuhle (1980)
30 Favoritas de Mireille (1980)
Bravo tu as gagné (1980)
Je vous aime… (1981)
Die Liebe einer Frau (1981)
Trois milliards de gens sur terre (1981)
Ein neuer Morgen (1982)
Bonsoir Mathieu (1982)
Je veux l'aimer (1983)
Nur für dich (1983)
Chanter (1984)
Los cuentos de cri cri (1984)
The tales of cri cri (1984)
La demoiselle d'Orléans (1985)
Les grandes chansons françaises (1985)
Welterfolge aus Paris (1985)
In Liebe Mireille (1986)
Après toi (1986)
Rencontres de femmes (1987)
Tour de L'Europe (1987)
Mireille Mathieu à Moscou (1988)
L'American (1989)
Embrujo (1989)
Ce soir je t'ai perdu (1990)
Una mujer (1991)
Mireille Mathieu - Que Pour Toi (1991)
Mireille Mathieu chante Piaf (1993)
Unter dem Himmel von Paris (1993)
Vous lui direz (1995)
In meinem Traum (1996)
Alles nur ein Spiel (1996)
De tes mains (2002)
Une place dans mon coeur (2005)
In Meinem Herzen (2007)

 

Další články interpreta

Nejočekávanější koncerty podzimu (I.): Míří k nám The Cure, PJ Harvey i hvězda hitparád Twenty One Pilots

Style

vydáno 25.09.2016

Podzimní nabídka koncertů ve velkých sálech uspokojí milovníky všech žánrů od rocku, popu přes country až k šansonu. The Cure ,...

zavřít