Larry Graham už zaujal Slye Stonea i Prince. Zaujme Prahu?

Vydáno 26.03.2012 | autor: redakce

Žijící funková legenda zítra zahraje vůbec poprvé českému publiku. Larry Graham je do hudebních análů navždy zapsán zlatým písmem pro vynalezení speciální techniky hraní na basovou kytaru tzv slap.

Larry Graham už zaujal Slye Stonea i Prince. Zaujme Prahu? Larry Graham už zaujal Slye Stonea i Prince. Zaujme Prahu?

Jméno si Larry Graham vybudoval u Slye Stonea v jeho psychedelickém bandu Sly & the Family Stone, která se zformovala v roce 1966. Graham byl u nejlepší funkové kapely až do roku 1972. V tomto období vznikly hity jako Dance To The Music, Stand, I Want to Take You Higher, Family Affair nebo Everyday People. Skupina je od roku 1993 v Rock&Rollové síni slávy.


Po odchodu ze Sly & the Family Stone Larry založil vlastní skupinu Graham Central Station. Kromě ní se v polovině 70. let věnoval druhé manželce jazzové legendy Milese Davise Betty. Zejména díky Larryho bassovce modelka a zpěvačka Betty Davis získala na svých nahrávkách zvuk, jaký by ji mohla závidět kterákoliv jiná zpěvačka. Nejznámější skladbou této kooperace je Anti Love Song.


Další výrazná spolupráce se datuje ke konci 20. století. V letech 1997 až 2000 Larry doprovázel multiinstrumentalistu Prince na jeho koncertech. Spolupráce z nejrůznějších hudebních hal a sálů přerostla i do studia. V roce 1999 Larry nahrával desku GSS 2000 a spoluproducentem nebyl nikdo jiný než právě Prince.


V současné době je Larry Graham se skupinou Graham Central Station na turné Funk Around The World a právě v jeho rámci zítra (27. 3. 2012) zavítá i do pražského klubu Lucerna Music Bar. Larry v poslední době dokončoval novou desku a je otázkou, zda už ji má připravenou pro návštěvníky koncertu v Česku.

Zajímavostí je, že Grahamova krev putuje i mezi nejmladšími současnými umělci. Larryho synovec Aubrey Graham je velice známým a oceňovaným raperem. Jeho totožnost je ale ukryta pod uměleckým pseudonymem Drake.

larry2

text: dm

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít