AUDIO: Tichá dohoda objevila ztracené rané nahrávky

Vydáno 28.10.2014 | autor: Petr Lenk

Ze šuplíku bubeníka Jiřího Šimečka (Letadlo, Tichá dohoda, Toyen) se po 28 letech vynořila hudební relikvie – kazeta s raritními nahrávkami prvních zkoušek Tiché dohody z roku 1986. Fanoušci legendární kapely, která snad příští rok vydá po 17 letech nové album, si tedy zatím mohou krátit čas tímto „archeologickým" nálezem.

AUDIO: Tichá dohoda objevila ztracené rané nahrávky AUDIO: Tichá dohoda objevila ztracené rané nahrávky

prvni-fotka-i-s-hajkemTichá dohoda vznikla již v roce 1986 a založil ji kromě Dana Šustra právě bubeník Jiří Šimeček (tehdy bez angažmá, protože Letadlo komunisti zakázali) a basista Zdeněk Marek. Mimochodem, Blanka Šrůmová zpívala v té době ještě ve skupině Balet.

V triu odehrála skupina jen několik zkoušek, Dan Šustr posléze přizval jako čtvrtého člena kytaristu Jana Hájka (později Jižní pól), se kterým se znal z dřívější spolupráce ve skupině Půl Tváře. Tím si uvolnil ruce a mohl zpívat (a skládat a psát texty). Teprve s Hájkem začala první Tichá dohoda vytvářet repertoár, který se pak dostal na demokazetu Zlatý Grál (1987). První zkoušky se konaly v bytě Zdeňka Marka a natáčely se na kazetový magnetofon.

 

 

Poslechněte si nahrávku z prvních zkoušek. Text ještě není napsán, Šustr zpívá v „pseudoangličtině", ale skladba už je de facto ve finální podobě. Později se stala úvodní skladbou kazety Zlatý Grál pod názvem Chór a otevírala i koncerty TD.

 

 

První sestava Dohody se inspirovala hudbou Joy Division, Jesus and Mary Chain, The Cure a především U2. První sestava převzala dvě skladby z První ligy Přátelé a Milion tajemství.

V roce 1987 vyšla demo kazeta Zlatý Grál, kde byla mj. i píseň Je čas.

 

Zakládající sestava se konečně měla sejít v roce 2011 u příležitosti 25. výročí na koncertě v pražském KC Vltavská, ale k tomu nakonec nedošlo kvůli hádkám mezi jednotlivými členy.

 

red, foto archiv

 

 

 

 

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít