Lionel Richie a jeho TOP 5 singlů

Vydáno 14.10.2012 | autor: Daniel Maršalík

Lionel Richie se proslavil už ve velmi útlém věku. V roce 1967 stál u zrodu skupiny The Commodores, která patřila do stáje slavného nahrávacího vydavatelství Motown. V kapele Lionel zpíval a hrál na saxofon. V roce 1982 oficiálně zahájil sólovou kariéru a dodnes vydal deset studiových desek.

Lionel Richie a jeho TOP 5 singlů Lionel Richie a jeho TOP 5 singlů

Přičemž ta poslední Tuskegee představuje zpěváka ve zcela nové poloze. Album obsahuje největší hity, které získaly zcela nový kabát, a Lionela ze světa soulu a funku postrčily do folkovo-countryových vod. Tuskegee Tour má 20. října 2012 svou zastávku i v pražské O2 aréně, kde se americká hudební legenda představí poprvé od roku 2007, kdy tu koncertoval s deskou Coming Home.

lionel_richie_01

Rok 1985 přinesl Lionelu Richiemu Oskara za skladbu Say You, Say Me z filmu Bílé noci. Asi nejznámější píseň z Richieho repertoáru neztratila ze své hitovosti dodnes nic. V roce 2008 vyšel žebříček nejlepších singlů všech dob Billboard Hot 100 a Say You, Say Me se umístila na čtyřiasedmdesáté příčce.

Jen o rok starší je balada Hello, která vzešla až jako třetí singl ze slavné desky Can´t Slow Down. Ta ve Spojených státech amerických získala diamantové ocenění. Hodně prodávaná byla i ve Velké Británii, kde si vysloužila čtyřnásobnou platinu.



Na desce Commodores z roku 1977 se nachází funková bomba s názvem Brick House. Ta svou energií dokáže nakopnout každé Richieo vystoupení, proto ji zpěvák zařazuje do koncertního setlistu dodnes.



Ze stejné desky The Commodores je i slavná balada Easy. Tu Češi znají spíše v podání rockové formace Faith No More z roku 1992 a často si myslí, že jde o originální nahrávku. Autorem však není nikdo jiný než Lionel Richie.



Vůbec první sólovou skladbou Lionela Richie po odchodu z The Commodores byl duet Endless Love s další velkou hvězdou labelu Motown Dianou Ross. Hudební magazín Billboard označil singl z roku 1981 jako nejlepší duet všech dob. Písnička Endless Love je zařazena i na desku Tuskegee, kde Dianu Ross nahradila countryová diva Shania Twain.





text: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít