TOP 5 songů katolické divoženky Kate Nash

Vydáno 13.11.2012 | autor: redakce

Pětadvacetiletá Kateřina Marie Nashová, známá jako Kate Nash, patří do toho svébytného druhu písničkářek, které je schopné porodit pouze anglické klima a britský vzdělávací systém. Každou z pěti písní, které jsme vybrali, by mohl klidně napsat někdo jiný, ale už by to nebylo ono. Přesvědčte se na vlastní oči a uši: 14. listopadu vystoupí v pražské Roxy.

TOP 5 songů katolické divoženky Kate Nash TOP 5 songů katolické divoženky Kate Nash

kate-nash_1315829868

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Foundations (2007)

Energický a sadistický track. Napsáno s darem pro detail a pro vyprávění matoucích příběhů. Průzračná a nemilosrdná melodie. To všechno napsaly o prvním singlu Kate Nash, vydaném poté, co podepsala smlouvu s vydavatelstvím. Jediný kritik, který se o singlu s roztomilou kresbou děvčátka na padáku na přebalu vyjádřil nelichotivě, byl intelektuální brumla z věčně nespokojeného listu Guardian. Podle něj se píseň Foundations "moc podobá Lily Allen." To je taková ostrovní libůstka, shledávat co se čemu podobá a pak více či méně věrnou podobnost použít jako kritický obušek. Z pohledu skotského kritika Guardianu se Kate Nash prohřešila hříchem z největších: její skladba zní prostě příliš anglicky. Ostrovní posluchačstvo zastávalo před pěti lety jiný názor a vyslalo Foundations na druhé místo tamní hitparády.

 

Caroline's a Victim (2007)
Než Kate podepsala smlouvu s nahrávací společností, musela tahle talentovaná hudebnice projít kolečkem, které čím dál tím víc hudebníků absolvuje namísto dřívějšího žebříčku zkušebna - klub - festival - smlouva. Na YouTube a MySpace umístila záznamy několika svých vystoupení. Těch si všimnul nezávislý producent a kolotoč se roztočil. Zatímco skladba Birds se objevila na debutovém albu Made of Bricks, píseň Caroline's a Victim, s níž tvoři tématicky i hudebně spojenou dvojici, takové štěstí neměla. Možná je to škoda. Jde přece jen o "překvapivě půvabný portrét mladičké lásky," jak napsal okouzlený recenzent z Music OHM. Co se týče kritika z Guardianu, ten zachoval důstojně mrazivý odstup: "Z tématu se dalo vytěžit víc." Posuďte sami.

 

Mouthwash (2008)
"Lidé se patrně domnívají, že katolická děvčata neříkají prdel a že nemyslí na šukání," pravila slečna Nash v jednom rozhovoru. Narážela tak na svoje vzdělání ve dvojici klášterně vedených katolických internátů. To je v anglikánském království dodnes poněkud neobvyklé a v zemi, která dodnes nese skoro pět století staré jizvy surových náboženských bojů. V písni Mouthwash se Kate pokusila vyrovnat s rozporem, který nutně vzniká ve chvíli, kdy se i přes všechno umrtvování přece jenom tělo začne hlásit o svoje práva. Je to zajímavá písnička. Podle kritika magazínu Slant "by to každá píseň, stojící vedle Foundations měla těžké." Guardian prohlásil Mouthwash za "nikoliv nezbytnou píseň." Autor tohoto žebříčku oceňuje především přebal singlu. Ten krokodýl je fakt hezký...



Do-Wah-Do (2010)
Produkce druhého a zatím posledního alba Kate Nash se ujal věhlasný Bernard Butler, jedna z klíčových postav ostrovní kytarové scény předminulé dekády. Na výsledku se to projevilo. Přinejmenším v tom, že to Do-Wah-Do, vydané jako promo singl, dotáhlo v britské hitparádě na patnácté místo. Výš se dostala jenom Foundations. "Je to písnička o mém nejlepším kamarádovi," vyprávěla zpěvačka. "Každé prázdniny jsme trávili spolu, blbnuli jsme, lezli jsme po stromech. Pak mu bylo patnáct a najednou nestál o nic jiného, než abych byla jeho holka. Jeho holka anebo nic. Tak jsem si vybrala být nic, zmizel mi ze života a já jsem se pochopitelně tvářila, že na to seru. Teď je mi dvaadvacet a hele - píšu o tom písničky." Kdyby nic jiného, tohle otevřené přiznání je sympatické. Kdo něco podobného nezažil, ať zvedne ruku. Asi každý... Ptát se, kolika z nás je příjemné o tom mluvit nebo na tuhle polodětské a polodospělé krutosti i jen vzpomínat, se nebudu.


Kiss That Grrrl (2011)

Kate se často jeví rozpolceně. Jako Bafomet hermeneutiků a Janus starých Římanů nosí dvě tváře, aniž by je od sebe bylo možné oddělit. Byla to ona, kdo lidem, kteří v důsledku posledních spodinských bouří rozvážela lidem, které řádění pubescentních gangsterů připravilo o střechu nad hlavou, oblečení a jídlo. A současně se v Rolling Stonu nechala slyšet: "Občas se někde opiju, přijdu domů a chci se pohádat. Řeknu svému milému, že pro mě není nic jiného než péro, které občas potřebuju a že moc dobře vím, že jsem pro něj jenom kurvička. A přitom kdyby mě zradil, umřela bych, protože jsem do něj zamilovaná." A právě o tomhle je singl Kiss That Grrrl. Mimochodem, v klipu se objevuje i ten, kterého Kate Nash tak miluje, že by umřela, kdyby ji zradil, kytarista The Cribs Ryan Jarman. Jestli je mu třeba spíš závidět nebo ho politovat, na to nezná odpověď ani kritik z Guardianu.

text: Ondřej Fér {vypnoutlink:Kiss}


 

kate_nash_16_top

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít