VIDEO: Buďte tolerantní k Ukrajincům v Česku, vzkazuje Michal Pelant

Vydáno 12.05.2014 | autor: redakce

Michal Pelant využil toho, že se jeho "zaměstnavatel" David Koller věnuje přípravám turné Lucie a dokončil svoji první desku Na hraně. Prvním singlem je skladba Vodopády, jejíž videoklip nabízí pohled na život jedné ženy z Ukrajiny, která přijela do Česka za lepším životem.

VIDEO: Buďte tolerantní k Ukrajincům v Česku, vzkazuje Michal Pelant VIDEO: Buďte tolerantní k Ukrajincům v Česku, vzkazuje Michal Pelant


michal pelantMichal Pelant


Námět ke klipu napsal zpěvák společně s režisérem Tomášem Bláhou, který video natočil formou hraného dokumentu. Pelanta inspiroval příběh lidí z Ukrajiny, které za poslední dobu potkal. "Ti lidé často utíkají ze země, kterou rozkradli zkorumpovaní politici a úředníci. Takže pokud někdo chce žít úplně normální život, nezbývá mu nic jiného, než se odstěhovat. Z toho důvodu k nám přijíždějí na vysněný tzv. Západ, kde končí jako levná pracovní síla. A přitom jde často o lidi s vysokoškolským vzděláním. Znám paní uklízečku, která je  bývalá architektka nebo inženýra s několika diplomy, co dělá na stavbě přidavače. Zpátky se vrátit nemůžou a tady je nikdo nechce," popisuje zpěvák.

Češi podle něj často zapomínají na to, že ještě nedávno byli východem a ne středem Evropy a jezdili na západ do Německa pracovat na stavby a uklízet. "Do toho naše povrchní společnost, která řeší hladomor v Africe, ale na lidi z Východu kouká skrz prsty. Vidí jenom podivná individua, co chlastají vodku. Lhostejnost naší společnosti k osudu těchto lidí mě překvapuje, třeba se po shlédnutí klipu nad tím někdo aspoň zamyslí," říká zpěvák.

Michal Pelant se se svou kapelou chystá na letní festivaly. Vidět ho můžete také na akci Struneři 12. května v pražském NODu nebo na festivalu Okoř se šťávou. Na pódiu Pelanta doprovodí kytarista Steve Walsh (Erasure), na basu Jakub Vejnar (Aneta Langerová), na bicí Lukáš Pavlík (ex-Ewa Farna, Kamil Střihavka) a na perkuse a klávesy Adam Koller (Kollerband).

TZ, ape

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít