VIDEO: Ronson, Florence i Patti Smith. TOP 8 vystoupení z Glastonbury

Vydáno 29.06.2015 | autor: redakce

Letošní ročník oblíbeného festivalu Glastonbury je minulostí. Kdo si nechal ujít přehlídku největších hvězd (nejen) britské hudební scény, útěchu mu nabízí YouTube kanál BBC, kde najdete to nejlepší, co bylo k vidění. Vybrali jsme 8 nejzajímavějších vystoupení.

VIDEO: Ronson, Florence i Patti Smith. TOP 8 vystoupení z Glastonbury VIDEO: Ronson, Florence i Patti Smith. TOP 8 vystoupení z Glastonbury

mark ronson 2015Bruno Mars sice chyběl, přesto to Mark Ronson na Glastonbury slušně rozjel


Florence And The Machine - Ship To Wreck

Čtyři roky se Florence Welch a její The Machine drželi v ústraní, aby se v roce 2015 vrátili ve velkém stylu. Měsíc stará deska How Big, How Blue, How Beautiful představuje osobitou londýnskou rodačku v o něco víc písničkovější poloze, než tomu bylo na dvou předchozích řadovkách. A třeba indie pop-rocková vypalovačka Ship To Wreck o sžírající sebedestrukci v sobě má takový náboj a energii, že je pro velké festivalové pódium jako dělaná. Čechům budou Florence And The Machine relativně blízko v srpnu, kdy vystoupí na maďarském Szigetu. A pak by je snad konečně někdo mohl přivézt i k nám.

 

Mark Ronson - Uptown Funk

Čtvrté studiové album britského producentského esa Marka Ronsona vyšlo v lednu a obsahuje i skladbu Uptown Funk, dost možná největší hit přelomu loňského a letošního roku. Spolupráce s Brunem Marsem dlouho kralovala hitparádě jak v Británii, tak v USA, a i když se na Glastonbury Marsův vokál rozezněl jen z repráků, show se na pódiu rozjela solidní. Postarala se o ní i skvělá Mary J. Blige.

 

Kanye West - All Day

O účasti rapového génia Kanyeho Westa na letošním ročníku Glastonbury už toho bylo napsáno možná až příliš - odkaz na zprávu o tom, jak se prohlásil za největší žijící rockovou hvězdu, přikládáme níže. Kromě toho, že se proti "panu Kardashianovi" podepisovaly petice, ale značná část obecenstva jeho obří show ocenila, což je vidět i na vystoupení se songem All Day. V jeho studiové podobě hostuje i Paul McCartney a živě ho West interpretoval už třeba v únoru na Brit Awards. Tady to ale mělo ještě větší grády.


 

Charli XCX - Boom Clap

Britskou hitmakerku Charli XCX jsme sice v únoru coby předskokanku Katy Perry viděli v O2 areně jako rozdivočelou rebelku, která si zakládá na propojování popové sladkosti s punkovou drzostí, tentokrát ale zvolnila tempo. Písničku Boom Clap, která loni vévodila americkým mainstreamovým rádiím, předvedla za doprovodu klavíru a ukázala, že její rejstřík je daleko pestřejší, než se může zdát. Ostatně poslechněte si její výborné album Sucker.


 

FFS - Police Encounter

Fanouškům indie rocku určitě neuniklo zajímavé spojení kapel Franz Ferdinand a Spark. Nová superskupina si říká jednoduše FFS a stejný název dala i své první desce, která vyšla začátkem června a sklízí vesměs pochvalná hodnocení. Ke zhlédnutí předkládáme vystoupení s lehce teatrální písničkou Police Encounter.

 

Patti Smith - People Have The Power

Pátý srpen bude v pražském Divadle Archa ve znamení rockové písničkářky Patti Smith, která ve stověžaté oslaví čtyřicetiny svého alba Horses. Že je zpěvačka stále ve formě a ani v osmašedesáti letech ji neopouští energie a elán, se nedočkavci mohou přesvědčit díky interpretaci songu People Have The Power z roku 1988. Hudba i slova mají i v roce 2015 sílu jako před lety.


 

Ben Howard - I Forget Where We Were

Jméno písničkáře Bena Howarda sice v Česku není tak známé, v Británii se ale těší velké popularitě. Za první řadovku Every Kingdom z roku 2011 si dnes osmadvacetiletý zpěvák a kytarista vysloužil nominaci na prestižní Mercury Prize, s tou druhou I Forget Where We Were pro změnu loni opanoval britskou prodejní hitparádu. Komerční úspěch přišel i přesto, že se oproti debutu více ponořil do svého nitra a výrazně ubral na přímočarosti. To je vidět i na živé prezentaci titulní písničky, při níž by se dalo napětí visící ve vzduchu krájet.


 

Ella Eyre - Together

Očekávaná albová prvotina talentované Elly Eyre byla už několikrát odložena, podle všeho se však v srpnu konečně dočkáme a nahrávka Feline se objeví na trhu. Interpretka, která je díky svému soulově zabarvenému hlasu přirovnávána třeba k Amy Winehouse, zazpívala na Glastonbury aktuální singl Together a znovu potvrdila, že je vokálně výborně vybavená a že jí svižné drum'n'bassové rytmy svědčí.


text: Josef Martínek


mark ronson 2015 TOP

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít