LIVE: Nine Inch Nails přivezli do Prahy mrazivě dokonalou show

Vydáno 12.06.2014 | autor: redakce

Nový multifunkční sál pro 4 tisíce lidí, který svými parametry dosud Praze citelně chyběl, si prošel ostrým křtem při příležitosti dalšího pražského koncertního návratu Reznorových perfektně seřízených Nine Inch Nails.

LIVE: Nine Inch Nails přivezli do Prahy mrazivě dokonalou show LIVE: Nine Inch Nails přivezli do Prahy mrazivě dokonalou show


Nine Inch Nails 14NINE INCH NAILS

Forum Karlín, Praha
11. 6. 2014

Rozehřívací show Coldcave, projektu hudebně chameleonského a silně narcistně působícího Wesleyho Eisolda, nabídl zábavný, ale předvídatelný synth pop s trochu prvoplánovitě implantovanými prvky darkwave. Zaplněný, třebaže nevyprodaný sál poprvé zabouřil, až když se na pódiu kraftwerkovsky do řady rozestavěla čtveřice vedená energickým Reznorem. Sestava na úvod vsadila na tvrdou elektroniku s odkazy na dřevní EBM (Me, I'm Not, Copy Of A). Reznorovi spoluhráči Robin Finck, Ilan Rubin a Alessandro Cortini fungují na multiinstrumentální bázi - ve chvíli kdy si to dramaturgie koncertu vyžadovala, proměnili se z elektronických úderníků v běsníci rockery brousící na pomezí industriálu, metalu a psychedelie.

Nine Inch Nails 01


Reznor přijel do Prahy představit loňskou albovou novinku Hesitation Marks, ale koncert na ní rozhodně nestavěl - nejvíce skladbami se věnoval slavnému albu Downward Spiral, třemi hitovkami (Terrible Lie, Head Like A Hole, Sanctified) se vrátil také k legendárnímu debutu Pretty Hate Machine, které i čtvrtstoletí po svém vydání neztratilo nic ze své naléhavosti.


Reznorova hudební vize je konzistentní a přestože na svých albech stylově experimentuje, jeho rukopis je natolik osobitý, že koncertní setlist působí přes stylové odbočky pevně a naprosto soudržně. Reznor je každým coulem profesionál, o svou značku NIN dbá s pečlivostí nejlepších marketérů a na koncertech lidem nabízí perfektní show, která nikoho z fanoušků nemůže nenadchnout. Vše je pečlivě připravené do posledního detailu, až na několik drobných pěveckých výpadků na této show nenajdete chybu. Invenční světelná show hýří tolika nápady, že v některých momentech přebíjí samotnou hudbu.

Nine Inch Nails 15Nine Inch Nails 05

S publikem, až na jeden zdvořilostní proslov na téma obliby Prahy, Reznor komunikuje téměř výhradně nonverbálně, plně se soustředí na svůj výkon a je evidentní, že fanouškům chce dát přesně to, co od něj očekávají. Proto se možná na koncertech nedostává takovému prostoru hudebním experimentům, které najdeme na jeho studiových nahrávkách. Dokonalá profesionální souhra muzikantů, na první pohled působících jako parta kamarádů z fitka, je někdy až v lehkém kontrastu s divokým a temným obsahovým sdělením starších skladeb.


Nine Inch Nails jsou perfektně seřízený stroj, a vlastně jim ani nelze vyčítat nedostatek spontaneity. Očekávat, že se Reznor kvůli věrnějšímu vyznění svých skladeb bude zmítat v drogových rauších jako před dávnými lety, je absurdní. NIN při každé návštěvě Prahy nabídli jedinečný hudební zážitek a této tradici zůstali věrní i v tento horký červnový večer v Karlíně. NIN prostě mají stále co nabídnout, jsou stále ve skvělé formě a Reznorovi slouží ke cti, že se při tom všem stále snaží hledat nové hudební cesty.

text: Vlastimil Beránek, foto: Matěj Slezák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít