LIVE: Závěr Szigetu režírovali Avicii nebo Kings of Leon. A bohužel i smrt

Vydáno 18.08.2015 | autor: redakce

Třiadvacátý ročník Szigetu je minulostí. Na závěr jedné z nejvelkolepěji zastoupených akcí v Evropě dorazili např. Kasabian, Avicii, Kings of Leon nebo Limp Bizkit. Festival pokořil návštěvnický rekord, avšak nadšené dozvuky poznamenala tragická událost.

LIVE: Závěr Szigetu režírovali Avicii nebo  Kings of Leon. A bohužel i smrt LIVE: Závěr Szigetu režírovali Avicii nebo Kings of Leon. A bohužel i smrt

Pa 01Letošní Sziget zaznamenal rekordní návštěvnost

SZIGET
ÓBUDA ISLAND, BUDAPEŠŤ
14. - 16. 8. 2015

Tři poslední dny festivalu se nesly v nebývale rozvolněné party náladě. Zatímco v minulých letech dali pořadatelé prostor čistokrevným party setům až v úplném závěru v tzv. End Show (tu letošní obstaral Martin Garrix), letos se koncertní sloty naplnily hudebně nekomplikovanými interprety už po polovině festivalu. Jak Avicii, tak o den později Major Lazer přilákali před hlavní stage desetitisíce lidí a naprali do nich zremixované hity posledních let všeho druhu. Nálada byla bujará a střevíce protančené, přesto se leckomu mohlo zastesknout po trochu smysluplnější mainstreamové elektronice let minulých typu deadmau5 nebo Skrillex. Ono známé "v jednoduchosti je síla" však platí neochvějně i při pořádání velkých hudebních akcí.

Oba zmíněné dny navíc opět hlásily vyprodanou kapacitu (prvně se tak stalo hned na úvod, kdy na ostrov přijel Robbie Williams), v areálu se tedy podle pořadatelů vařilo devadesát tisíc hlav. Atmosféru, která pak během obou setů panovala u hlavního pódia, tak není třeba ani příliš dobarvovat. Zejména Major Lazer si publikum vodili jak Jarda Jágr letos ve čtvrtfinále finské obránce. Když z pódia Diplo zavelel: "zatočte nad hlavou tričkem", diváctvo poslušně zatočilo nad hlavami tričkem. "A teď úkrok stranou" a dav ukročil stranou.

Že se dobrý koncert může obejít i bez lascivních tanečnic, neustálého burcování nebo velkolepé vizuální show, dokázali zvukově překvapivě nabroušení Awolnation a stejně tak končící The Gaslight Anthem. Až po strop naplnili velkokapacitní stan Dropkick Murphys, nadchla i elegantní Paloma Faith, která by zvítězila nejen v pomyslném klání o nejvyšší podpatky, ale svým sexappealem by převálcovala i mnohem mladší kolegyně. Rozhodně jedno z nejpůsobivějších, nejlépe předvedených a zahraných vystoupení celého festivalu.

So 41


Na headlinery čtvrtečního dne Kings of Leon u nás stále čekáme marně. Čtveřici chlapců Followillových sice viselo za zády plátno s motivem jejich poslední desky Mechanical Bull, avšak největší ohlas pochopitelně vzbudily skladby Sex on Fire nebo Use Somebody. Oproti tomu Kasabian jsme se v Česku dočkali už dvakrát. I v Maďarsku předvedli podobně nadupanou a strhující show jako pár týdnů zpátky na Colours of Ostrava. Tom Meighan a Sergio Pizzorno se stále umějí bavit jako malí kluci, působí uvolněně a jejich vystoupení je (hlavně po hudební a zvukové stránce) dotažené do posledního detailu. Stejný výkon jako na zmíněné ostravské akci předvedli i závěrečný den Rudimental. Tedy k uzívání nudný...

Sziget, jakkoliv to při pohledu na našlapaný sedmidenní line-up zní paradoxně, zdaleka není jen o hudbě. Celkem 441 tisíc diváků (podle pořadatelů z 95 zemí), kteří se od pondělí do neděle protočili na ostrově Óbudai, se mohlo pobavit např. v cirkusu (mimo jiné při představení domácích borců z La Putyky), válet se na Sziget Beach, projít se v magickém Lumináriu, něco si vyrobit či jen závistivě sledovat šikovnější umělce v Artzone a Designzone, seznámit se v queer centru Magic Mirror, skočit si bungee jumping z jeřábu, zasportovat v rozlehlé místní Sportzone, zhoupnout se na obřím dřevěném korábu nebo jen obdivovat nekonečně nápadité dekorace na stromech a vlastně všude kolem sebe. Na co si vzpomenete, to prostorný ostrov nabízí.

Pa 03


Jen jedna zásadní kaňka ukápla na jinak bezkonkurenční letošní ročník. Nedlouho po oficiálním ukončení festivalu se pravděpodobně vinou silné nedělní bouře zlomila větev a spadla na stan, kde usmrtila jednoho z návštěvníků. Dosavadní vyšetřování zatím ukazuje, že stan stál v prostoru, kde je kempování přísně zakázáno. Velmi smutná (a zbytečná) tečka.

text: Petr Adámek, foto: oficiální snímky festivalu

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít