POPBLOG: Z holky od vedle Ellie Goulding vyrostla halová hvězda. Je to ale dobře?

Vydáno 19.09.2015 | autor: Daniel Košťál

Jemný zastřený hlásek Britky Ellie Goulding se už nějakou dobu line z éteru díky megahitovému soundtracku k filmu 50 odstínů šedi. A to by bylo, aby zpěvačce úspěch nezachutnal. Pro další kapku totiž nejspíše zaprodala duši. S trochou štěstí z toho pražským koncertem stihne něco vytěžit.

POPBLOG: Z holky od vedle Ellie Goulding vyrostla halová hvězda. Je to ale dobře? POPBLOG: Z holky od vedle Ellie Goulding vyrostla halová hvězda. Je to ale dobře?

Ellie goulding delirium promoEllie Goulding si na nové album pozvala řadu profláknutých producentů


Drobná blondýnka poprvé výrazněji zaujala v letech 2009 a 2010, kdy vydala první EP a získala cenu BBC Sound of 2010. Její singly byly na svou dobu velmi neotřelými popovými skladbami, a tak si Ellie i přes nepříznivou dobu, kdy bylo mnoho začínajících umělců zastíněno alby jako The Fame Monster Lady Gaga nebo Teenage Dream Katy Perry, dokázala urvat skupinku vlastních fanoušků. Kdo by tuhle nevinnou holčičku nemiloval, vždyť si to všechno píše sama!

Ellie Goulding

První náznaky změny se ale objevily už během vydání alba Halcyon. Neobyčejně povedená, ucelená elektropopová deska zprvu sklidila jen o trošku menší úspěch než debut Lights. Na její deluxe verzi se však objevila hitová I Need Your Love, produkovaná Elliiným tehdejším partnerem Calvinem Harrisem. V podstatě jeho píseň, naprosto nezapadající mezi ostatní skladby, tak byla usurpována hostující zpěvačkou pro vlastní úspěch. A rýžování nebyl konec. Co takhle dát si reedici plnou takových mainstreamových skladeb? V roce 2013 tak přišlo Halcyon Days a Burn. Jako samostatné album fungující směsice, opět se však odklánějící od původního směru Goulding. Umělecká integrita byla ta tam, společně s kouzlem křehké princezny.

Tím se konečně dostáváme do současnosti. Do současnosti hollywoodských odrhovaček a bezduchých tancovaček. Na první poslech sice Love Me Like You Do může znít líbivě, ale klišé z ní přetékají po hektolitrech. Možná to patří ke zmíněnému erotickému dojáku, ale zaprodat se tomuhle? Ellie, Ellie, to přece nemá taková skvělá zpěvačka zapotřebí! O to smutnější je nedávné oznámení nového alba Delirium, které má ve standardní verzi podobných songů obsahovat celkem ještě dalších patnáct.

Společně s touto informací vypustila Britka do světa i pilotní singl On My Mind. Tedy vlastně druhý singl, když už máme Love Me Like You Do. Není to ale opět píseň vyždímaná z jiného alba? Inu, jednoduše jsme od Ellie obdrželi nějaké nové zvuky a vokály. Poslechnout si je můžete zatím pouze na Spotify. Jen někde ve hvězdách (a smlouvách) je napsáno, kolik streamovací společnost zpěvačce za exkluzivitu nabídla, song totiž bohužel za moc nestojí. Robotické recitování nepříliš hlubokého textu přes sterilní elektronickou produkci Maxe Martina, která navíc vykrádá některé prvky Outside. To byla další spolupráce Goulding a Harrise, jež se čistě náhodou opět objevuje v tracklistu deluxe edice.

Člověk se ani chvílemi nemůže divit Marině and the Diamonds, která se do své bývalé kolegyně z nahrávací společnosti pustila na posledním albu FROOT. Samozřejmě vehementně popírá, že by se song Better Than That opíral zrovna do Ellie a jejího pelešení pro slávu. Stejně tak jako Ellie nepřizná, že by v On My Mind zpívala o dalším slavném ex, tentokrát o Edu Sheeranovi. Teď už asi jen Ed musí napsat něco o Marině, pěkně to zamaskovat a kruh bude uzavřen.


A když už je řeč o kruzích, je třeba se pozastavit nad těmi, ve kterých Ellie vesele poskakovala na svém koncertě v pražském SaSaZu v roce 2013. Co přesně chce ukázat na halovém turné, jmenovitě pak v naší O2 areně, je totiž další záhadou. Stručně řečeno, do vyprodaného SaSaZu se chodí poslouchat a užívat hudba, kterou zpěvačka předvedla na výbornou. Publikum v aréně ale bude očekávat velkou show, kterou zatím nikde ani nenastínila. Jestli se však z přechodu od Halcyon (v překladu klidný) k Delirium a ze singlu On My Mind dá něco usuzovat, pak to, že možná tahle nová (zaprodaná) Ellie má v oblasti zábavy čím překvapit.

text: Daniel Košťál


Ellie goulding delirium TOP

zavřít