Xindl X interview: Romantické písně ode mě nečekejte

Vydáno 16.09.2012 | autor: redakce

Xindl X právě vydává svoje třetí album s názvem Láska. Ačkoliv název mluví o opaku, žádná romantika se na novince konat nebude. Co tedy fanoušky čeká, o tom se Ondřej Ládek alias Xindl X rozpovídal v rozhovoru.

Xindl X interview: Romantické písně ode mě nečekejte Xindl X interview: Romantické písně ode mě nečekejte


Xindl X - foto David CysarVychází ti třetí deska LÁ$KA. Jak se ti na ní pracovalo?
Deska vznikala víc jak rok a půl. Dával jsem s i s ní načas. Nechtěl jsem se tlačit termíny a rychle naskládat materiál za každou cenu. Nechtěl jsem se opakovat a zpívat o tomtéž, co na předchozích deskách. Čekal jsem, až přijde inspirace na nová témata. Naštěstí těch inspirací bylo až až. Rozpad jednoho vztahu, ten hnusnej bulvární kolotoč okolo toho, rozpad jednoho přátelství, které zkazily peníze. Nic pozitivního, klidně bych si tyhle zkušenosti nechal ujít, ale jako inspirace se to šiklo. Najednou jsem měl tolik písniček, že se ani všechny na desku nevešly.

S kým jsi na ní spolupracoval?

Desku jsme natáčeli ve stejném složení, v jakém nás můžete vidět i na koncertech. Produkce desky se stejně jako u Praxe relativity ujal Dalibor Cidlinský Jr., který zároveň hrál na piano, klávesy, banjo, některé akustické kytary a obstaral všechny programingy. Basové kytary nahrál jeho bratr Jenda Cidlinský, který také nahrál party všech smyčcových nástrojů. Elektrické, akustická a lap steel kytary má na svědomí Josef Štěpánek a do bicích a perkusí se opíral David Landštof. Točili jsme u Dalibora v jeho studiu v severních Čechách a při natáčení panovala přátelská až rodinná atmosféra. Myslím, že při natáčení se odrazilo to, že už spolu dva roky hrajeme. Je velký rozdíl, když jste ve studiu se sice skvělými, ale cizími muzikanty a mezi tím, když se ve studiu sejde sehraná kapela. Najednou všechno přirozeně zapadalo do sebe a písně se vylupovali, ani jsme nevěděli, jak.

Pozval sis nějaké hosty?
Moc hostů jsme nepotřebovali, protože kluci z kapely obsáhnou všechny nástroje, co jsme potřebovali. A ani moc hostů jsem nechtěl. Chtěl jsem stavět album na nových dobrých písničkách a ne na známých jménech jiných lidí. I přesto to nakonec dopadlo, že v jedné písni nám zpívá Karel Gott a v jiné hostují Kazma a Bruno z Fajn radia. Kromě nich v jedné písni zpívá naše kamarádka Darina Kompušová a v několika písních se objeví děti z pěveckého sboru Paprsek Mladá Boleslav.

xindl x_elektroBudeš mít i svůj Xpěvník a k němu jedeš jednodenní Xpěvníkové turné po pražských knihkupectvích. Jak tě to napadlo?
Nechci, aby Xpěvník byla jen knížka pro fanoušky, co si strčí do knihovny. Doufám, že se podle ní opravdu bude hrát. A protože poslední rok hraju jen s kapelou, chtěl jsem fanouškům připomenout, že ty všechny písně se všechny dají zahrát jen s kytarou. Takže bylo nasnadě, že nebudeme dělat jen autogramiádu po knihkupectvích, jak je tomu zvykem, ale že spojíme i s živým hraním. A doufám, že nebudu hrát jenom já. Budu mít s sebou několik svých kytar na zapůjčení a na místě bude hafo zpěvníků, takže kdo bude chtít, bude se moct při hraní připojit ke mně.

O čem vlastně nové CD LÁ$KA je? O lásce?
Romantické milostné písně nečekejte. Deska sice je o lásce, ale o lásce v dnešní době, která lidi vede k individualismu. Většina lidí si tím pádem myslí, že aby je někdo miloval, musí být nejdřív bohatí a úspěšní. A tak se ženou za bohatstvím a úspěchem hlava nehlava a na té cestě neváhají obětovat všechno, včetně té lásky, kvůli níž to původně dělali. Deska je vlastně taková sbírka portrétů lidí, kteří takto žijí.

dsc_5486_20120730_1897546858Máš nějakou svojí neoblíbenější vlastní skladbu?
Ke každé z písní mám svůj vztah. Jinak bych ji na desku nedával. Hodně mám rád píseň Dočasná svatá. Text vznikl asi už asi před osmi lety. Asi rok zpátky jsem ho vytáhl z šuplíku a zjistil jsem, že se mi i po těch letech stále líbí. Akorát jsem v něm viděl úplně jiné významy, než tenkrát. Takže jsem cítil, že potřebuje nové hudební zpracování. Nechal jsem k ní napsat hudbu našeho klávesistu a producenta desky Dalibora Cidlinského Jr. a jeho hudba mě úplně odzbrojila. Vznikla z toho píseň, jakou byste ode mne určitě nečekali. Také mám hluboký vztah k písni Enyky benyky. Psal jsem ho o rozpadu svého kamarádství s jedním svým blízkým spolupracovníkem. O tom, jak se všechno může zkazit, když se do kamarádství zamíchají prachy. V průběhu natáčení desky se historie opakovala a stejným způsobem se mi rozpadl jiný kamarádsko-pracovní vztah. Bylo to hodně bolestné a myslím, že ta emoce se do nahrávky otiskla.

Skládáš si texty a hudbu sám nebo s někým spolupracuješ? A co tvoje kapela? Má také nějaké slovo při tvorbě?
Většinu písní jsem napsal sám, ale zrovna u obou chystaných singlů jsem měl hudební výpomoc. Hudbu k písni Dočasná svatá napsal náš klávesista, banjista a producent Desky Dalibor Cidlinský Jr. a hudbu k písni Štědrý večer nastal jsem napsal společně se svým kamarádem Martinem Volákem, který hraje na kytaru v kapele Dana Landy. Jinak píšu písně většinou sám doma a klukům z kapely je hraju, až když jsou hotové. To ale neznamená, že by na tvorbu neměli vliv. Když píseň přinesu, tak ji zkoušíme hrát dohromady. Hledáme, jaké ji bude nejvíce sedět tempo, jaký groove, jaké nástrojové obsazení. Občas tou aranží úplně změníme vyznění písně. Poté, co je ta kapelní aranže hotová, Dalibor k ní přidává ještě různé elektronické zvuky a spolu s Jendou vymýšlí party pro smyčce. Prostě od napsání k finální podobě písně je to celkem běh a dlouhou trať.

Co je dřív – text nebo hudba? A kde tě písně napadají nejvíce?
Většinou když píšu pro sebe, vzniká nejdřív text a na něj skládám hudbu. A většinou když skládám pro cizí lidi, hudba a už je hotová a já na ni tvořím text. Proto ty texty, co píšu pro jiné, jsou často dost jiné, než ty co píšu pro sebe. Myslím, že se to pozitivně odrazilo i na mé nové desce. Je na ní totiž několik textů, co jsem psal původně pro někoho jiného na úplně cizí hudbu. Pak se mi ale ty texty ale až příliš zalíbily. Tak jsem na ně napsal jinou hudbu a nechal jsem si je pro sebe. Myslím, že i díky tomu je nová deska hudebně i textově pestřejší, než ty dvě předchozí.

dsc_5494_20120730_1042197618Chystáš se na turné, jaké bude?
Turné bude po deseti českých divadlech. I když nejsme zvyklí hrát na koncertech, kde se sedí, myslím, že atmosféra divadel pomůže divákům vychutnat si nové písně, které ještě neznají. Na každém koncertu se chystáme zahrát celé album. Ale kromě něj samozřejmě dojde i na všechny naše hity a i několik rarit navíc. I když jsou koncerty po divadlech, nemusíte se bát, že vás bude čekat nějaké akustické šudli mudli. Písně zazní ve stejné podobě, v jaké jsou na desce – a ta deska je celkem ostrá. Snad ta divadla nezboříme.

Pověstné jsou i tvoje tak trochu jiné klipy mající vždy nápad. Budou i nějaké k novým písním? A spolupracuješ na nich už s osvědčenými režiséry tvých klipů nebo rád zkoušíš i další?
Trochu od obojího – rád se vracím ke spolupráci s lidmi, s nimiž se mi dobře dělalo a zároveň i rád zkouším nové tvůrce. Vzhledem k tomu, že na točení klipů je dost těžká práce, na které se moc nevydělá, těžko můžu po jednom režisérovi chtít, aby mi točil čtyři klipy do roka. A k desce Láska chystáme opravdu pestrou klipovou nadílku. Kromě Zlata můžete čekat minimálně tři další. První z nich jsme natočili k písni Dočasná svatá s režisérem Vítkem Karasem. S Vítkem se znám ještě z FAMU a na natáčení klipu už jsme se jednou potkali. Ale ne nad mým klipem, nýbrž nad klipem k písni, co jsem napsal pro Olgu. Jsem rád, že se mi teď Vítka povedlo urvat i pro mé vlastní natáčení.
Klip jsme natočili ve spolupráci s divadelní společností Cirk La Putyka a můžete se v něm těšit na hodně ponurý příběh z prostředí cirkusu. Věřím, že tenhle klip všechny určitě hodně překvapí – ať už po hudební stránce, či po té příběhové. Těšit se na něj můžete na jaře.
Ale ještě předtím se dočkáte klipu k naší vánoční písni Štědrý večer nastal. Režie se ujal Jarda Fuit, který režíroval už Lásku v housce a Digihrách. V klipu se dozvíte, že Santa není až takový sympaťák, za jakého ho všichni mají. Že má trochu trable s chlastem... a s drogama... a s drobnými krádežemi... no, možná ne až tak drobnými. Při natáčení jsme se hodně nasmáli a věřím, že se nasmějí i lidé u obrazovek. Píseň Štědrý večer nastal vznikla dokonce ve dvou verzích. V té druhé si se mnou zarapovali moderátoři Fajn radia Kazma a Bruno. A když vše dobře dopadne, dočkáte se i druhé verze klipu přímo v Kazmově režii.

TURNÉ S LÁ$KOU:
18.10. Divadlo na kopečku - Jihlava
5.11. Divadlo Alfa - Plzeň
11.11. Tylovo divadlo - Kutná Hora
13.11. Spol. centrum Uffo - divadelní sál - Trutnov
15.11. Divadlo Fr. Šrámka - Písek
16.11. Městské divadlo - Prachatice
17.11. Divadlo J.K. Tyla - Třeboň
19.11. Divadlo Oskara Nedbala - Tábor
23.11. Městské divadlo - Slaný
5.12. Divadlo Gong - Praha




xindls
zavřít