SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ike Turner (56.)

Vydáno 12.10.2012 | autor: redakce

Rock’n’roll, jak má být - prudký vzestup, sláva předcházející pád, vězení, comeback, pocty a předávkování kokainem. Takový byl život soulového cholerika Ike Turnera.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ike Turner (56.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ike Turner (56.)


iketurner17Historky o jeho dětství překvapivě neobsahují oslňující fakta typu "Již v pěti letech hrál na kytaru a v sedmi pravidelně koncertoval..." Narodil se 5. listopadu 1931 v mississippském Clarksdaleu a tam také došlo k prvnímu setkání s muzikou. Bylo mu tehdy osm let. V té době si přivydělával jako řidič výtahu v místním hotelu. "Ze druhého patra vysílalo rádio WRONX a pokaždé, když jsem měl chvilku, přilepil jsem se na okno a zíral, jak tam ten chlápek vyměňuje na dvou gramofonech desky," vzpomínal Turner. "Jednoho dne mě pak pustil dovnitř a nechal mě samotného ovládat dvě velká tlačítka, která rozhodovala, jaká deska zazní do éteru."

V rádiu často vystupovaly kapely naživo, a tak Ike začal postupně přičichávat k muzikantskému životu. Začal sám hrát na kytaru a kromě ní mu učarovalo také boogie- woogie hrané na piano. V pubertě hrával po barech a z tmavého koutu prý často po klaviatuře pošilhával i mladý Elvis Presley.

PRVNÍ ROCKEC

Díky práci v rádiu se mladý Ike seznámil s B.B. Kingem, který ho představil Samu Phillipsovi, zakladateli legendárních Sun Studios. Tehdy však ještě Turner neměl v záloze pořádné songy, a tak ze setkání žádná spolupráce nevzešla. Došlo k ní až v březnu 1951 a pro hudební dějiny znamenala mnoho. Písnička Rocket 88 je totiž považována za první rock'n'rollovou nahrávku! Ačkoli autorem a zpěvákem byl tehdy devatenáctiletý Turner se svou kapelou pojmenovanou The Kings Of Rhythm, na desce byla omylem uvedena smyšlená jména Jackie Brensten & The Delta Cats. Tak jako tak měla nahrávka úspěch a kapela se mohla těšit z lokální slávy. Turner pronikal mezi muzikanty stále víc a získával hodně angažmá jako sideman v nahrávacích studiích, pro která také pomáhal vyhledávat nové tváře. A čich měl opravdu dobrý. Mezi ty, jimž pomohl získat nahrávací smlouvu, patří Howlin' Wolf či Sonny Boy Williamson.

ike turner1

VYRAZIT HENDRIXE?

Existuje více perliček, než jen že Turnera okukoval mladý Elvis: například Janis Joplin ho údajně vyhledala, aby jí dával lekce zpěvu. Zajímavé také je, že v Kings Of Rhythm se na čas mihl začínající Jimi Hendrix, kterého ovšem leader kapely vyrazil, protože neustále nechával kytaru vazbit u reprobeden.

KRÁL ČERNÝCH RYTMŮ
Jeho nejzásadnějším úlovkem však byla tehdy ještě náctiletá zpěvačka Anna Mae Bullock. Během jednoho vystoupení Kings Of Rhythm popadla mikrofon a spustila. Ike byl jejím výkonem natolik ohromen, že ji angažoval do vlastního bandu. Později nahrál demosnímek písničky, o níž si myslel, že ji pak jako vždy i sám nazpívá. Hlas vokalistky byl ale natolik zajímavý a průrazný, že hlavní melodickou linku svěřil jí. Song s názvem A Fool In Love vyšel na jiném labelu, a v souvislosti s tím byla Anna Bullock přejmenována na Tinu Turner (teprve později si ji vzal za manželku). Následoval celonárodní úspěch, včetně umístění na předních místech hitparád. Od počátku 60. let do roku 1976 se duo Ike & Tina Turner postupně vypracovalo na jednu z nejlepších rockově-soulových formací. Mezi jejich největší hity patří River Deep - Mountain High, I Want To Take You Higher, Nutbush City Limits či Proud Mary.

JAKŽE SE JMENUJU?

Dlouhou dobu si Turner myslel, že má jméno po otci, tedy Izear Luster Turner, Jr. Teprve když si zažádal o vydání cestovního pasu, překvapivě zjistil, že je na úřadu registrovaný jako Ike Wister Turner. Nikdy nevypátral původ tohoto jména, neboť v době, kdy tuto okolnost zjistil, byli již oba rodiče po smrti.

IKE VERSUS TINA

V polovině 70. let se Ike doslova přestal ovládat. Největším problémem byly jeho cholerické záchvaty. Jednou se dokonce vrhl na Tinu a následně byl obviněn z domácího násilí. Právě to zapříčinilo konec úspěšného dua. Turner začal mít pletky se zákonem, a jeho zdánlivě neohrozitelná pozice v hudebním businessu byla najednou velmi nejistá. Pokoušel se o sólová alba, ale ta propadla, byl obviněn z přechovávání drog či z držení zbraně. Uklidnil se až v 90. letech a jako by chtěl dohnat čas promarněný u soudu a ve vězení. Vzpamatoval se a znovu začal hrát (objevil se dokonce na albu Demon Days od Gorillaz). Na stará kolena se dočkal řady poct, a v roce 2007 získal první Grammy za nejlepší tradiční bluesové album Risin' With the Blues. Skončil však neslavně: 12. prosince 2007, v šestasedmdesáti letech, se předávkoval kokainem.

text: Jan Mazura


Příště: Kytarista František Kotva, mimo jiné někdejší člen Žlutého psa, skupiny Ivana Hlase nebo bluesrockového projektu L. L. Jetel.



ike turner_top
zavřít