SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Tomáš dAsK (211.)

Vydáno 26.09.2015 | autor: David Stoklas

The Bridgeheads patřili k těm slovenským kapelám, které nebyly dostatečně doceněny. Vydala se proto hledat úspěch ve Velké Británii. Nadějné vyhlídky přeťala tragická smrt frontmana Tomáše. Ten v září roku 2010 vypadl z okna a na následky těžkého zranění zemřel.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL:  Tomáš dAsK (211.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Tomáš dAsK (211.)

tomáš dask fullTomáš Bobovčák alias dAsK byl bezpochyby talentovaným hudebníkem, ale i výtvarníkem.


Tomáš Bobovčák se narodil v roce 1985 ve slovenském městě Bardejov. O šestnáct let později s dalšími třemi spoluhráči založili kapelu The Bridge. Tomáš se postaral o kytaru, Josef Lemek hrál na kytaru a klavír, Jaroslav Geci na basu a za bicí usedl Michal Wisp. Tomáš, který neskrýval zálibu v expresionistickém umění a sám v tomto stylu hojně tvořil, dával do hudby The Bridge přesně ten pocit stísněnosti a marnosti, jež právě expresionismus nabízí. Dával nahlédnout do své duše a vznikaly tak mimořádně energické, silné až depresivní skladby. Atmosféru tehdejší tvorby krásně ukazuje skladba All About You Love.

29777 392851239140 5192127 nLONDÝNE, TŘES SE

Rok 2006 byl pro The Bridge přelomový. Když něco chcete změnit, udělejte to důkladně. Nejprve se rozhodli opustit rodné Slovensko a vydali se tvořit do Londýna. Dále udělali změnu na postu baskytaristy. Jaroslava Geciho nahradil Martin Sid. Ten se však u čtyř strun moc dlouho neohřál, neboť kapela udělala další krok vstříc jedinečnosti a rozhodla, že se obejde úplně bez baskytary. Osobitost zvuku navíc dotvářela Tomášova kytara. Ten si z ní sundal A strunu. Pořád ale něco chybělo. V srpnu roku 2007 přišla změna už poslední. Z The Bridge byli The Bridgeheads. O měsíc později vydali přelomové EP Things. Na něm se opět utopili v depresích, existenciálních textech a potemnělé baladičnosti. Na tomto EP jsme mohli naposledy slyšet basovou kytaru. Během dalšího roku The Bridgeheads hojně koncertovali v Anglii i jinde v Evropě. Během let 2008 až 2010 s koncerty přestali úplně, neboť se chtěli naplno věnovat nahrávání nové desky.

CIZINCI SLAVÍ ÚSPĚCH

Atmosféra hektické světové metropole měla na The Bridgeheads očividně blahodárný účinek. V roce 2008 začalo nahrávání desky Foreigners, která se dá považovat za vrchol jejich tvorby a za jedno z nejlepších alb slovenské hudby vůbec. Deska vznikala celkem ve třech londýnských studiích. "Chci udělat album, které bych sám chtěl slyšet. Bude v něm smutek, radost, vzdor, všechny emoce, které máme v sobě... Ale i respekt k hudbě. Určitě to bude nejsilnější nahrávka, jakou jsme udělali. Máme silné melodie, plnou hlavu nápadů a nechceme podceňovat inteligenci posluchače," lákal tehdy dAsK na jejich debut. Foreigners vyšlo přesně 22. května roku 2010. Jedná se o mimořádně silné album, s netradičním zvukem a tak koncentrovaným světabolem, že leckdo při poslechu propadne trudnomyslnosti. Díky absenci baskytary a kytarovému kouzlení se povedlo stvořit něco jedinečného.

29777 391794319140 5642882 n
Desku umístila skupina zdarma ke stažení. Jediný fyzický nosič dali do aukce s vyvolávací cenou deset tisíc liber. Ten navíc obsahoval o jednu skladbu navíc. Výherce dražby si ještě k tomu odnesl ručně psané texty, podpisy členů kapely a olejomalbu od Tomáše. Všech jedenáct skladeb dostalo navíc vizuální kabátek, o který se postaral sám dAsK.

VOLNÝ PÁD DEPRESÍ

Tomášova umělecká genialita si bohužel vybírala ničivou daň. Navenek působil jako příjemný a vyrovnaný muž. Uvnitř ho však sužovaly deprese a trpěl obrovskými bolestmi hlavy. Už když se vrátili zpět na Slovensko, tak se jeho stav zhoršoval více a více. Na posledních koncertech bylo vidět, jak není ve své kůži.

Těžká zdravotní a psychická situace vyvrcholila 17. září 2010. Tomáš vypadl z bytu v pátém patře a utrpěl velmi vážná poranění. Možnost sebevraždy kapela rázně vyloučila. Patrně dostal Tomáš další nesnesitelný záchvat bolesti hlavy a nešťastně z okna vypadl. Jeho předčasná smrt zůstává nadále záhadou.

Následky pádu pro něj byly bohužel fatální. Zemřel 27. září v bardejovské nemocnici. Skupina se rozhodla skončit. Jednak proto, že osobnost, jakou byl on, by hledala těžko. Na památku mu fanoušci kapely věnovali billboard, kde byla pod jeho fotkou napsána část jedné z jejích skladeb: "Já nikam nepatřím, ty půjdeš do nebe." Těžko se už budeme dohadovat, jaké velké věci by ještě geniální hlava Tomáše dAsKa přivedla na svět, nebýt této nešťastné nehody.


text: David Stoklas




tomáš dask top

zavřít